Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Klusák s Remundou zvou publikum zdarma na slam poetry

23. 6. 2008 - PRAHA [Econnect]

Experimentální prostor NoD Roxy se již poněkolikáté promění v básnický ring. 25.června se totiž stane dějištěm Slam poetry exhibice - jinými slovy neotřelé soutěže v interpretaci autorského básnického textu. Tentokrát se chystají ovládnout místní podium ti nejlepší slameři, kteří se v posledních letech v ČR objevili, aby předvedli své umění nejen před publikem, které je nedílnou součástí atmosféry slamových akcí, ale i před okem filmových kamer.

Fandové „živé poezie“ si již zvykli na každoroční pořádání celostátní soutěže ve slam poetry - tedy soutěže v interpretaci vlastního básnického textu, v níž jde hlavně o získání přízně publika. Publikum je totiž jediným porotcem a hnacím motorem výkonů vystupujících, kteří se na podiu utkávají v téměř sportovní atmosféře svázáni jen několika málo pravidly (časový limit, vlastní text a nepoužití žádné rekvizity). Mezi těmito pravidly a za vkladu rytmu, mimiky či pohybu zhmotňují přímo před diváky svoji poezii, která často jedinečně vzniká a také zaniká v daném okamžiku a v daném místě. Celostátní soutěž probíhá v 10 městech po celé ČR, přičemž vítěz celostátního kola si každoročně odnáší 30.000 Kč.

Domácí scéna slam poetry však představuje i pořádání slamových exhibic, které se od hlavní soutěže liší především tím, že interpreti jsou do exhibice speciálně zváni. Zatímco v rámci celostátní soutěže byli diváci v jednotlivých regionech zvyklí na to, že na podiu může vystoupit absolutně každý, v rámci chystané exhibice, která se uskuteční 25.června v pražském NoD Roxy, budou moci fandit nejúspěšnějším českým slamerům posledních měsíců. Ti se pro tento večer sjedou z Prahy, Ústí nad Labem, Plzně či Olomouce.

Patrně s největšími zkušenostmi se na podiu bude moci chlubit Bohdan Bláhovec - vítěz celostátního kola z roku 2005, který se od té doby stal úspěšným účastníkem několika mezinárodních slamových akcí. Neodmyslitelným soupeřem mu bude René Jahoda, jemuž se podařilo Bláhovce již několikrát porazit a kterému až neuvěřitelně těsně unikly již dva celostátní tituly. Dalším statečným bude Václav Formánek z Ústí nad Labem - třetí z celostátního finále 2007 a jediný komu se doposud na finále podařilo získat od diváků za jeden text prakticky plný počet bodů. Dalšími účinkujícími budou úspěšní borci Jan Jílek z Olomouce nebo beatboxový přeborník Jaro Cossiga.

Akci, jíž bude svérazně provázet moderátor a herec Jakub Žáček, pořádají ve spolupráci s o.s. Fléda filmaři Vít Klusák a Filip Remunda ze společnosti Hypermarket Film. Celý večer bude v rámci chystaného širšího projektu natáčen na filmové kamery, přičemž vstupné zůstane zdarma!

„Ideální slamový výkon je symbiotickým dílem interpreta a publika, nebo atmosféry, chcete-li. Na slamu vzniká několik oboustranných napětí. Napětí mezi situací a jejími účastníky. Napětí mezi myšlenkou a vyřčeným slovem. Napětí mezi slamerem a divákem. Někde v těchto momentálních třecích plochách občas zajiskří jedinečný poetický moment,“ říká Bohdan Bláhovec a pokračuje: „Kdybych měl slam poetry k něčemu přirovnat - přirovnám ji k vaření. Nerad vařím podle receptů. Mám rád dobrodružství, když se přesvědčím, jaké mám doma suroviny, rozpálím olej a začnu se seznamovat s kuchyní a s tím, co v ní najdu... Vím, jaké jídlo chci vařit, protože vím, co doma mám, ale současně také improvizuji.“


Tomáš T. Kůs

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Tomáš T. Kůs

Autor je externím redaktorem Econnectu.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz