Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Band Aid ještě po dvaceti letech

16. 11. 2004 - LONDÝN [BBC]

Jak se zdá, některé veterány popové a rockové scény neopouští ani s věkem a přibývajícími vráskami jejich filantropické sklony a rozhodli se obléci dvacet let starou nahrávku singlu Do They Know It's Christmas do nového hudebního kabátu. Chtějí tak připoutat pozornost světové veřejnosti k chudobě, hladu a nemocem, kterými trpí milióny lidí na celé planetě.

Jeden z nejúspěšnějších charitativních projektů světové pop music s názvem Band Aid vynesl před dvaceti lety dvacet miliónů dolarů na pomoc obětem hladomoru v Etiopii. Singlu se tehdy prodalo jen v Británii tři a půl miliónu výlisků a ve dvanácti zemích se stal vánočním hitem číslo jedna.

Kytary hladové krky nenakrmí

Zakladatelé a někteří z původních účastníků projektu Band Aid, kteří se v neděli znovu sešli v nahrávacím studiu v Londýně, doufají, že se jim podaří úspěch zopakovat. I když, jak potvrzují slova Boba Geldofa, si jsou prý vědomi, že samotná hudba a charitativní aktivity nedokáží strukturální příčiny světové chudoby odstranit:

"Tehdy ani teď jsem nepropadal iluzi, že by pár chlápků s kytarou dokázalo nakrmit lidi umírající hlady ve světě, který má přebytek potravin. Jde o dilema, které vytvořila politika, a jen politika ho dokáže vyřešit," soudí Bob Geldof.

'Jsme tak trochu komplici'

Geldofův kolega a zpěvák skupiny U2 Bono Vox, který přicestoval do Londýna speciálně proto, aby propůjčil svůj hlas jednomu z vokáních sól, má na věc podobně vyhraněný názor: "Jde o nevýhodné obchodní smlouvy a velké dluhy, které tyto země zatěžují. Teď o tom všem víme o něco více a dochází nám, že jsme v celé té záležitosti tak trochu komplici."

"Nestačí tedy jenom sáhnout pro pár drobných do kapsy a přispět na charitu. Jde o to změnit myšlení politiků," říká hvězda U2.

Projekt však bude bezpochyby i komerčně úspěšný. Svědčí o tom zpráva, že britské sázkové kanceláře už přestaly přijímat sázky na nejprodávanější vánoční singl. Favoritem se po včerejšku stala nová verze Do They Know It's Christmas.

Mladé hlasy, nové tváře

Přestože projekt Band Aid 20 navazoval na podobnou akci z doby před dvaceti let, řady původních protagonistů prořídly. Kromě Boba Geldofa a Bona byl ve studiu také bývalý zpěvák skupiny Ultravox Miste Ure. Projektu se účastnil také sir Paul McCartney, i když přímo ve studiu nebyl, nahrál basovou linku nové verze.

Jinak se v tom čtyřiceti - padesátičlenném sboru objevily spíše současné hvězdy britského popu jako například Robbie Williams či zpěvačka Dido, Miss Dynamite a zpěváci skupin jako je Darkness, Travis nebo Coldplay. Má to svou logiku: organizátoři chtějí přitáhnout zájem nové generace. Tomu odpovídá také způsob distribuce - singl vyjde nejen na kompaktním disku, ale bude si ho možné zkopírovat - za poplatek - také z internetu.

Ega celebrit šla prý stranou

Před branou nahrávacích studií Air v Londýně v neděli postávalo několik desítek fanoušků. Chvílemi zasahovala policie, aby neohrozili plynulost dopravy a neobtěžovali přítomné hvězdy. Ke studiu přišli jak pamětníci onoho původního projektu z roku 1984, tak i jejich dnes dvacetileté děti.

Atmosféra uvnitř prý byla přátelská, nesoupeřilo se o to, kdo bude zpívat jaký hlas, debatovalo se maximálně o tom, jaká by měla být teplota podávaného piva. Podle pamětníka původního projektu z roku 1984 Midge Ura byla o něco více než před dvaceti lety: "Myslím, že tentokrát je to ještě o něco více vzrušující - protože v roce 1984, když jsme to celé připravovali, jsme stáli s Bobem Geldofem jedno studené nevlídné ráno před studiem a neměli jsme vůbec ponětí o tom, kde se nakonec objeví," říká zpěvák Midge Ure.

Britské rozhlasové stanice by měly začít hrát novou verzi písničky Do They Know It's Christmas už v pondělí, v obchodech se objeví za dva týdny.


Ivan Kytka

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz