Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Gruzínské sdružení bude protestovat před ruskou ambasádou kvůli invazi

11. 8. 2008 - PRAHA [Econnect/Samshoblo]

Zítra 12. srpna v 10 hodin budou zástupci gruzinského sdružení „Samshoblo“ protestovat před velvyslanectvím Ruské federace. V těchto dnech probíhá vojenská invaze Ruska na území Gruzie, jež byla vyprovokována osetinskými separatisty v regionu Samachablo (Jižní Osetii). Podle Gruzínců je cílem Ruska je vrátit Gruzii zpátky do svého vlivu, překazit vstup Gruzie do NATO a ovládnout důležitý energetický koridor vedoucí ze Střední Asie do Evropy.

"My, demonstrující žádáme celý svět, aby okamžitě zvýšil tlak na Rusko a donutil ho tím k zastavení invaze na naše území. Za necelý týden si Česká republika připomíná 40. výročí okupace Československa silami Sovětského svazu v srpnu roku 1968. Historie se opakuje, civilizovaný svět stále zavírá oči. Gruzinská komunita „Samshoblo“ vyzývá vládu České republiky, její parlament a celou společnost, aby vyjádřili svou podporu mírovému řešení vzniklé situace," prohlásil zástupce gruzínského sdružení Jimi Dabrundashvili.

Situace se vyostřila 5. srpna, když bojovníci ze separatistického regionu zaútočili na gruzínskou policii v gruzínské vesnici Nuli, přičemž bylo zabito deset občanů Gruzie. Po této srážce gruzínská policie obsadila malý kopec poblíž této vesnice za účelem zabránit další střelbě. Podobné provokace tzv. „jihoosetinských“ separatistů podporované ruskou armádou minulosti byly na každodenním pořádku, tvrdí zástupci gruzínského sdružení. Ruské „mírotvorné“ jednotky pod vlajkou OSN nezasáhly a separatisté během dvou následujících dnů vesnici Nuli zcela zničili. Střelba se rozšířila i do dalších míst.

Večer 6. srpna vyzval gruzínský president osetinskou stranu k zastavení bojů a poslal ministra pro reintegraci pana Temura Iakobashviliho do hlavního města Cchinvali. Ke schůzce nedošlo z důvodu odmítnuti osetinskou stranou. Osetinská strana spěšně evakuovala obyvatele hlavního města Cchinvali a osetinských vesnic a za podpory ruské armády zahájila masivní ofenzívu.

7. srpna gruzínská armáda zahájila operace na zastavení ruskoého a „jihoosetinského“ ostřelování a ovládla město Cchinvali. Ten samý den Ruská federace zdůvodnila svůj zásah své armády „obranou svých občanů“. Přes deset tisíc Ruských vojáků utočí na Gruzií. Letadla bombardují města v Gruzii a ruské vojenské lodě byly vyslány, aby blokovaly pobřeží Gruzie. Abcházští separatisté podporovaní ruskou armádou začali útok na soutěsku Kodori, která je pod kontrolou Gruzie. Ruská vláda odmítá slovo okupace a tvrdí, že pouze „plní roli mírotvorce a chrání své občany“. Ruská armáda vyhrožuje obsazením strategických objektů v Gruzii, což by byla okupace absolutní. Taková situace může způsobit humanitární katastrofu.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!

Informační partneři oblasti Lidská práva

Infoservis společnosti Člověk v tísni
Infoservis
MOST PRO LIDSKÁ PRÁVA
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz