Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Sedmá generace zve do labyrintu eko-světa

11. 8. 2008 - BRNO [Sedmá generace]

V letním čísle časopisu Sedmá generace si spolu s Komenského poutníkem projdete labyrint současného eko-světa a ne/naleznete z něj cestu ven. Džunglí světových národních parků vás následně provede britský novinář Andrew Wasley z investigativní agentury Ecostorm; v textu pro časopis The Ecologist se zamýšlí, zda je na ochranu biologického či nerostného bohatství nutné zřídit zelenou armádu pod křídly OSN, která by operativně zasahovala proti pytlákům a ilegálním těžařům. Jana Kubáňová zase prošla sítí tuzemských obchodů nabízejících značku BIO a všimla si rozšířeného marketingového příběhu biopotravin jakožto doplňku zdravé výživy, nikoliv produktu ekologického zemědělství.

V ekonomickém seriálu tentokrát Naďa Johanisová představuje model třípatrového dortu alternativní myslitelky Hazel Hendersonové, v mediálním seriálu pak SG nazírá rozporuplný stav zdejších regionálních médií. V drobnohledu se dále můžete dočíst, jak tlející dřevo pomáhá lesní flóře a fauně, zda-li v Polsku biotechnologická lobby prosadí pěstování GMO plodin, co vadí slovenským neziskovkám na populární slovenské vládě či jakým způsobem pokračuje kulturní genocida společností neznalých písma.

Na poznávací procházku vás vyzve známý americký filosof, ekolog a znalec šamanismu David Abram. Ten v ukázce z připravovaného překladu knihy Kouzlo smyslů pozoruje v balijské jaskyni pavouky soukající pavučiny a má zřetelný dojem, že spatřuje zrození vesmíru, galaxii po galaxii... Od toho zážitku se Abram stal studentem jemných rozdílů, "například ve způsobu, jakým může vánek rozechvět na stromě jeden jediný list, zatímco všechny ostatní ponechává nehybné." Filmová recenzentka SG Pavlína Binková tentokrát ne/šetří dva dokumenty České televize: Aleje jako součást naší krajiny režisérky Ljuby Václavové a Variace recyklace od Jitky Stropkové. O spojení vyspělé techologie s přírodními motivy si s Janou Sobotkovou vypráví bratislavské hudební duo Longital, natáčející ve francouzském Arles nejenom kvákání žab, ale zejména pokračování respektovaného alba Výprava/Voyage.

Na závěr letošního čtvrtého čísla SG pak komentátor Deníku a Českého rozhlasu Ivan Hoffman v rozhovoru nazvaném "Parlamentní demokracie se octla v troskách" kriticky hodnotí současnou politiku, bulvarizovanou žurnalistiku a reklamní lichvaření. Přese všechna negativa mu ale stále přijde schůdné "bojovat o svobodu, o důstojnost, o pocit užitečnosti".


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz