Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Čunkovo ministerstvo připravuje území pro kontroverzní dálnice a jaderné elektrárny

12. 6. 2008 - BRNO [Econnect/EPS]

Ministerstvo pro místní rozvoj zná recept na to, jak rychle postavit dálnice, úložiště jaderného odpadu nebo atomové elektrárny - Politiku územního rozvoje. Tento celorepublikový územní plán, který byl právě zveřejněn, je v tichosti a bez publicity namíchán z velmi kontroverzních ingrediencí - R52 přes Mikulov, dálnice D3 přes Posázaví, průplavní spojení Dunaj - Odra - Labe nebo ochrany území pro výstavbu elektrárny Blahutovice v Beskydech. Politika přitom bude závazná pro kraje i obce.

"Nevládní organizace upozorňovaly již v zimě, že Politika územního rozvoje připomíná spíše dopravní a energetickou koncepci a snaží se prosadit mnohé kontroverzní záměry v podstatě bez toho, že by se mohli občané nebo obce včas vyjádřit", připomíná Vendula Povolná, právnička Ekologického právního servisu. "Posílali jsme ministerstvům naše připomínky, ale nikdo je nevzal v úvahu. Nechápu, jak je možné, že se natolik důležitý dokument, který může výrazně usnadnit realizaci dopravních koridorů a jiných problematických staveb, může připravovat v podstatě bez konzultací," kroutí hlavou Povolná.

Veřejnost má možnost vyjádřit se až nyní - k finálnímu návrhu Politiky a k připravenému vyhodnocení vlivů na udržitelný rozvoj. Jak dalece budou připomínky do hotového návrhu zapracovány, si nikdo představit neumí. "Přesto je velmi důležité, aby se každý, kdo může být Politikou ohrožen, vyjádřil. Občané i obce teď až do 16. září mohou zasílat svoje připomínky. Pokud si nebudou jistí, jak to udělat, mohou se na nás obrátit. Existuje dokonce webové stránky, které se této otázce věnují," upozorňuje ještě Povolná. "Budeme nadále sledovat, jak Ministerstvo naloží s připomínkami veřejnosti. Není přece možné, aby názor občanů nebo starostů nikoho nezajímal," dodává.

Zvláštní například je, že návrh Politiky byl zveřejněn jen pár dní poté, co vláda schválila usnesení o trase R52. "Vypadá to, že se vláda snaží pojistit tuto dálnici na všech frontách," komentuje tuto situaci Daniela Konečná z Ekologického právního servisu, která se dálničním spojením Brna s Vídní zabývá. Politiku územního rozvoje ještě bude schvalovat vláda, toho se dočkáme až na podzim. Zatím není jasné, zda se do té doby návrh změní nebo bude dalším nástrojem k prosazení mnoha kontroverzních záměrů.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz