Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Olympijská pochodeň vstoupí do Tibetu, úřady však mlčí o tisíci zadržených

18. 6. 2008 - PRAHA [Econnect/AI]

Olympijská pochodeň je na cestě do tibetské Lhasy, která byla v březnu stejně jako celý Tibet a přilehlé oblasti svědkem protestů ukončených násilím a masovým zatýkáním. Od té doby čínské úřady k osudu většiny zadržených mlčí. Amnesty International (AI) proto Čínu vyzývá, aby poskytla informace o více než tisíci lidí, kteří byli kvůli protestům zadrženi, a zpřístupnila Tibet nezávislým pozorovatelům, ještě než na jeho půdu doputuje olympijská pochodeň.

„Stovky lidí trpí v otřesných podmínkách čínských věznic pro pokojné vyjadřování svých názorů, aniž by jejich rodiny věděly, kde se nacházejí. Cesta olympijské pochodně by měla otevřít oblast pro novináře a přiblížit sliby Pekingu o 'svobodné a otevřené olympiádě' realitě,“ prohlásil Sam Zarifi, ředitel programu AI pro Asii a Pacifik.

Zahraniční novináři stále nemají do Tibetu volný přístup. Zprávy, které se z oblasti podařilo dostat přes rodiny a přátele, hovoří o zabavování mobilních telefonů, počítačů a dalších komunikačních zařízení během stovek razií v ženských a mužských klášterech i soukromých domech. Úřady se tak snaží lidem zabránit v kontaktu s vnějším světem. Ti, kteří se odváží posílat z Tibetu informace ven, riskují minimálně uvěznění.

„Úplné odříznutí Tibetu umožňuje, aby svévolné věznění, špatné zacházení nebo ostrá cenzura zůstaly nezdokumentovány a nepotrestány,“ uvedl Sam Zarifi.

Čínské úřady nezadržují jen mnichy, mnišky a další protestující, zaměřily se i na tibetské umělce, kteří se do protestů přímo nezapojili. S protestujícími je spojuje jen snaha zachovat tibetskou kulturu. Například Jamyang Kyi, známá tibetská zpěvačka a producentka, byla zatčena 1. dubna v budově televizní stanice Čching-chaj a nejméně jeden měsíc zadržována na neznámém místě. Nyní je pravděpodobně v domácím vězení.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz