Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Boskovický festival už po šestnácté zachraňuje židovskou čtvrť

8. 7. 2008 - BRNO [Econnect]

Zajímavou a také již tradiční akcí v Boskovicích je letos již 16. ročník festivalu pro židovskou čtvrť Boskovice. Festival spolupořádají občanské sdružení Unijazz ve spolupráci s městem Boskovice, rodinou Mensdorff – Pouilly, Jazzclubem Neue Tonne v Drážďanech a Muzeem Boskovicka. Čtyřdenní akce se uskuteční 17. – 20. července 2008 v Boskovicích.

Festival přesáhl hranice regionu a láká každý rok tisíce návštěvníků

Festival pro židovskou čtvrť s názvem Boskovice je zaměřený především na propagaci v rámci České republiky jedinečně urbanisticky zachovalé židovské čtvrti v tomto jihomoravském městě. Celá akce si již vydobyla významné postavení a každoročně dokáže svým zajímavým programem a hosty přilákat tisíce návštěvníků a to i těch zahraničních.

Festival nabízí i letos účastníkům mnoho zajímavého, během čtyř dnů především mimořádně pestrý multižánrový program. Ten se skládá z hudební, divadelní i filmové scény, výstav, autorského čtení a řady jiných počinů. Nabídka programu festivalu oslovuje skutečně velkou a širokou škálou kulturních zážitků.

Již od konce 80. let vznikaly v Boskovicích občanské aktivity směřující k záchraně jedinečné urbanistické památky města – židovské čtvrti, které hrozila ještě před 20 lety úplná zkáza. Prvotní impuls k uspořádání kulturního festivalu vzešel od skupiny mladých nadšenců ze sdružení Prostor. Výsledkem těchto aktivit je, že se od roku 1993 pořádá v Boskovicích za spolupráce několika místních organizací pravidelně několikadenní letní festival.

Ten si rychle získal oblibu a přitahuje tisíce návštěvníků. Ti se mají možnost seznámit s městem samotným, především jeho památkami a historií, především tou židovskou. Programy festivalu probíhají po celém městě – v areálu letního kina, v synagoze, evangelickém kostele, na hradě, v kině, v muzeu a na dalších místech. Veřejnosti je během festivalu přístupný i židovský hřbitov a s historií i současností města a programem akce seznamují návštěvníky také festivalové noviny, které pomohou v orientaci programem i zajímavých míst ve městě.

Koncerty, divadlo, výstavy, autorská čtení nebo cyklovýlet

Festival klade důraz na atmosféru tolerance a úcty ke kulturním hodnotám předešlých generací. Kultura etnik, která se v minulosti v Boskovicích potkala (židovské, české a německé), je brána v potaz při sestavování dramaturgie festivalu. Akce již dávno přesáhla rámec města a stala se součástí kulturního dění celého regionu a má celorepublikový význam. V roce 2000 byl navíc festival zařazen do katalogu Dnů evropského dědictví v rámci kampaně Rady Evropy, Evropa – společné dědictví. Program jde napříč žánry a snaží se oslovit široké spektrum návštěvníků.

Letošní ročník začne ve čtvrtek 17. července vernisáží výstav v Muzeu Boskovicka, v zámeckém skleníku vystoupí ženské vokální kvarteto Yellow Sisters a Divadlo Naboso představí hru Maryša aneb tenkrát v Divákách. V amfiteátru letního kina vystoupí například Hudba Praha nebo Vlasta Třešňák.

Zajímavá vystoupení proběhnou i ve Scéně Za muzeem či Jazzové scéně v zámeckém skleníku. V evangelickém kostele vystoupí Marian Varga. Několik představení nabídne Divadlo na hradě, příznivci filmu si na své přijdou v kině Panorama. Na výstavy lze zajít do Muzea Boskovicka či židovské synagogy. V programové nabídce nechybí ani cyklovýlet a autorská čtení.


Miroslav Pořízek

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Miroslav Pořízek

Autor je externím redaktorem Econnectu.

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz