Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Porota zvolila 12 finalistů ankety Strom roku

18. 6. 2008 - BRNO [Econnect]

V pondělí 16. června vybrala porota 12 stromů, které postupují do finále celostátní ankety Strom roku 2008 pořádané programem Strom života Nadace Partnerství. Porota volila z celkového počtu 109 nominací. Generálním partnerem Stromu života je společnost Skanska, která na něj v letošním roce věnuje 6,2 milionu korun. Hlavním partnerem ankety Strom roku je společnost Sitronics CZ, záštitu nad anketou převzal ministr životního prostředí ČR Martin Bursík.

„V sedmém ročníku ankety vybírala porota ze 109 návrhů jednotlivců, obcí a odborů životního prostředí, škol či občanských sdružení. Podporu stromům ve svém okolí vyjádřili mimo jiné místní fotbalový klub, sbory dobrovolných hasičů, obyvatelé dětských domovů, zaměstnanci hradu či zámku, na zajímavé stromy se tradičně snaží upozorňovat i místní sdružení ČSOP nebo okrašlovací spolky. Do celostátní ankety byli nominováni také vítězové z deseti regionálních kol,“ uvedla koordinátorka ankety Pavlína Binková.

Osudy dvanácti finálových stromů, které po náročném rozhodování i bouřlivé debatě zvolila patnáctičlenná porota, poukazují na úzké sepětí lidí a stromů, mnohdy také významně odrážejí dějiny uplynulých staletí. Tvoří je čtyři lípy, dva duby, buk a borovice a v historii ankety výjimečný počet ovocných stromů: dvě hrušně, jabloň a oskeruše. „Krčmaňský borek vysadili muži po návratu z první světové války jako vzpomínku na prožité válečné utrpení, Lidická hrušeň přežila vyhlazení Lidic v roce 1942. Pokácení oskeruše u Josefova bránil při scelování polí v padesátých letech pan Lekavý vlastním tělem. A dub v pražském Braníku nyní ohrožuje plánovaná výstavba,“ shrnula Pavlína Binková některé z příběhů finalistů. Neodmyslitelnou součást svého okolí i místních dějin tvoří ovšem i dalších osm stromů. Detailní informace o finalistech se v nejbližší době objeví na stránkách www.stromzivota.cz/anketa.

O dalším postupu finalistů již bude rozhodovat veřejnost. Hlasovat bude možné od 1. srpna do 10. října pomocí hlasovacích archů nebo dárcovských SMS zpráv ve tvaru DMS STROM1–12 odeslaných na číslo 87 777. Vítězný strom bude slavnostně vyhlášen 17. října na Koncertu pro stromy, kde vystoupí skupina Jablkoň a Jaroslav Svěcený.

Za šest let trvání soutěže se titulem „finalista Strom roku“ může pyšnit již 72 dřevin. Jejich osudy a působení v anketě by měla zpřítomnit geocachingová série Strom roku. Ti, kdo propadli kouzlu putování za ukrytými schránkami (caches, keškami) a vydají se v nové sérii za anketními finalisty, mohou jako bonus získat dřevěnou památní minci či vstupenky na říjnový koncert. V současné době jsou již zřízeny schránky v blízkosti šesti minulých finalistů. Bližší informace najdete na www.stromzivota.cz/gc


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

29. 6. 2008
RozhodněDžamylofil
21. 9. 2008
21. 9. 2008
21. 9. 2008

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz