Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Charita vyzývá k pomoci obětem války v Gruzii

12. 8. 2008 - PRAHA [Econnect/Charita]

Válka mezi Gruzií na jedné straně a Ruskem a odštěpeneckými provinciemi Jižní Osetií a Abcházií na straně druhé si vyžádala již tisíce obětí mezi civilním obyvatelstvem a desítky tisíc lidí musely opustit své domovy. Charita ČR podporuje všechny výzvy k uzavření okamžitého příměří a k jednání, které by vedlo k mírovému řešení konfliktu.

Generální sekretářka mezinárodní charitní sítě Caritas Internationalis Lesley-Anne Knight říká: „Rusko i Gruzie musí okamžitě ukončit veškeré válečné operace, neboť konflikt již způsobil příliš utrpení nevinným civilistům a bude třeba ohromného úsilí k obnově zasažených komunit. Caritas vyzývá obě válčící strany aby udělaly vše, co je v jejich silách, pro ochranu civilistů. Caritas podporuje vznik humanitárních koridorů v Jižní Osetii jako okamžité řešení, avšak zároveň musí okamžitě začít mírové rozhovory. Obě strany musí respektovat práva etnických menšin, aby se zabránilo další eskalaci konfliktu v budoucnosti.“

Naše partnerská organizace Caritas Gruzie poskytuje nezbytnou pomoc uprchlíkům v Tbilisi, jejichž počet byl 11. srpna odhadován na 4 000 až 6 000. Část z nich pochází z Jižní Osetie, ale stále více přibývá uprchlíků z Gori a okolí. Podle programové manažerky gruzínské Charity (Caritas Gruzie) Liany Mkheidze je momentálně nejdůležitější zajistit dostatek potravin a hygienických potřeb. Naléhavá je také potřeba zdravotnického materiálu, neboť nemocnice a zdravotnická zařízení v Gruzii přestávají zvládat nápor zraněných a zdravotnický materiál rychle dochází.

Charita ČR také pečlivě sleduje situaci uprchlíků v Severní Osetii. Přesné počty nejsou zatím známy. Podle naší partnerské organizace CRC, která pracuje přímo ve Vladikavkazu, se uprchlíci ocitli ve velmi těžké situaci. Potřebují ubytování (alespoň dočasné) a psychosociální pomoc – zejména pro děti, které jsou válkou nejvíce otřeseny.

Pokud máte zájem pomoci, použijte prosím sbírkový účet Charity ČR číslo 22770022/0800 u České spořitelny, variabilní symbol 153 (Gruzie) a variabilní symbol 126 pro Severní Osetii (Rusko).

Finanční prostředky poukázané na Gruzii budou využity prostřednictvím gruzínské Charity na okamžitou pomoc uprchlíkům v Tbilisi (jídlo, hygienické balíčky, zdravotnický materiál) a později doufejme i ve fázi obnovy zničených oblastí. Finanční prostředky poukázané na Severní Osetii budou využity na okamžitou pomoc uprchlíkům, kterou zabezpečíme ve spolupráci s naším partnerem CRC a s Charitou Vladikavkaz.

Charita ČR se věnuje oblasti Severního Kavkazu dlouhodobě, pracuje zde již od roku 2000 jako styčná organizace Caritas Internationalis. Vede zde několik projektů zaměřených na předškolní vzdělávání, provoz konzultačních center a jídelen pro sociálně slabé, rekonstrukce rodinných domů a prevence léčby HIV/AIDS. Posláním Charity je pomoc lidem v nouzi bez ohledu na jejich národnost, náboženské přesvědčení, barvu pleti, rasu, pohlaví a politickou příslušnost


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz