Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ve Velkém Meziříčí začíná 2. ročník Evropského festivalu filozofie

20. 6. 2008 - VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ [Econnect]

První ročník Evropského festivalu filozofie ve Velkém Meziříčí proběhl loni v červnu a získal si mnoho příznivců, dokázal oslovit návštěvníky z různých míst České republiky. Především proto se rozhodli pořadatelé přistoupit letos k uspořádání 2. ročníku a začít tak budovat tradici tohoto festivalu. Tato akce je jedinou svého druhu pořádanou na území České republiky.

Hlavním tématem velkomeziříčského festivalu, který se uskuteční 20. – 22. června 2008 je problém tradice a modernity. Roli hlavního partnera a garanta odborných sekcí Evropského festivalu filozofie se stejně jako loni ujal Filozofický ústav Akademie věd ČR vedený ředitelem Pavlem Baranem. Ze známých osobností v programu vystoupí se svými příspěvky například Erazim Kohák, Martin Škabraha nebo Michael Hauser.
Festival filozofie představuje v následujícím rozhovoru Josef Švec z programového týmu festivalu.


Kdo vlastně stál u zrodu Evropského festivalu filozofie a jeho uspořádání ve Velkém Meziříčí?

Evropský filosofický festival byl součástí evropského grantu Culture 2000. Město Velké Meziříčí se k němu přihlásilo v roce 2005 podáním své projektové vize tradičnímu organizátoru v italské Modeně. Ten projekt rozšířil ještě o programovou vizi Saint Emilionu z Francie a celý projekt předložil ke schválení v Bruselu. Na organizaci 1. ročníku Evropského festivalu filozofie jsem se podílel já a Mgr. Milan Dufek, ředitel Jupiter clubu, který byl hlavním organizátorem celé akce.

S jakým cílem proběhl loňský ročník a jaký byl jeho ohlas nejen ve městě samotném?

V červnu se již ohnisko festivalového dění přesunulo na Českomoravskou vysočinu, k nám do Velkého Meziříčí. Akce se zde uskutečnila především díky nevšední iniciativě pořadatelů – Města Velkého Meziříčí, jeho příspěvkových organizací Jupiter Clubu, Muzea, Domu dětí a mládeže, škol sídlících ve městě, zájmových útvarů a mnoha dobrovolníků. K hlavním partnerům festivalu patřily především Kraj Vysočina, Ministerstvo Kultury České republiky, Filozofická fakulta MU v Brně a Filozofický ústav Akademie věd České republiky jako hlavní garant filozofických sekcí festivalového programu. Za ústřední téma českého festivalu jsme zvolili problém změny a stálosti. Není jistě třeba příliš zdůrazňovat, že toto festivalové „motto“ nemá zásadní relevanci jen pro samo historické město Velké Meziříčí (v r. 1408 udělení plných městských práv) ležící snad až symbolicky ve stínu známého technického díla, 76 metrů vysokého dálničního mostu klenoucího se přes údolí řeky Oslavy, ale i pro českou společnost jako celek. Festival filozofie ve Velké Meziříčí předčil naše očekávání. Na filozofické dění jsme zaznamenali množství příznivých ohlasů nejen z české filozofické obce, ale i široké veřejnosti.

S uspořádáním druhého ročníku se počítalo již loni?

Festival byl dobře hodnocen i vedením města, proto město podpořilo i konání 2. ročníku, přesto, že letošní ročník není součástí evropského projektu a tudíž jsme nezískali ani žádné evropské peníze. Přesto zde byla vůle udržet ve městě tento zcela ojedinělý projekt v rámci ČR

Můžete nastínit hlavní programové body letošního ročníku?

Letošním mottem našeho festivalu je „TRADICE A MODERNITA “. Festival nabídne nevšední setkání s českými filozofy, ale také s mnoha zajímavými osobnostmi z veřejné i společenské sféry.

Kteří zajímaví hosté tentokrát přijedou?

Vzhledem k finančním prostředkům se letos musíme obejít bez zahraničních filozofů, očekáváme účast zástupců italská společnosti Fondazione Collegio San Carlo z Modeny, která stála u zrodu festivalu. Zastoupení české filozoficlé obce nabízí spoustu velmi uznávaných osobností v čele s profesory Kohákem, Zouharem, Měřínským. I ostatní přednášející mají za sebou bohatou publikační i přednáškovou činnost.

Komu především je festival určen?

Při přípravě letošního ročníku jsme zůstali věrni společným evropským cílům. Navrátit filozofii na místa svého vzniku. Přispět k propagaci filozofie, podpořit zájem o literaturu a kulturu u veřejnosti a především u mladých lidí. Ve světě plném komerce nabídnout návštěvníkům zcela neformálním způsobem možnost otevřené diskuse k věcem důležitým, či naopak zcela nicotným. Krátce řečeno, festival je určen všem bez rozdílu věku.

Jak vypadá zázemí pro návštěvníky - kde se třeba mohou ubytovat?

K ubytování lze samozřejmě využít ubytovacích kapacit hotelů ve Velkém Meziříčí. Pro studenty a méně náročné návštěvníky nabízíme možnost ubytování ve spacácích v prostorách Střední školy řemesel a služeb. Přihlásit se zájemci mohou na adrese sekretariát@jupiterclub.cz


Miroslav Pořízek

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Miroslav Pořízek

Autor je externím redaktorem Econnectu.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz