Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Dobrovolnické centrum ADRA v Prostějově pomáhá potřebným

5. 6. 2008 - PROSTĚJOV [Econnect]

Již více než rok činnosti má za sebou Dobrovolnické centrum ADRA v Prostějově. Práce dobrovolníků, které sdružení vyhledává a připravuje na konkrétní činnost, se soustřeďuje především na seniory a zdravotně postižené, mezi nimi například i na nevidomé. Zájemců o dobrovolnictví není nikdy dost, což vědí i v Prostějově a ve své další činnosti se mimo jiné chtějí zaměřit také na zvýšení jejich počtu. Těch, kteří je potřebují, totiž není málo.

„Celkem přišlo v průběhu prvního roku naší činnosti v Prostějově přes 80 zájemců a část z nich se stala skutečnými dobrovolníky. Podařilo se nám navázat i jistou spolupráci s místním úřadem práce a rádi bychom do práce v oblasti dobrovolnictví více než doposud zapojili nezaměstnané. Hodně nám pomohl i finanční příspěvek od města,“ uvádí úvodem vedoucí Dobrovolnického centra ADRA v Prostějově Věra Palacká. Práci sdružení pak více přibližuje v následujícím rozhovoru.

Můžete čtenářům ECONNECTU přiblížit činnost Vašeho sdružení v Prostějově - předně jak dlouho zde již Vaše pobočka působí?

Dobrovolnické centrum ADRA (DC) vzniklo oficiálně v roce 2006, ale pobočka humanitární organizace ADRA pracovala v Prostějově již od roku 1993.

V Prostějově před Vaším příchodem žádné podobné dobrovolnické centrum nebylo?

Dobrovolnické centrum v Prostějově nebylo, ale členové sdružení ADRA připravovali různá vystoupení pro seniory v domovech důchodců a chodili individuálně seniory navštěvovat.

Jaké máte zázemí a kolik zaměstnanců?

Naši činnost podporují finančně různé státní instituce, máme podporu města a kraje a současně se snažíme pro projekty se seniory získávat individuální dárce. Máme pronajaté prostory, které slouží jako kancelář a školící místnost pro dobrovolníky. Vedoucí Dobrovolnického centra pracuje na DPČ současně jako školitel a koordinátor. Jiné zaměstnance DC nemá.

Jak vypadá prakticky Vaše práce, dobrovolníky i sami vyhledáváte?

Práce vedoucího DC je opravdu rozmanitá. Dobrovolníky jednak vyhledává, sepisuje smlouvy, zajišťuje pojištění a školení, píše projekty, děláme webové stránky, spolupracuje s dobrovolníky a přijímajícími organizacemi na organizování akcí. Dobrovolníky hledáme na přednáškách ve školách, máme informační letáčky a hodně využíváme nástěnku na budově radnice. Musím také pochválit novináře, kteří informují o našich akcích a i články v tisku nám přivádějí nové dobrovolníky.

Kolik máte v současné době dobrovolníků, kteří aktuálně pomáhají v terénu?

K 1. dubnu letošního roku máme 54 aktivních dobrovolníků, kteří docházejí do sociálních a zdravotnických zařízení pravidelně a dalších 20, kteří se podílejí na jednorázových akcích jako jsou kulturní vystoupení, akce k rozvojové problematice, přednášky a další. Do dubnové sbírky pro projekty humanitární organizace ADRA se také zapojilo 46 studentů středních škol.

Kde všude vlastně působí?

Dobrovolníci působí především v domovech důchodců, v hospici a ve stacionáři LIPKA.

Lidé si dobrovolníka většinou představují jako studenta, je tato domněnka správná?

Pouze částečně. Jednorázových akcí se studenti účastní pravidelně, ale seniorům se věnují i lidé v produktivním věku, nezaměstnaní a často i zdravotně znevýhodnění občané, kteří dobře vědí, jaké to je být upoutaný na lůžko.

Jsou dle Vašich zkušeností mladí lidé ochotni zapojit se do činnosti dobrovolnictví v době, kdy všude kolem sebe vidí, že vše se dělá za peníze?

Byla jsem mile překvapena, že studenti mají o dobrovolnickou práci zájem. Jen je trošku problém, že naše cílová skupina senioři je docela náročná na psychiku dobrovolníků. O to víc mají zájem studenti zapojit se např. do prezentace výrobků klientů, do přípravy jednorázových aktivit. Nemyslím si, že by byli mladí lidé lhostejní k problémům druhých.

Prostějovská pobočka byla založena na určitou dobu či s výhledem dlouhodobější působnosti?

Naše DC má akreditaci Ministerstva vnitra ČR a předpokládáme, že budeme působit v Prostějově trvale. Rozhodně se snažíme připravit činnost centra tak, aby nebyla jeho existence závislá pouze na jedné osobě.

Chystáte nějaký nový projekt či rozšíření dosavadní činnosti o nové?

Od září 2008 připravujeme projekt pro seniory v domovech důchodců, který bude zaměřen na procvičování jejich paměťových schopností a rádi bychom se více věnovali seniorům, kteří jsou trvale upoutáni na lůžko. Doufám, že se do Dobrovolnického centra ADRA přihlásí noví dobrovolníci, kteří umožní naše projekty realizovat.

Zájemci o dobrovolnictví v Prostějově mohou získat více informací na webových stránkách sdružení www.dcpv.cz, ale také přímo v sídle sdružení na Rostislavově ulici čís. 26 nebo na tel: 739 204 370.


Miroslav Pořízek

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Miroslav Pořízek

Autor je externím redaktorem Econnectu.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz