Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ekologické nevládní organizace se ohradily proti pomluvám náměstka ministra průmyslu Peciny

10. 11. 2004 - PRAHA [Econnect / Zelený kruh]

Celkem 15 významných ekologických organizací se podepsalo pod dopis ministrovi průmyslu a obchodu Milanu Urbanovi z 20. října, kterým reagují na opakovaná vyjádření jeho náměstka Martina Peciny v rozhovorech pro časopis Česká energetika a elektrotechnika (č. 3+4/2004) a zářijové číslo časopisu Energetika. M. Pecina v nich podle dopisu nepodloženě napadá ekologické organizace. „Považujeme za nepřijatelné, aby se kdokoli, tím spíše pracovníci státní správy, uchyloval k pomlouvačným atakům proti svým názorovým oponentům,“ uvádí dopis.

Náměstek v uvedených rozhovorech prohlásil, že organizace, které s ekologickými argumenty oponují kanalizaci dolního Labe, tak činí s finanční motivací a jsou za svou práci placeny společnostmi, jež mají komerční zájem na zamítnutí projektu.

„Tuto urážlivou a nepravdivou pomluvu ekologických organizací Arnika a Přátelé přírody považujeme za nepřípustnou a neobhajitelnou – a tím vážnější, že obě sdružení v ní nejsou přímo jmenována (jde však o ně, protože právě tyto dvě organizace proti kanalizaci Labe vystupují), což snižuje jejich šanci bránit se.

Arnika ani Přátelé přírody nedostávají žádné prostředky od kohokoli, kdo by byl na zamítnutí projektu finančně zainteresován. Nepravdivá pomluva je sama o sobě nepřijatelná,“ uvádí se v dopise.

Náměstek Pecina však dle svých slov není schopen svá tvrzení dokázat, a navíc žádá, aby to za něj vyšetřili novináři. „Považujeme takový postup vůči kritikům za políček otevřené, demokratické debatě a věcné diskusi o tématech veřejné politiky. Tyto hodnoty patří mezi pilíře sociálně demokratické politiky i liberální evropské společnosti,“ reaguje dopis.

Své tvrzení také podpírá náměstek tím, že ekologické organizace nezveřejňují zdroje svých příjmů. Dopis označuje toto tvrzení opět za nepravdivé a uvádí: „Arnika, Přátelé přírody (i ostatní české ekologické organizace) samozřejmě pravidelně publikují výroční zprávy včetně podrobného přehledu zdrojů svých příjmů a jmen donorů.“ Tuto skutečnost je možné ověřit například na internetových stránkách většiny NNO.

Ekologické organizace ve svém dopise označují citovaná veřejná prohlášení vysoce postaveného vládního úředníka za hrubé porušení pravidel otevřené diskuse a žádají ministra průmyslu o zjednání nápravy:
„1. Martinu Pecinovi uložit, aby do konkrétního data své tvrzení doložil věcnými důkazy, nebo je odvolal a omluvil se;
2. nám toto své rozhodnutí zaslal na vědomí;
3. nám sdělil, jaká konkrétní opatření na svém úřadě zavedete s cílem zabránit opakování podobných incidentů.“


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz