Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Festival Týden židovské kultury v Holešově letos již poosmé

23. 7. 2008 - BRNO [Econnect]

Festival Týden židovské kultury v Holešově je úzce spojen se založením a působením občanského sdružení Judaica Holešov. V letošním roce se uskuteční již osmý ročník této významné akce, která je svým rozsahem největší svého druhu na Moravě. Letošní ročník festivalu proběhne 27.7. – 2.8., přičemž většina programu bude soustředěna do Šachovy synagogy v Holešově.

Největší festival židovské kultury na Moravě

Festival Týden židovské kultury v Holešově je dnes největší kulturní akcí ve městě samotném a jednou z největších v celém regionu. Do dnešní podoby se vyvíjel postupně a to především díky úsilí nadšenců z občanského sdružení Judaica Holešov. V roce 2001 zorganizovali tito zájemci o židovskou kulturu ve spolupráci s Židovskou obcí v Brně na holešovském židovském hřbitově první brigádu dobrovolníků ze zahraničí. Zároveň bylo přitom rozhodnuto uspořádat právě pro ně kulturní akci a to v podobě prvního ročníku festivalu židovské kultury. První ročník byl jednodenní a nesl se v duchu připomínky vypálení nové holešovské synagogy v roce 1941.

Další dva ročníky byly tématicky zaměřeny na židovské osídlení Holešova. Čtvrtý ročník v roce 2004 se tématicky soustředil na židovskou mystiku, následující o rok později na osobnost T.G. Masaryka a jeho vztah k židovství. V roce 2006 proběhl šestý ročník věnovaný židovsko – křesťanským vztahům.

Loňský Festival Týden židovské kultury se zaměřil na život židů v zámoří, hlavně v USA. Na festivalu se v minulých letech představily významné osobnosti jako například vrchní zemský rabín Karol Sidon, spisovatel Arnošt Lustig nebo herec a spisovatel Arnošt Goldflam.

Letošní téma festivalu – Etika a rodina v židovství

Pro letošní osmý ročník festivalu Týden židovské kultury v Holešově bylo zvoleno téma Etika a rodina v židovství. Z plánovaných asi 30 akcí by mělo být 13 koncertů, 8 besed a přednášek, dále 3 filmy a 3 taneční vystoupení či 2 bohoslužby.

Letošní ročník bude slavnostně zahájen v neděli 27. července v 15 hodin v Šachově synagoze koncertem skupiny Corda magico. Během prvního festivalového dne proběhne dále i vernisáž výstavy fotografky Shai Ginott v Městské galerii, v kině Svět bude k vidění film o holešovském festivalu a program celého dne zakončí na stejném místě koncert, ve kterém Bert Lindsey zazpívá známé spirituály.

Ze skutečně velmi pestrého programu celé sedmidenní akce lze upozornit dále například na besedu s Arnoštem Lustigem v pondělí 28. července či o den později na další zajímavou besedu tentokrát s vrchním zemským rabínem Karolem Sidonem. Ve čtvrtek 31. července se bude mimo jiné promítat film o židovském pogromu v Holešově: Holešov 1918 – Poslední pogrom, spojený s přednáškou a besedou na toto téma. V pátek 1. srpna nabídne zajímavou podívanou večerní koncert při svíčkách v Šachově synagoze a v poslední festivalový den jistě zaujme vystoupení židovsko – chasidského tanečního souboru Yocheved nebo přednáška na téma Etika a sexualita v bibli.

Holešovský festival má také čestné předsednictvo, jehož prezidentem je spisovatel a pedagog Arnošt Lustig. Letošní ročník je věnován 60. výročí založení státu Izrael.


Miroslav Pořízek

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Miroslav Pořízek

Autor je externím redaktorem Econnectu.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz