Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Společnost ING devastuje Kotlářku, bez povolení kácí stromy

24. 7. 2008 -, Econnect/Arnika

Společnost ING Real Estate Development, která staví rezidenční komplex Hanspaulka, porušuje platné územní rozhodnutí, staví ploty na pozemku parku a devastuje přírodní rokli zvanou Kotlářka. V uplynulých dnech byly v místě bez povolení vykáceny desítky stromů a keřů. Občanské sdružení přátel Hendlova dvora vyzvalo Úřad městské části Praha 6 k okamžitému zastavení černé stavby devastující přírodu. Dnes mají na místo dorazit také inspektoři České inspekce životního prostředí.

„Měla to být moderní vilová čtvrť konkurující svou architekturou sídlišti Baba, na jedněch z nejluxusnějších pozemků v Praze 6. Teď hrozí velká ostuda,“ komentoval počínání společnosti Martin Skalský z Centra pro podporu občanů sdružení Arnika.

„Asi před týdnem jsme zaznamenali stavební aktivitu na jižním svahu pozemků společnosti ING, nad roklí Kotlářkou. V tomto místě se podle územního rozhodnutí ani stavebního povolení nikdy nemělo stavět. Po nelegálním vykácení zeleně vznikají na pozemcích označených v územním plánu jako zeleň v masivním měřítku ploty,“ vysvětluje podrobnosti případu místo předseda Občanského sdružení přátel Hendlova dvora Dr. Michael Pokorný.

Rokle je podle odborných posudků, zadaných investorem, domovem desítky ohrožených druhů živočichů chráněných zákonem. Společnost ING sice původně získala výjimky ze zákona umožňující na chráněných lokalitách stavět, po žalobě Občanského sdružení přátel Hendlova dvora je ale nedávno zrušil soud. V praxi to znamená, že dnes je sporná i platnost územního rozhodnutí na všech třiačtyřicet viladomů. Nicméně povolení ke stavbě plotů na svahu rokle ani ke kácení stromů v jižní části pozemků nikdy vydáno nebylo.

Kotlářka figuruje v programovém prohlášení Rady Městské části Praha 6. Do roku 2010 se má stát součástí Centrálního parku Hanspaulka a stavební činnosti společnosti ING se jí vůbec neměla dotknout. Kvůli nelegálnímu vykácení stromů teď hrozí sesuvy svahů rokle a další devastace celého území.

ING poškodila Kotlářku již loni, když pod svahy rokle bez povolení umístila deponii zeminy, vytěžené při stavbě. Společnost za to nebyla nijak potrestána. Odbor výstavby Městské části Praha 6 naopak uložení zeminy do míst, která měla zůstat zachována jako útočiště pro chráněné živočichy, dodatečně povolil, a to i přes nesouhlasné stanovisko samosprávy.

Sdružení přátel Hendlova dvora se obrátilo písemně na odbor dopravy a životního prostředí a odbor výstavby Městské části Praha 6 se žádostí o zastavení černé stavby oplocení a zamezení dalšího kácení dřevin. Úřad by měl také zahájit správní řízení o udělení pokut za porušení stavebního zákona a zákona na ochranu přírody, a řízení o odstranění nepovolené stavby.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz