Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Film, který propagoval Václav Klaus, je na omluvu, rozhodl regulátor

21. 7. 2008 - PRAHA [Econnect/Hnutí Duha]

Kontroverzní film Velký podvod s globálním oteplováním, jenž polemizuje s výsledky klimatologických výzkumů a který před rokem v Praze prezentoval prezident Václav Klaus, je „nepoctivý a nespravedlivý“. Rozhodl to britský mediální regulátor. Televizní stanice, jež pořad odvysílala, se musí omluvit.

„Omluvu divákům nedluží pouze jedna britská televizní stanice, ale rovněž prezident a jeho Centrum pro ekonomiku a politiku. Prezidentovy argumenty v českém veřejném mínění příliš nezabraly a teď budou ještě pod dvojnásobným drobnohledem,“ uvedl Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha.

Podle regulátora – úřadu Ofcom – producenti programu překrucovali názory předních odborníků. Rovněž prezentace opatření, která mají snižovat exhalace skleníkových plynů, byla podle rozhodnutí neobjektivní. Ostrý komentář ve filmu přitom označuje za „paušální a divoký“, tudíž může „zakrývat skutečnost“, že film „velmi agresivně“ polemizuje s „většinovým vědeckým konsensem“.

Oceánograf Carl Wunsch, profesor na Massachusetts Institute of Technology, loni obvinil autora filmu z manipulace s jeho názory. Natočené interview podle něj sestříhal tak, že vědec v pořadu vystupuje, jako by prezentoval přesný opak toho, co si ve skutečnosti myslí. Bývalý hlavní vědecký poradce britské vlády sir David King si zase stěžoval, že snímek kritizuje slova, která nikdy nepronesl. Odborníci také programu vytýkali podvody a falšování údajů.

Regulátor přitom usoudil, že nemá právo posuzovat, zda film věcně správně prezentuje odborné problémy. Kompetence Ofcom se totiž omezují na kontrolu, jestli programy jsou nestranné ve „významných politických a průmyslových kontroverzích“. Úřad však dospěl k závěru, že „souvislost mezi lidskou aktivitou a globálním oteplováním“ byla v době vysílání už dostatečně jasná – srovnává ji se souvislostí mezi virem HIV a onemocněním AIDS –, takže o žádnou „významnou kontroverzi“ nejde.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz