Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

8.8.2008: Den pro Barmu, nikoli Čínu

14. 7. 2008 - PRAHA [Econnect]

Nezisková organizace Barmské centrum Praha dnes zahájila kampaň se symbolickou online adopcí barmských politických vězňů. Uspořádáním této akce Barmské centrum chce připomenout nejen současné oběti barmského režimu a více než 1900 barmských vězňů svědomí, ale i krvavé potlačení demokratických protestů z roku 1988. Akce vrcholí veřejným shromážděním u památníku 17. listopadu 1989 v Praze na Národní třídě v pátek, 8. srpna 2008, přesně 20 let od doby, kdy se tato událost stala v Barmě.

"Doufáme, že tato kampaň pomůže vidět osudy jednotlivých nevinných barmských vězňů a četné případy utrpení, skryté za vysokými čísly počtu obětí," prohlašuje pořadatel kampaně, který v České republice reprezentuje úsilí zdejších exilových Barmánců a jejich podporovatelů o změnu k demokracii a udržení lidských práv v Barmě.

Kampaň se začlení do celosvětové sítě akcí konaných 8. srpna, dne, kdy se celý svět bude dívat na zahájení olympijských her v Pekingu. Plánované akce mají za cíl upozornit na to, že přesně před 20 lety barmská armáda krvavě potlačila nenásilné protesty a zabila několik tisíc lidí. Tento den, 8. srpna 1988, získal symbolický význam pro barmské hnutí za demokracii pod názvem "8888". Podle názoru Barmského centra by čínští pořadatelé olympijských her měli vybrat jiné datum pro zahájení her, jako projev úcty k obětem a podpory demokratického hnutí v Barmě.

Právě naopak, Čína má dodnes spíše špatnou pověst jako hlavní dodavatel zbraní barmskému režimu a jeho nejsilnější obchodní partner, ale především díky blokování všech iniciativ Rady bezpečnosti OSN ve prospěch Barmy svým vetem. Organizace Assistance Association for Political Prisoners (AAPP), která sídlí v thajském exilu a usiluje o propuštění barmských politických vězňů, dokumentuje alespoň 1 900 Barmánců, kteří se nachází ve vězení pouze proto, že nenásilně oponovali režimu. Jejich počet se značně zvýšil po "Šafránové revoluci" v roce 2007 a nedávno byli zatčeni Barmánci za pouhé poskytování pomoci obětem cyklónu Nargis.

Organizace Barmské centrum Praha proto rozhodla uspořádat symbolickou akci v Praze, aby 8. srpna 2008 patřilo památce barmských vězňů svědomí. Zájemci a podporovatelé Barmy mají možnost zapálit u památníku 17. listopadu 1989 svíčky. Ti, kteří se nebudou moci zúčastnit této akce osobně, se rovněž mohou připojit na dálku. Barmské centrum spustilo webové stránky, na kterých je ode dneška možnost "adoptovat" vězně dle osobní volby. Stránky kampaně jsou dostupné přes odkaz www.burma-center.org/8888. Najdete zde četné informace o jednotlivých případech a mnoho fotografií vězňů.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související články

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz