Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Stavba ohrožuje vstup do klášterní zahrady

12. 8. 2008 - ÚSTÍ NAD LABEM [Econnect/YMCA]

Klášterní zahrada v historickém areálu kulturní památky dominikánského kláštera budeme mít svůj hlavní a jediný přístup do centra zahrady nejspíše úplně zamezen. Díky započaté výstavbě sousedícího komplexu Forum bude zcela zamezen a znemožněn jakýkoliv příjezd do prostoru zahrady dominikánského kláštera ze strany od gotického kostela Nanebevzetí Pany Marie.

„Tímto bude zcela znemožněna plánovaná revitalizace klášterní zahrady, omezení plánovaných akcí v klášterní zahradě, které se realizují za účelem oživení této kulturní památky a zároveň k výjimečným opravám a větší údržbě klášterní zahrady. O problému, který vznikne v případě požáru a rychlého zásahu příjezdovou cestou na klášterní zahradu již není vůbec řeč. Takovýto přístup byl v době komunistického režimu, kdy se na kulturní památky při nové výstavbě často nebral zřetel a docházelo k systematickému ničení, jejich přirozeného prostředí,“ vzpomíná emeritní ředitel Státního památkového ústavu v Ústí nad Labem Ing. Pavel Hušek.

Občanské sdružení YMCA, které pro tuto klášterní zahradu sbírá již šestým rokem finanční prostředky, organizuje veřejnou sbírku pro její obnovu a revitalizaci, realizuje v těchto prostorách různorodé aktivity – koncerty, festivaly a společenské akce spolu s dalšími organizacemi a najednou v době, kdy se začalo blýskat na lepší časy – odklizení staré tržnice, která hyzdila prostor mezi dvěma historickými kostely, se opět vynořil další problém, pro který tak nebude moci tento projekt záchrany historické zahrady realizovat. Do klášterní zahrady se nedostane ani nákladní auto s dovozem písku pro dětský koutek Rolnička, kde se realizují aktivity pro nejmenší děti. Dále se plánuje v těchto prostorách v nejbližších dvou letech zřídit mateřskou školku, která by byla další alternativou pro rodiče, kam dát své děti předškolního věku, říkají zástupci sdružení YMCA.

„Přežili jsme povodně v roce 2002, kdy byl klášter zcela vyplaven vodou. Po rekonstrukci jsme zde zřídili Nízkoprahový klub pro děti a mládež, mateřské centrum a jiné aktivity. A po šesti letech, kdy jsme připraveni, díky otevřením se evropským fondům, zažádat na investiční záměry – rekultivace klášterní zahrady, jsme nuceni opět bojovat – nikoliv s přírodním živlem, ale se soukromým subjektem, pro který je historické kulturní dědictví asi ničím. Jinak si nedokážu vysvětlit stavbu zdi, přímo vedle klášterní zdi a vjezdem do klášterní zahrady,“ říká Filip Hušek – ředitel YMCA v Ústí nad Labem


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz