Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Pijáci piva mohou podpořit malé uprchlíky

19. 6. 2008 - BRNO [Econnect/Nesehnutí]

Netradičním způsobem budou moci v pátek 20. června, u příležitosti Mezinárodního dne uprchlíků, přispět žízniví Brňané na dobrou věc. Z každého piva, které ten den vypijí v brněnském klubu Fléda, půjde 1 koruna na projekty pro děti z uprchlického tábora v Zastávce u Brna.

Akci, kterou pořádá občanské sdružení Nesehnutí, svými jmény zaštítili známý český režisér, spisovetel, publicista a herec Arnošt Goldflam a český spisovatel, publicista a literární historik Ivan Klíma. Součástí akce bude také Večer s filmy Jednoho světa.

„"Patřím k lidem, jejichž předkové by taky rádi někam prchli, ale neměli kam. A proto jsem rád, že bychom my tady u nás takovou možnost mohli nabídnout,“" vysvětlil Arnošt Goldflam, proč se tuto akci rozhodl podpořit.

„"Myslím si, že korunou z každého piva, dokonce i limonády by mohl a měl každý host po jeden den v roce přispět, když ne z pouhé solidarity s těmi, kdo jsou na tom podstatně hůře než on, tak proto, že neví, kdy sám se ocitne v situaci, kdy bude podobnou pomoc potřebovat. V našich moderních dějinách jsme měli sta tisíce uprchlíků, kteří vděčili za to, že mohli kdesi v cizině důstojně žít právě jen díky solidaritě cizích lidí, kteří měli pro jejich situaci pochopení,“" zdůvodnil své rozhodnutí spisovatel Ivan Klíma.

Uprchlíci jsou nuceni trávit často celé roky za zdmi uprchlického tábora. Žadatelé o azyl, kteří jsou trvale nuceni žít v ne příliš důstojných podmínkách, jsou vystaveni dlouhodobému stresu a také nejistotě – celá léta nevědí, zda je úřady nakonec nepošlou domů, kde probíhá válečný koflikt nebo jsou zde jiným způsobem porušována lidská práva. Těmito podmínkami pak samozřejmě trpí především ti nejcitlivější děti.

"Při jedné z našich návštěv jsem potkala holčičku z Pákistánu. Byla nová, chtěla jsem ji zapojit do hry. Ale ostatní děti se jí nechtěly chytit za ruku. Šla jsem to tedy udělat já a zjistila jsem, že má místo ruky nasazenou ruku panenky, jakoby protézu. Po hře jsem s ní šla do parčíku a ptala jsem se jí, co se jí stalo s ručkou. Řekla mi, že jí ji doma uřízli. Nevyptávala jsem se proč a jak. Jen jsem doufala, že se tam nebude muset vrátit“", popisuje jeden ze svých nejsilnějších zážitků z tábora dobrovolnice Nesehnutí Bára Zavřelová.

Pro ty, které uprchlická problematika blíže zajímá, připravilo Nesehnutí Večer s filmy Jednoho světa. Zájemci uvidí v kanceláři Nesehnutí (třída Kpt. Jaroše 31) od 18 hodin dokumenty na téma Kavkaz, islám a uprchlíci z Kavkazu a Čečenska, projekci doplní četba z knih o Čečensku, poslech Čečenské hudby a diskuse s aktivisty a aktivistkami NESEHNUTÍ, kteří a které se podílejí na chodu kampaně Bezpečí pro uprchlíky. Akci podpořil Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky – UNHCR.

Promítané filmy z festivalu Jeden svět v rámci Večera s filmy Jednoho
světa:
Cizinci u nás – Kavkazané
Kavkazští zajatci
Teror v Moskvě
Milý Muslime


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz