Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Tábor Greenpeace v Brdech vzala útokem vojenská policie

9. 6. 2008 - PRAHA [Econnect/Greenpeace]

Nově ustavený stát Peaceland, který vyhlásila organizace Greenpeace minulý týden na kótě 718, byl dnes napaden vojenskou policií České republiky. Většina aktivistů, kteří se na území tou dobou zdržovala, byla odvezena, později policie zadržela i lezce na plošinách připevněných na stromech.

K Peacelandu odpoledne přijelo asi 10 vojenských vozů s příslušníky vojenské policie, kteří území státu obklíčili a poté začali odvádět přítomné obyvatele. Ti při zatýkání kladli pouze pasivní odpor a nechali se odnést do přistavených vozů. Policisté zabavili i kameru, kterou si jeden z přítomných obyvatel Peacelandu zásah natáčel. Zásah byl evidentně dopředu naplánován a i když měli aktivisté informace, že se připravuje, Peaceland neopustili.

„Proti intervenci českých vojenských složek důrazně protestujeme. Česká policie zasáhla na území cizího státu, k čemuž neměla oprávnění. O všem podle svých slov byl dopředu informován i premiér Topolánek, kterého jsme přitom minulý týden jednak informovali o vyhlášení Peacelandu a důvodech, které nás k tomuto kroku vedli, jednak jsme ho k nám pozvali na návštěvu. Jestli si ovšem pan premiér takto představuje přátelskou návštěvu, tak jej musí v zahraničí jistě milovat,“ prohlásil Jan Freidinger, vedoucí radarového projektu Greenpeace.

Důvodem k vytvoření samostatného státu se pro obyvatele Peacelandu stal zásadní rozpor mezi představou jejich a české vlády o způsobu zajištění globální a tím i české bezpečnosti a zachování míru. „Jsme přesvědčeni, že celý projekt Národní protiraketové obrany včetně umístění radarové základny na českém území s sebou nese závažná rizika, mezi kterými na čelném místě stojí porušení globální rovnováhy, zvýšení mezinárodního napětí a nové jaderné zbrojení. Nepovažujeme projekt protiraketové obrany za nástroj k vyřešení závažných problémů dnešního světa,“ řekl Jiří Tutter, výkonný ředitel Greenpeace a občan Peacelandu.

Dalším důvodem k vyhlášení Peacelandu byl ostrý nesouhlas s plánovaným využitím brdské krajiny. Zatímco vláda hodlá velkou část zdejší mimořádně kvalitní přírody zalít betonem, obyvatelé Peacelandu ji chtějí chránit a těšit se z ní. Úcta k přírodě a ochrana všeho živého spojuje občany nového státu. Ještě včera Peaceland žil muzikou a divadlem. Přímo na kótě 718 proběhl multi-žánrový festival, kterého se zúčastnila řada hudebníků, herců a podívat se přišlo podívat několik desítek diváků.

Greenpeace vyzývá všechny, kteří nesouhlasí se zásahem proti táboru, aby požádali o občanství státu Peaceland na webových stránkách www.peaceland.cz. Iniciativa Ne základnám svolává na zítřejší úterý 10. června od 17 hodin protestní shromáždění proti vojenskému zásahu na kótě před Generálním štábem armády České republiky na Vítězném náměstí v Praze.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz