Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Novinky z alternativního zpravodajského serveru Akt-info

26. 5. 2008 - PRAHA [Econnect/Akt-info]

Akt-info poskytuje informace, které nejsou, ale měly by být v běžných médiích. V aktuálním vydání si můžete přečíst: Čeští aktivisté již devátý den drží hladovku proti radaru, Bushova vláda popírá izraelské tvrzení o plánovaném útoku proti Íránu, Šest milionů dětí v Etiopii je ohroženo hladomorema další zprávy.

ČEŠTÍ AKTIVISTÉ JIŽ DEVÁTÝ DEN DRŽÍ HLADOVKU PROTI RADARU
Dva aktivisté z Humanistického hnutí, Jan Tamáš a Jan Bednář, již devět dní v Praze drží časově neomezenou protestní hladovku proti plánu Spojených států, umístit na území ČR vojenskou základnu. Po zahájení hladovky se k nim přidali i další lidé ve více než deseti evropských městech, jako výraz solidarity a nesouhlasu se zvyšováním vojenské přítomnosti Spojených států ve střední Evropě. „Nemůžu zůstat mlčet tváří v tvář situaci, kdy většina obyvatel si nepřeje pobyt cizích vojáků, ale vláda ho přesto dál proti naší vůli prosazuje,“ říká Jan Tamáš. „Takhle jsem si demokracii v roce 1989 nepředstavoval. Bohužel mi to až příliš připomíná stejné poměry, jaké tu vládly za minulého režimu. Už nemůžu dál přihlížet, jak nám naše ideály mizí před očima.“ Hladovka probíhá ve veřejně přístupných prostorách v Bělehradské ulici, kde tento víkend probíhají i připojené kulturní aktivity.
22/5/08

BUSHOVA VLÁDA POPÍRÁ IZRAELSKÉ TVRZENÍ O PLÁNOVANÉM ÚTOKU PROTI ÍRÁNU
Vláda Spojených států amerických popírá novou zprávu o svých plánech na útok proti Íránu, který by měl údajně být uskutečněn ještě dříve, než prezident George Bush opustí svou funkci. Izraelské vojenské rádio v pondělí uvedlo, že vysoce postavená osoba blízká Bushovi minulý týden potvrdila na setkání izraelských špiček v Jeruzalémě, že prezidenta Bushe a viceprezidenta Dicka Cheney se domnívají, že je útok žádoucí. Bush byl v Izraeli minulý týden na oslavách 60. výročí izraelského státu. Íránská vláda mezitím znovu volá po mezinárodním jednání, včetně rozhovorů o svém jaderném programu a také o izraelsko-palestinském konfliktu. Podle listu Washington Post chce Írán jednat o spolupráci se Spojenými státy ohledně jaderného odzbrojení, mírové jaderné technologii a o lepší kontrole OSN v jaderných záležitostech. Bushova vláda podobný návrh Íránu již v roce 2003 odmítla.
21/5/08

ŠEST MILIONŮ DĚTÍ V ETIOPII JE OHROŽENO HLADOMOREM
Fond Organizace spojených národů pro ochranu dětí (UNICEF) varuje, že šest milionů dětí v Etiopii je vystaveno riziku akutní podvýživy. Paulette Jonesová ze Světového potravinového programu (World Food Program) uvádí, že tato situace nastala souběhem několika okolností: „Máme sucha a velmi chudou dešťovou sezónu a k tomu stoupající ceny potravin po celém světě.“ UNICEF uvádí, že více jak 60 000 dětí ze dvou Etiopských regionů potřebuje v současné době odbornou stravovací péči, aby přežili příštích několik dnů.
20/5/08

DALŠÍ CIVILISTÉ ZAHYNULI PŘI AMERICKÝCH ÚTOCÍCH V IRÁKU
Při americkém náletu na sever od Baghdádu zahynulo osm iráckých civilistů. Obětmi byli pastýři u města Baiji a byli mezi nimi i dvě děti a jeden starý muž. Americká armáda také čelí obvinění z údajného zabití dalších civilistů v Baghdádské čtvrti Sadr City.
22/5/08

SPOJENÉ STÁTY ZADRŽUJÍ VĚZNICÍCH MIMO SVÁ ÚZEMÍ 27 000 LIDÍ
Televizní zpravodajství Democracy Now uvedlo, že oficiální počet vězňů držených v amerických věznicích v zahraničí činí 27 000. I přesto, že je věznice Guantanámo na kubánském ostrově nejznámější americkou věznicí, zadržují zde jen jedno procento všech vězňů zadržovaných armádou a zpravodajskými službami za hranicemi Spojených států. Britský právník Clive Stafford-Smith, jenž na Guantanámu obhajoval již na 50 vězňů, odhalil, že americká armáda v současné době převáží vězně z jiných zemí do Iráku. Smith vysvětlil: “Tajně drží v Iráku obrovský počet vězňů, a jedním z nejzáhadnějších aspektů, o kterém se zatím skoro nikdo nedozvěděl, je to, že Spojené státy převáží do Iráku vězně odjinud právě proto, aby je tam mohli věznit, aniž že by se k nim dostali právníci a média. Tím jsou vězňům odpírána uzákoněná práva.” Americká armáda mezitím v Afghánistánu nedaleko Kábulu plánuje výstavbu nové věznice o velikosti 16 hektarů. Věznice za 60 milionů dolarů nahradí dočasnou americkou věznici v Afghánistánu, kde armáda zadržuje na 630 vězňů. Někteří z vězňů jsou tu zadržováni bez jakékoliv obžaloby více než pět let.
19/5/08

2500 MLADISTVÝCH VĚZNĚNO V AMERICKÝCH VĚZNICÍCH V ZAHRANIČÍ
Vláda Spojených států amerických odhalila skutečnost, že od roku 2002 uvěznila v Iráku, Afghánistánu a na Guantanámu na 2500 osob mladších osmnácti let, jako “nezákonné bojovníky”. V přiznání pro Výbor za práva dětí v rámci Organizace spojených národů uvedla, že většina těchto mladistvých byla zadržena v Iráku. Právě tam zůstává nadále vězněno na pět set nezletilých. Deset nezletilých je drženo na vojenské základně Bagrám v Afghánistánu a osm dalších bylo přesunuto do Guantanáma. Dva z nich – Omar Khadr (nyní 21) a Mohammed Jawad (nyní 23) - jsou tam dodnes. Největší americká organizace za občanská práva kvůli věznění dětí obviňuje vládu z porušování mezinárodních standardů. Vláda naopak tvrdí, že má pro dětské vězně “velmi robustní” program. Spojené státy a Somálsko jsou jedinými zeměmi na svetě, které odmítají mezinárodní konvence za práva děti ratifikovat.
22/5/08

SPOJENÉ STÁTY POMOHOU SAÚDSKÉ ARÁBII S JADERNÝM PROGRAMEM
Mezinárodní cena ropy zůstává blízko rekordní hranici i přes to, že Saúdská Arábie přislíbila těžit dalších 300 000 barelů denně. Saúdská Arábie v pátek, během setkání amerického prezidenta George Bushe a saúdského krále Abdulláha, vyhlásila nový limit těžby. Bush za to přislíbil americkou podporu pro saúdský program jaderné energie. Americká vláda v rámci dohody pomůže Saúdům získat obohacený uran do jaderných reaktorů.
19/5/08

ZEMĚ VYRÁBĚJÍCÍ KAZETOVÉ BOMBY NA MEZINÁRODNÍM JEDNÁNÍM O JEJICH ZÁKAZU CHYBÍ
Zástupci více než 100 zemí se sjíždějí do irského Dublinu na dvoutýdenní rozhovory před dokončením mezinárodní dohody o zákazu kazetových bomb. Nicméně Spojené státy americké, které jsou historicky největším producentem a také uživatelem kazetových bomb, se tohoto setkání nezúčastní. Další velcí producenti těchto bomb – Rusko, Čína, Izrael, Indie a Pákistán – se účasti na tomto setkání také zdrželi. Kazetová munice jsou speciální bomby, které se ještě před zasažením cíle rozpadají na stovky menších výbušnin, které jsou rozesety do rozsáhlého okolí. Tyto bombičky často nevybuchnou ihned a tím v podstatě vytvoří minové pole, které může zůstat aktivní desítky let. Za posledních čtyřicet let většina obětí kazetových bomb pochází z řad civilistů. Ministerstvo zahraničí Spojených států sdělilo, že se nebude v Dublinu účastnit konference s tím, že upřednostňuje nepravidelné rozhovory v Ženevě, které směřují k nezávazným pravidlům pro užití kazetových bomb a řešení jejich následků. Thomas Nash, jeden z organizátorů mezinárodního hnutí proti užívání kazetové munice, řekl o dublinském jednaní: „Máme zde 128 zemí, polovinu světových producentů, polovinu bývalých uživatelů a polovinu všech, kteří tuto munici mají na skladě. Scházejí se proto, že všichni hledají společný cíl, totiž ochránit civilisty. Jsme přesvědčeni, že i takové země jako Velká Británie, Německo nebo Francie, které volají po výjimkách nebo odložení platnosti zákazu, nakonec tyto postoje překonají a rozhodnou se pro tu nejsprávnější věc: okamžitý zákaz této munice“.
20/5/08

SOUDNÍ PROCES PROTI CIA V ITÁLII
V Itálii začal dlouho odkládaný soudní proces o únosu egyptského duchovního, Abu Omara, organizací CIA. Dvacet šest Američanů bude souzeno v nepřítomnosti, spolu s několika bývalými italskými členy zpravodajských služeb. Omar byl zatčen v ulicích Milána v roce 2003. Poté byl zadržován na amerických základnách v Itálii a v Německu, než byl přesunut do Egypta. Omar tvrdí, že byl během čtyřletého věznění v Egyptě mučen. Jeho žena Ghali Nabila zahájila soud svědectvím o tom, jak jejího manžela připoutali, zbili a mučili elektrickými šoky.
16/5/08

=============================================
Poznámka: Naše rubrika mezinárodních zpráv vám přináší souhrn zpráv programu DemocracyNow televizní stanice Pacifica. Videozáznamy těchto zpráv můžete shlédnout s pomocí programu RealPlayer. Vložte adresu http://www.democracynow.org/recent.pl do vyhledávače a vyberte si zprávy v angličtině podle data.
=============================================

INFORMACE:
Akt-info je alternativní zpravodajský servis. Poskytujeme informace, které nejsou, ale měly by být v běžných médiích. Redaktoři jsou nezávislou skupinou novinářů a přátel. Akt-info je zcela neziskový projekt. Pokud jste členem organizace nebo neformální skupinou, aktivní v našich prioritních tématech (lidská práva, obrana skutečné demokracie, sociální spravedlnost a mírové řešení konfliktů), můžete prostřednictvím našeho servisu informovat širší veřejnost o vašich aktivitách. Vaše případné dotazy a připomínky můžete zasílat na akt-info@seznam.cz.

ROZŠIŘUJTE INFORMACE DÁL:
Pošlete informaci o Akt-info svým kamarádům a dejte jim vědět, jak se mohou přihlásit. Zprávy z akt-info chodí jen jednou týdně a náš systém je zabezpečen, takže se nikdo nemusí obávat spamů. Přihlásit se může každý sám. Stačí jen poslat e-mail s předmětem „přihlásit“ na adresu: akt-info@seznam.cz.

JAK POMOCI:
Všimli jste si, že běžná nebo „mainstreamová“ média neinformují objektivně nebo dostatečně o tématech, která Vás zajímají? My také. Už vás štve, že dostáváme jen politicky vhodné informace o světě kolem nás? Nás také. Potřebujeme překladatele z angličtiny do češtiny. Také potřebujeme české korektury. Vždy uvítáme zprávy z alternativních zdrojů. Pokud můžete pomoci, zkontaktujte nás na: akt-info@seznam.cz


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz