Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Novinky z alternativního zpravodajského serveru Akt-info

30. 5. 2008 - PRAHA [Econnect/Akt-info]

Akt-info poskytuje informace, které nejsou, ale měly by být v běžných médiích. V aktuálním vydání si můžete přečíst: Kazetové bomby byly navzdory několika největších států zakázané, Bývalý americký diplomat tvrdí, že USA do dvou měsíců zaútočí na Írán, 20 Barmánců bylo zatčeno za protest proti uvěznění Su Ťij a další zprávy. - Klastrové bomby byly navzdory několika největších států zakázané - Bývalý americký diplomat tvrdí, že USA do dvou měsíců zaútočí na Írán - 20 Barmánců bylo zatčeno za protest proti uvěznění Su Ťij - Mariňáci za zabíjení v Afghánistánu před soud nepůjdou - Palestinci a Izraelci protestují proti rozšiřování dělící zdi - Bývalý americký prezident Carter tvrdí, že Izrael vlastní 150 atomovek - OSN vyzývá Írán k předání údajů o jaderném programu - Bush tvrdí, že musel okupovat Irák, aby překazil plány Íránu - Pentagon zahájí vyšetřování ohledně vlastní propagandy - Odborníci OSN říkají, že za světovou potravinovou krizi nemůže příroda

KAZETOVÉ BOMBY BYLY NAVZDORY NĚKOLIKA NEJVĚTŠÍCH STÁTŮ ZAKÁZANÉ
Více než sto zemí se dohodlo na mezinárodním zákazu kazetových bomb. Dohoda nezahrnuje Spojené státy americké, Rusko, Čínu, Izrael, Indii a Pákistán, jenž jednání v Dublinu bojkotovali. Velkým posílením dohody je souhlas Velké Británie, která smlouvu i přes nátlak Spojených států na poslední chvíli podepsala. Podpůrci tvrdí, že dohoda je velkým úspěchem, i přestože se některé státy nezúčastnili, text totiž kazetovou munici zakazuje navždy. Kazetovou municí jsou bomby tvořené z mnoha dalších malých výbušnin, které se rozpráší do širokého okolí a často nevybuchují ihned. Tyto výbušniny si v poválečných situacích vyžádaly už mnoho nejen dětských životů. Výbušnina totiž podobně jako nášlapná mina po doteku zvědavého dítka náhle vybuchne. Americká vláda svůj nesouhlas se zákazem obhajuje tím, že by to mohlo ohrozit americké vojáky. I přes to, že se Spojené státy na konferenci oficiálně nepodíleli, vyžádali si američtí představitelé část dohody, která umožňuje společné vojenské aktivity mezi signatáři a státy, které smlouvu nepodepsaly.
29/5/08

BÝVALÝ AMERICKÝ DIPLOMAT TVRDÍ, ŽE USA DO DVOU TÝDNŮ ZAÚTOČÍ NA ÍRÁN
Bývalý americký náměstek ministra zahraničí dle listu Asia Times tvrdí, že Bushova vláda plánuje během následujících dvou měsíců bombardování Íránu. Nejmenovaný náměstek říká, že by se měl útok soustředit na hlavní štáb íránské tzv. revoluční gardy. Podobné izraelské tvrzení, že George Bush plánuje útok na Írán ještě před koncem jeho volebního období, bylo minulý týden americkou vládou popřeno.
28/5/09

20 BARMÁNCŮ BYLO ZATČENO ZA PROTEST PROTI UVĚZNĚNÍ SU ŤIJ
V úterý bylo v Barmě zatčeno více než dvacet lidí protestujících proti prodloužení domácího vězení prodemokratické vůdkyně Aun Schan Su Ťij. K protestu došlo několik hodin poté, co junta oznámila prodloužení uvěznění Su Ťin na 6 měsíců, až jeden rok. Strana „Národní Liga pro demokracii“ v roce 1990 vyhrála pod vedením Su Ťij národní volby, vojenská junta ji však k vládě nepřipustila. Z posledních osmnácti let strávila Su Ťij ve vězení dvanáct.
28/5/08

MARIŇÁCI ZA ZABÍJENÍ V AFGHÁNISTÁNU PŘED SOUD NEPŮJDOU
Velitelství námořní pěchoty Spojených států oznámilo, že nevznese žádná obvinění proti dvěma důstojníkům velící jednotce, jenž v loňském roce zmasakrovala afghánské civilisty. Dne 4. března 2007 začalo na rušné silnici u Džalalbádu několik příslušníků námořní pěchoty střílet. Zabili tak nejméně 19 lidí a dalších 50 bylo zraněno. Námořní pěchota střílela na náhodně vybrané civilní automobily a chodce poté, co neznámí pachatelé zaútočili na americký konvoj. V prohlášení velitelství námořní pěchoty se praví, že podezřelí důstojníci byli díky vyšetřování očištěni z nařčení ze zločinného úmyslu. Vyšetřovací spis o 12000 stranách však zveřejněn nebude.
27/5/08

PALESTINCI A IZRAELCI PROTESTUJÍ PROTI ROZŠIŘOVÁNÍ DĚLÍCÍ ZDI
Na Západním břehu Jordánu bylo zraněno nejméně 10 Palestinců, když izraelští vojáci odpálili gumové projektily na protestující proti výstavbě zdi, která dělí izraelské osady od palestinských oblastí. Stovky izraelských a palestinských demonstrantů se shromáždily na Západním břehu poblíž vesnice Nillin, aby se pokusili stavbu zdi sabotovat. Izrael pokračuje v rozšiřování zdi navzdory rozhodnutí Mezinárodního soudního dvoru, který ji prohlásil za nelegálně vybudovanou na okupovaném území.
28/5/08

BÝVALÝ AMERICKÝ PREZIDENT CARTER TVRDÍ, ŽE IZRAEL VLASTNÍ 150 JADERNÝCH ZBRANÍ
Bývalý americký prezident Jimmy Carter prohlásil, že má Izrael, dle jeho zjištění, ve svém arzenálu nejméně 150 jaderných zbraní. Izraelská vláda se k výzkumu, vlastnictví a výrobě jaderných zbraní nikdy veřejně nepřiznala. Nicméně skutečnost, že Izrael jaderné zbraně vlastní, je obecně známa od té doby, kdy vědec Mordechai Vanunu v osmdesátých letech zveřejnil vládní dokumentaci. Carter dále nazval izraelskou okupaci Palestiny jedním z „největších zločinů proti lidským právům na světě“.
27/5/08

OSN VYZÝVÁ ÍRÁN K PŘEDÁNÍ ÚDAJŮ O JADERNÉM PROGRAMU
Nejvyšší orgán OSN pro kontrolu jaderné bezpečnosti obviňuje íránskou vládu z toho, že stále nezodpověděla otázky o svém jaderném programu. Mezinárodní agentura pro jadernou energii (IAEA) v nové zprávě uvádí, že by Írán měl poskytnout jasné odpovědi na obvinění týkající se spolupráce armády na vývoji íránské jaderné energie, a to i přesto, že toto obvinění nebylo podloženo důkazy.
27/5/08

BUSH TVRDÍ, ŽE MUSEL OKUPOVAT IRÁK, ABY PŘEKAZIL PLÁNY ÍRÁNU
Americký prezident George Bush minulý týden promluvil na shromáždění vojáků na vojenské základně Bragg ve státě Severní Carolina. V proslovu propagoval nejnovější odůvodnění pro přítomnost americké armády v Iráku tak, že americká okupace je nutná pro překazení plánů Íránu ve snaze „mít převahu v celém regionu.“ Dále vysvětlil: „Náš úspěch v Iráku pošle signál celému světu, že Amerika necouvne, neustoupí - nepodrobí se terorismu. To nám zde ve Spojených státech amerických zajistí bezpečí.”
26/5/08

PENTAGON ZAHÁJÍ VYŠETŘOVÁNÍ OHLEDNĚ VLASTNÍ PROPAGANDY
Ředitel generální inspekce Pentagonu oznámil zahájení vnitřního vyšetřování ohledně systému domácí vojenské propagandy. List New York Times minulý měsíc odhalil, že Pentagon využíval elitní důstojníky ve výslužbě ke stimulaci pozitivního mediálního obrazu a získávání podpory veřejnosti pro válku v Iráku. Opatření přichází pouhý den poté, kdy dolní sněmovna Kongresu přijala rezoluci nařizující podobné vyšetřování. Vyšetřování vedené Kongresem se zaměří na to, zda systém samotný nepřekračuje zákony USA, zabraňující vládě financovat propagandu uvnitř Spojených států amerických. Zákon však nijak nezakazuje vládě financovat manipulaci médií mimo hranice Spojených států.
27/5/08

ODBORNÍCI OSN ŘÍKAJÍ, ŽE ZA SVĚTOVOU POTRAVINOVOU KRIZI NEMŮŽE PŘÍRODA
Vysoce postavení úředníci Organizace spojených národů tvrdí, že prudké zvýšení světových cen potravin způsobila politická rozhodnutí v bohatých státech, nikoliv přírodní podmínky. Komisařka za lidská práva Louise Arbour minulý týden řekla, že nesmírně vysoké ceny základních potravin by měly být vnímány jako otázka mezinárodního humanitárního práva: „Současná potravinová krize zahrnuje několik faktorů, včetně zkreslené situace ohledně poptávky a nabídky potravin, nepřiměřených obchodních metod a pokřivené stimulační a dotační politiky. V jádru je však tato krize o tom, že lidé nemají přístup k základním potravinám, a přístup k potravinám je právo chráněné mezinárodním zákonem.” Odborník OSN Oliver de Schutter ve stejné době uvedl, že by světová potravinová krize neměla být považována za přírodní katastrofu: „Dokud státy, které mohou obětem pomoci, pomoc neodmítají, přírodní katastrofa sama od sebe lidská práva neporušuje. Světová potravinová krize není přírodní katastrofou. Její původ je zakořeněn v politice. Její původ je dobře znám.”
26/5/08

=============================================
Poznámka: Naše rubrika mezinárodních zpráv vám přináší souhrn zpráv programu DemocracyNow televizní stanice Pacifica. Videozáznamy těchto zpráv můžete shlédnout s pomocí programu RealPlayer. Vložte adresu http://www.democracynow.org/recent.pl do vyhledávače a vyberte si zprávy v angličtině podle data.
=============================================

INFORMACE:
Akt-info je alternativní zpravodajský servis. Poskytujeme informace, které nejsou, ale měly by být v běžných médiích. Redaktoři jsou nezávislou skupinou novinářů a přátel. Akt-info je zcela neziskový projekt. Pokud jste členem organizace nebo neformální skupinou, aktivní v našich prioritních tématech (lidská práva, obrana skutečné demokracie, sociální spravedlnost a mírové řešení konfliktů), můžete prostřednictvím našeho servisu informovat širší veřejnost o vašich aktivitách. Vaše případné dotazy a připomínky můžete zasílat na akt-info@seznam.cz.

ROZŠIŘUJTE INFORMACE DÁL:
Pošlete informaci o Akt-info svým kamarádům a dejte jim vědět, jak se mohou přihlásit. Zprávy z akt-info chodí jen jednou týdně a náš systém je zabezpečen, takže se nikdo nemusí obávat spamů. Přihlásit se může každý sám. Stačí jen poslat e-mail s předmětem „přihlásit“ na adresu: akt-info@seznam.cz.

JAK POMOCI:
Všimli jste si, že běžná nebo „mainstreamová“ média neinformují objektivně nebo dostatečně o tématech, která Vás zajímají? My také. Už vás štve, že dostáváme jen politicky vhodné informace o světě kolem nás? Nás také. Potřebujeme překladatele z angličtiny do češtiny. Také potřebujeme české korektury. Vždy uvítáme zprávy z alternativních zdrojů. Pokud můžete pomoci, zkontaktujte nás na: akt-info@seznam.cz


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz