Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Světový den životního prostředí upozorňuje na emise skleníkových plynů

4. 6. 2008 - PRAHA [Econnect/OSN]

Světový den životního prostředí 2008, který slavíme 5. června, se nese ve znamení podpory a propagace ekonomiky založené na nízkých emisích uhlíku. “Kick the Habit: Towards a Low Carbon Economy”, tak zní oficiální motto letošního dne životního prostředí. Volně přeloženo vyzývá k opuštění dosavadních výrobních postupů a hledání nových, alternativních způsobů výroby nezatěžující ovzduší i k novým návykům v domácnostech při využívání energií.

Program OSN pro životní prostředí (UNEP) se obrací na státy, firmy i jednotlivce, aby se zaměřili na snižování emisí skleníkových plynů do ovzduší. S odkazem na to, že se otázka změny klimatu stala jedním z témat určujících naši dobu, se Světový den životního prostředí 2008 zaměří na propagaci iniciativ, jež podporují ekonomiku a životní styl založené na nízkých emisích uhlíku. Mezi ně patří posilování efektivity využívání energií, hledání alternativních zdrojů energie, ochrana lesů a spotřeba založená na ekologickém přístupu.

Cílem a programem Světového dne životního prostředí je představit ekologická témata a problémy zajímavým a srozumitelným způsobem, podpořit lidi v jejich aktivitách ve prospěch udržitelného rozvoje, zdůraznit, že základem pro změny v přístupech k ekologii jsou občané a jejich aktivity. Centrem oslav dne životního prostředí je letos Nový Zéland.

Generální tajemník OSN ve svém tradičním poselství k Světovému dni životního prostředí upozornil, že stejně jako vyspělý svět, razí si i ten rozvojový dnes cestu k ekonomickému růstu a většímu blahobytu především za pomoci uhlí a ropy. „Naše závislost na energii založené na uhlíku způsobila výrazný nárůst objemu skleníkových plynů v atmosféře. Mezivládní panel pro změnu klimatu (IPCC), který se loni stal laureátem Nobelovy ceny míru, zasadil poslední ránu skeptikům globálního oteplování. Víme, že klimatická změna již probíhá a také víme, že oxid uhličitý a další skleníkové plyny, jež vypouštíme, jsou toho příčinou,“ zdůraznil Ban Ki-moon.

Šéf OSN upozorňuje i na problém odlesňování a výrazné negativní vlivy na naše ekosystémy, od oceánů a velehor až zemským pólům. Podtrhl motto letošního Světového dne životního prostředí a vyzval celý svět, abychom se všichni zbavili závislosti na karbonových energiích.

Za ještě lepší zprávu považuje Ban Ki-moon fakt, že již existují nové technologie a další jsou vyvíjeny. Díky tomu se stane naše spotřeba efektivnější a šetrnější k životnímu prostředí. Budoucnost vidí především v obnovitelných zdrojích energie, jež představují slunce, vítr a vlny moří a oceánů. „Především soukromý sektor začíná soupeřit o kapitalizaci této sféry, v níž vidí obrovskou obchodní příležitost,“ uvádí ve svém poselství šéf OSN Ban Ki-moon.

Světový den životního prostředí zavedlo Valné shromáždění OSN v roce 1972. Státy OSN se tehdy rozhodly takto podtrhnoutvýznam první globální konference o životním prostředí, která byla zahájena právě 5. června v roce 1972 ve Stockholmu. V témže roce byl založen také Program OSN pro životní prostředí (UNEP).


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz