Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Stovky aktivistů podporují kampaň za odškodnění nedobrovolně sterilizovaných romských žen

15. 7. 2008 - PRAHA [Econnect/Women's Initiatives Network]

Počátkem července zahájili členové ostravského Spolku žen postižených nedobrovolnou sterilizací a jejich obhájci z Evropského centra pro práva Romů a z fondu Peacework Development Fund kampaň mobilizující světová ženská hnutí k lobbování za veřejné uznání nedobrovolné sterilizace a odškodnění pro romské ženy, které tyto praktiky přežily v Čechách, v Maďarsku a na Slovensku.

Kampaň byla zahájena v souvislosti s Women's Worlds Congress 2008 (WWC), který se konal ve španělském Madridu. Účást na WWC, na němž se setkaly tisíce obhájců ženských práv z celého světa, byla v rámci programu veřejného zdraví podpořena Open Society Institute a varšavskou nadací Heinrich Boll Stiftung.

Kampaň byla současně podporováná akcemi probíhajícími v České republice a Maďarsku. Během WWC podepsali a poslali aktivisté z více než čtyřiceti zemí stovky pohledů a dopisů české, maďarské a slovenské vládě, jež je vybízejí k odpovědi na výzvy žádající veřejnou omluvu a odškodnění pro oběti nedobrovolné sterilizace.

Po pěti letech cílené obhajoby a lobbování u příslušných vlád se oběti a jejich obhájci obrátili na světové hnutí za lidská práva, aby posílili své snahy o zajištění spravedlnosti poté, co vlády nereagovaly ani veřejnou omluvou ani odškodněním za škody způsobené romským ženám.

Během panelové diskuse na toto téma oběti informovaly aktivistky za ženská práva, profesorky a političky o nedobrovolných sterilizacích romských žen ve střední Evropě, a vyvolaly živou debatu za přispění žen z celého světa, které se podělily o své znalosti o podobném zneužívání na jiných místech.

Na nedobrovolné sterilizace romských žen ve střední Evropě bylo poukázáno na závěrečné konferenci a objeví se v závěrečných doporučeních kongresu, a to na webové stránce: http://www.mmww08.org/. Tato problematika je rovněž představen v dokumentárním filmu "Trial of a Child Denied" od Mortal Coil Media, který byl odvysílán na CNN mezi 9. a 13. červencem.

Oběti získaly mnoho sil díky velké podpoře, která se jim během kongresu dostala od neziskových organizací a obhájců lidských práv z celého světa. "Nevzdávejte se, bojujte dál," je poslání, které by Elena Gorolová, mluvčí Spolku žen postižených nedobrovolnou sterilizací, ráda poslala všem, kteří požadují nápravu za škody, které na nich byly spáchány.

Dopisy na podporu obětí určené české, maďarské a slovenské vládě jsou k dispozici ke stažení na webových stránkách ERRC, spolu se souhrnnými informacemi o praktikách nedobrovolné sterilizace a kongresu. Více na: http://www.errc.org/cikk.php?cikk=2965.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

16. 7. 2008
Rovná příležitostRovná příležitost

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz