Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Independent: Británie chystá stavbu patnácti ekoměst

8. 8. 2008 - LONDÝN [EcoMonitor]

Na konci června uzavřela britská vláda soutěž na návrh patnácti ekologických měst, která by měla vzniknout na území Velké Británie do roku 2020. Rozhodnutí vlády se neobešlo bez protestů a demonstrací před parlamentem. Ekologická městečka by prý měla vzniknout na zelené louce, což je i hlavní argument jejich odpůrců.

Nová města by tak značně zasáhla do přírody, protože v každém z patnácti plánovaných měst by mělo vzniknout až patnáct tisíc domů. Právě to je hlavní zbraní odpůrců ambiciózního projektu. Na druhou stranu nová zástavba by měla vzniknout na i dříve využívaných plochách, jako je bývala letecká základna RAF, píše deník Independent.

V Británii by tak poprvé po více než čtyřiceti letech vyrostla zcela nová města. Ta by měla splňovat nejvyšší standardy trvale udržitelného stavebnictví, domy by využívaly technologie s nízkými emisemi nebo zcela bez produkce skleníkových plynů i nejvyspělejší způsoby recyklace a využívání vody. Domy by měly využívat obnovitelné zdroje energie, a to jak sluneční a větrnou energii, tak geotermální vytápění. Samozřejmostí by byla dobře fungující veřejná doprava. Projekt počítá se stavbou sociálních bytů, ekoměsta mají v plánu 30 až 50 % svých nových příbytků "věnovat" vládě, a pomoct tak překlenout bytovou krizi.

Proč tedy vláda projekt zastavila? Problém je jednoduchý - realitní makléři a majitelé pozemků nemají vhodná místa, kde by se mohla nová města postavit. S nápadem postavit ekologická města přišel před rokem premiér Gordon Brown v jednom ze svých prvních projevů. Vláda pak vyzvala developery, aby poslali své návrhy. Přišlo šedesát projektů, ze kterých bylo vybráno deset finalistů. Na podzim se má ministryně pro bytovou situaci Caroline Flintová rozhodnout, která z deseti firem bude vybrána, napsal Independent.

Důvodem, proč chce Británie stavět ekoměsta, je jednak slib premiéra Gordona Browna, že do roku 2011 vzniknou v celé zemi tři miliony nových bytů, a jednak snaha o využití nových metod bydlení, které jsou ohleduplné k přírodě. Budování ekologicky šetrného bydlení také může fungovat jako příklad dobré praxe pro další města.

Objevují se však i kritici, kteří si myslí, že se projekt ekoměst zeleně jen tváří, aby obalamutil vládu a dostal povolení ke stavbě. Tudíž že nejde o blaho přírody, ale pouze o obyčejné stavební povolení. Koneckonců celý projekt prosazují především stavební firmy. Osady nebudou budovat ochránci životního prostředí, ale stavitelé, kteří chtějí především vydělávat.

Ekologická města dokážou využít nejmodernější technologie, a když bude celý urbanistický plán skutečně dobře naplánovaný, ukážou, že lidé mohou bydlet a žít ekologičtěji. Na druhé straně, ale poškodí krajinu a biodiverzitu a zaberou poměrně velkou přírodní plochu. Hlavním problémem ale zůstává umístění takového sídla. Když bude v regionu, kde není zaměstnanost nebo služby, podstatně se například zvýší závislost lidí na individuální automobilové dopravě.

Podle článku Michaela McCarthyho v deníku Independent 01. 07. 2008


Anna Vovsová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz