Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Státní lesy získaly pro oblast Žehrov certifikát FSC

9. 7. 2008 - PRAHA [Econnect]

Lesy České republiky, s. p. získaly první prestižní certifikát ekologicky a sociálně šetrného lesního hospodaření pro lesní hospodářský celek Žehrov, který je součástí lesní správy Nymburk. Jde o první část lesů v majetku státu, na které byla testována shoda lesního hospodaření s požadavky mezinárodního certifikačního systému FSC a Českého standardu FSC. Ten je souborem 160 požadavků na ekologicky, sociálně a ekonomicky šetrné lesní hospodaření v podmínkách České republiky.

Dříve již prestižní certifikát získaly například lesy Hlavního města Prahy, Školní lesní podnik Mendelovy zemědělské a lesnické university v Brně a sdružení obecních a soukromých vlastníků Svitavy. V Evropě je certifikace státních lesů hodně rozšířená. Na větší části státních lesů se podle důsledných požadavků FSC hospodaří například v Polsku, na Slovensku, v zemích Pobaltí, v Chorvatsku, Švédsku, Velké Británii, Nizozemí či Rumunsku.

Certifikát FSC byl certifikační firmou udělen pod podmínkou naplnění několika ukazatelů Českého standardu FSC, např. zmenšení rozsahu holých sečí, zvýšení podílu listnatých dřevin při obnově nebo zvýšení podílu přirozené obnovy. Průběžné plnění těchto ukazatelů bude hodnoceno při pravidelných ročních auditech v letech 2009 – 2012.

„Gratuluji státním lesům k získání prvního certifikátu FSC, který je oceněním jejich snahy o přírodě blízké lesní hospodaření. Věříme, že je to začátek cesty k získání certifikátu pro celý podnik. Máme za to, že státní lesy mají více lesních správ, kde lesní hospodáři uplatňují k přírodě blízké postupy, snižují tak ekonomickou náročnost provozu, a tedy hospodaří šetrně,“ řekl Mgr. Michal Rezek, ředitel FSC ČR o. s.

Lesní hospodářský celek Žehrov se rozkládá na ploše 2765 ha, částečně v chráněné krajinné oblasti Český ráj. Převažují na něm borové porosty, větší podíl má ještě smrk a dub. Přípravy na certifikaci lesního hospodaření na tomto území byly zahájeny již v roce 2005, kdy lesníci začali adaptovat své hospodářské postupy na požadavky Českého standardu FSC. Po předběžném auditu v roce 2007 proběhl hlavní certifikační audit v únoru 2008. Audit provedl tříčlenný tým akreditované certifikační firmy SmartWood/NEPCon.

Po udělení certifikátu FSC lesnímu hospodářskému celku Žehrov tvoří podíl certifikovaných lesů zhruba 0,2% celkové rozlohy lesních ekosystémů ve správě Lesů ČR. V minulém roce Lesy ČR, s. p. ohlásily druhé kolo certifikace FSC pro další tři lesní hospodářské celky na lesních správách Křivoklát, Mělník a Jablonec nad Nisou. V letošním roce se na certifikační audit připravuje též Správa Krkonošského národního parku.

Udělení certifikátu FSC vítá také Hnutí Duha, které usiluje, aby na pravidla FSC přešly všechny státní lesy. Prosazuje také reformu lesního zákona, která zajistí zdravější hospodaření. Ačkoli exhalace z průmyslu klesly, zdravotní stav porostů je nadále špatný. Ve stanovisku zveřejněném před dvěma lety více než 300 vědců a odborníků varovalo, že mezi příčiny patří způsob péče o zdejší porosty. Doporučili používat těžbu po jednotlivých stromech namísto holosečného kácení a více sázet smíšené nebo listnaté lesy, nikoli umělé smrčiny.

„Zaručeně šetrné dřevo patří na mezinárodním trhu mezi zboží, po kterém je poptávka. Přitom hospodaření podle pravidel FSC není zaměřené jen na výrobu dřeva a ponechává hodně prostoru pro výletníky a přírodu. Na zdravé hospodaření podle pravidel FSC přešly už skoro kompletní státní lesy v Polsku, hodně se zavádí na Slovensku a v řadě dalších zemí. Špatný zdravotní stav našich lesů změnu hospodaření naléhavě potřebuje a ve veřejných lesích by měla být samozřejmostí," uvedl Jaromír Bláha, vedoucí programu Lesy Hnutí Duha.

Organizaci a značku FSC vytvořili na začátku 90. let společně velké mezinárodní ekologické organizace, obchodní a dřevařské společnosti a další partneři. Stala se populární mezi zákazníky a poptávka po dřevě a výrobcích z něj s logem FSC rapidně roste. Na trhu je již více než 20 000 druhů výrobků s tímto logem, z kterých si mohou vybírat i čeští spotřebitelé.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz