Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Novinky z alternativního zpravodajského serveru Akt-info

21. 7. 2008 - PRAHA [Econnect/Akt-info]

Akt-info poskytuje informace, které nejsou, ale měly by být v běžných médiích. V aktuálním vydání si můžete přečíst: Soud rozhodl, že americká vláda může věznit civilisty na neurčitou dobu, Červený kříž tvrdí, že CIA mučí vězně, Až 150 bank by mohlo zbankorotovat během následujících 18 měsíců a další zprávy.

SOUD ROZHODL, ŽE AMERICKÁ VLÁDA MŮŽE VĚZNIT CIVILISTY NA NEURČITOU DOBU
Federální odvolací soud Spojených států vydal rozhodnutí, že americký prezident George Bush může nařídit věznění civilistů na neurčitou dobu, včetně osob vězněných ve Spojených státech. Toto rozhodnutí ruší soudní nález z předchozího roku, podle kterého státní správa nesmí neomezeně věznit americké občany bez toho, aniž by byli oficiálně obviněni ze spáchání nějakého zločinu. Toto rozhodnutí bylo vydáno v případu Ali al-Marriho, který byl před šesti lety zatčen ve svém domě ve státě Ilinois, kde žil se svou ženou a pěti dětmi. V červnu 2003 ho prezident Bush prohlásil za „nepřátelského bojovníka“ a předal ho do armádní vazby. Poslední čtyři roky strávil al-Marri na samotce v Námořní věznici v Charlestonu v Jižní Karolíně. Al-Marriho právní zástupce Jonathan Hafetz říká: „Toto rozhodnutí znamená, že prezident si může vybrat kteroukoliv osobu v této zemi - amerického občana nebo cizince s povolením k pobytu - a roky je věznit, aniž by bylo přihlédnuto k nejzákladnějšímu právu danému naší ústavou, právu na soudní proces.“
16/7/08

ČERVENÝ KŘÍŽ TVRDÍ, ŽE CIA MUČÍ VĚZNĚ
V loni tajná zpráva organizace Červený kříž oznámila, že metody, které CIA používá při zacházení s vězni, rozhodně dosáhly stupně, který lze považovat za mučení. Podle této mezinárodní zprávy mohou být vykonavatelé vlády George Bushe, kteří dali souhlas k metodám mučení, shledáni vinnými z válečných zločinů. Jeden z vězňů, Abu Zubaydah, byl mučen technikou topení (waterboarding) až desetkrát během jediného týdne, jak oznámil Červený kříž. Byl dlouhodobě uzavřen do bedny tak malé velikosti, že musel být v skrčené poloze s nohama a rukama těsně u prsou. Detaily této tajné zprávy se objevily v knize investigativní novinářky Jane Mayer, Temná strana (The Dark Side). Jane Mayer také zdokumentovala, že vláda Bushe ignorovala varování ze strany CIA. Před šesti lety totiž CIA upozorňovala na pravděpodobnost, že až třetina vězňů je na Guatnanamu omylem. V roce 2002 analytik CIA došel k závěru, že mnozí vězni byli původně nevinní civilisté, náhodně posbíraní v zóně konfliktu a předáni americkým vojskům za finanční odměny.
14/7/08

AŽ 150 BANK BY MOHLO ZBANKROTOVAT BĚHEM NÁSLEDUJÍCÍCH 18 MĚSÍCŮ
Finanční analytici předpovídají, že vzhledem k neustále se zhoršující krizi na finančních trzích, by mohl během následujících 18 měsíců zhruba 150 amerických bank potkat totální kolaps. V pondělí stovky klientů banky IndyMac (se sídlem v Pasadeně v Kalifornii) čekaly v dlouhých frontách na to, aby si mohly vybrat své vklady, neboť v pátek byla banka převedena pod státní správu kvůli bankrotu. Ben Betters, jeden z klientů banky, říká: „Víte já si ještě pamatuji, jak mi moji prarodiče vyprávěli o pádu obchodních burz a velké krizi, která začala v říjnu 1929, takže jsem měl obavu o to, že když banku zavřou, nebudeme schopni se dostat ke svým penězům. A to je náš hlavní problém, protože já a moje žena jsme oba důchodci a žijeme jen z toho, co jsme si naspořili za celý život.“ Případ IndyMac je druhý největší kolaps finanční instituce v historii Spojených států a celkem pátý jen za tento rok. Úřad pro dohled nad bankami předpokládá, že převzetí IndyMac bude stát daňové poplatníky okolo 8 miliard dolarů. Tento týden ceny za akcie finančních institucí na Wall Street prudce padly. Jen za pondělí samotné se odehrál největší pokles v tomto sektoru od r. 1989. Banka Washington Mutual měla před rokem hodnotu 43 dolarů za kus, po pondělním propadu měla 1 akcie hodnotu jen něco kolem 3 dolarů. Miliardář George Soros řekl, že nynější krach na finančním trhu představuje nejvážnější finanční krizi našeho života.
15/7/08

AMERICKÝ NOVINÁŘ OBVIŇUJE ARMÁDU Z CENZURY
Americkému novináři-fotografovi, který pozoroval americkou speciální námořní jednotku v iráckém městě Fallujah, byl zakázán další přístup k vojákům kvůli fotografiím z minulého měsíce, jež ukazovaly příslušníky jednotky zabité v sebevražedném pumovém útoku. Při útoku, ke kterému došlo 26. června na schůzce rady města Fallujah, kde jednali místní šeikhové a američtí armádní velitelé, byli zabiti tři američtí vojáci, dva tlumočníci a dvacet Iráčanů. Několik dní po útoku tento novinář, publikující pod krycím jménem Zoriah, zveřejnil na svém blogu několik snímků tohoto pumového útoku. Několik hodin poté mu nakázal vysoce postavený velitel pro veřejné záležitosti snímky odstranit. Když zmíněný novinář odmítl uposlechnout, bylo mu oznámeno, že jeho novinářské povolení bylo ukončeno a že bude muset opustit Irák. Zoriah ve svém blogu napsal: “Scény, které jsem viděl, byly naprosto hrozivé, nicméně příliš důležité na to, aby je svět mohl ignorovat. Já ukazuji fotografie, které poskytují necenzurovaný pohled na strašné události, s jistou mírou důstojnosti vůči těm, kteří ztratili své životy ... Jak může nastat změna, když jediné, co se k veřejnosti dostane z Iráku, jsou ošetřené, vybrané fotografie, určené pro komerční média, jejichž cílem je zisk, nikoli kvalita a pravdivé podání informací.”
14/7/08

=============================================
Poznámka: Naše rubrika mezinárodních zpráv vám přináší souhrn zpráv programu DemocracyNow televizní stanice Pacifica. Videozáznamy těchto zpráv můžete shlédnout s pomocí programu RealPlayer. Vložte adresu http://www.democracynow.org/recent.pl do vyhledávače a vyberte si zprávy v angličtině podle data.
=============================================

INFORMACE:
Akt-info je alternativní zpravodajský servis. Poskytujeme informace, které nejsou, ale měly by být v běžných médiích. Redaktoři jsou nezávislou skupinou novinářů a přátel. Akt-info je zcela neziskový projekt. Pokud jste členem organizace nebo neformální skupinou, aktivní v našich prioritních tématech (lidská práva, obrana skutečné demokracie, sociální spravedlnost a mírové řešení konfliktů), můžete prostřednictvím našeho servisu informovat širší veřejnost o vašich aktivitách. Vaše případné dotazy a připomínky můžete zasílat na akt-info@seznam.cz.

ROZŠIŘUJTE INFORMACE DÁL:
Pošlete informaci o Akt-info svým kamarádům a dejte jim vědět, jak se mohou přihlásit. Zprávy z akt-info chodí jen jednou týdně a náš systém je zabezpečen, takže se nikdo nemusí obávat spamů. Přihlásit se může každý sám. Stačí jen poslat e-mail s předmětem „přihlásit“ na adresu: akt-info@seznam.cz.

JAK POMOCI:
Všimli jste si, že běžná nebo „mainstreamová“ média neinformují objektivně nebo dostatečně o tématech, která Vás zajímají? My také. Už vás štve, že dostáváme jen politicky vhodné informace o světě kolem nás? Nás také. Potřebujeme překladatele z angličtiny do češtiny. Také potřebujeme české korektury. Vždy uvítáme zprávy z alternativních zdrojů. Pokud můžete pomoci, zkontaktujte nás na: akt-info@seznam.cz


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz