Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

BBC: Brazílie zakládá fond na ochranu Amazonie

5. 8. 2008 - PRAHA [EcoMonitor]

Brazilský prezident Luis Inacio Lula da Silva oznámil založení mezinárodního fondu na ochranu amazonských deštných pralesů. Peníze z fondu by také měly pomoci ve snaze odvrátit klimatické změny, pomoci místním lidem najít jinou obživou něž mýcení lesů a podpořit ochranu přírody a trvale udržitelný způsob hospodaření s lesy. Brazílie bude shánět příspěvky především v zahraničí a doufá, že do roku 2021 se jí podaří shromáždit 21 miliard dolarů, píše internetové zpravodajství BBC.

Zároveň ale brazilské úřady oznámily, že nebudou akceptovat žádné zahraniční zásahy do své vlastní politiky. Podle organizace Greenpeace je to poprvé, co Brazílie uznala spojitost mezi změnami klimatu a ochranou deštných pralesů, píše BBC.

Zároveň však podle brazilského prezidenta zůstane ochrana Amazonie zcela v odpovědnosti jeho státu. „Chceme v oblasti Amazonie i nadále udržet svrchovanost a chceme, aby politická rozhodnutí, která na tomto území učiní vláda, byla respektována,“ dodal.

Prezident Lula v Rio de Janeiro prohlásil, že si uvědomuje, co znamená deštný prales v Amazonii pro svět. Právě zájem o tuto oblast inspiroval vládu k založení fondu na jeho ochranu. „Pro image celé země je dobré dělat správné věci. Příště můžeme nakráčet na jakékoli mezinárodní jednání s hlavou vztyčenou,“ prohlásil Lula.

Roberto Mangabeira Unger, ministr strategických vztahů, to vyjádřil ještě přímočařeji: „Tento fond je nástrojem, pomocí něhož mohou cizí země podpořit naše snahy, ale nemají žádný nárok ovlivnit naše politická rozhodnutí. Nechceme za peníze prodávat suverenitu,“ prohlásil Unger.

Organizace Greenpeace v Brazílii prohlásila, že je to poprvé, co země uznala vztah mezi kácením pralesů a klimatickými změnami. „Brazílie tento vztah velmi dlouho a vášnivě popírala, viníkem měla být jedině fosilní paliva,“ řekl BBC Sergio Leitao z brazilské pobočky Greenpeace. „To byla sice v minulosti pravda, dnes ale hraje hlavní roli mýcení lesních porostů,“ dodal.

Brazilský ministr životního prostředí, kterým se letos v květnu stal Carlos Minc, poté co rezignovala oceňovaná ochránkyně přírody a ministryně Marina Silva, chce radikálně změnit ekologickou politiku současné vlády. Podle něj vláda dosud nebyla schopná skutečně omezit ničení deštných pralesů a nelegální vypalování porostů. „Naši válku nevyhrajeme prostě tím, že se za jeden měsíc sníží nelegální mýcení. Vyhrajeme až ve chvíli, kdy tento model chování k přírodě, který ničí život našich obyvatel i přírodu, bude historií,“ prohlásil Minc.

Podle článku BBC Online News 01. 08. 2008.


Hugo Charvát

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz