Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Dny neklidu zahájí pětihodinový protestní koncert

22. 5. 2008 - PRAHA [Econnect/Iniciativa pro kulturu]

Iniciativa pro kulturu zorganizovala 19. 5. setkání neziskových organizací působících v kultuře s cílem upozornit na praktiky MHMP. Odpoledne v divadle Rokoko se zúčastnili zástupci téměř 40 především mimopražských organizací.
Zástupci pražské kulturní obce informovali své kolegy z ostatních regionů České republiky o krizové situaci ve financování neziskové kultury v Praze a diskutovali o dalším možném vývoji.

Peticí Za Prahu kulturní, adresovanou pražským zastupitelům, veřejnými diskusemi či aktivitami jako Dny neklidu se divadelníci i nadále brání likvidačním praktikám, které vůči divadelní obci začalo uplatňovat Hlavní město Praha, reprezentované radním pro kulturu Milanem Richterem a předsedou Výboru pro kulturu a volný čas a Grantové komise HMP Ondřejem Pechou.

Zásadní výhrady vůči postupu pražské radnice, ale i konkrétní návrhy, jak lze situaci podle dosavadních zkušeností i evropských vzorů řešit, přednesli zástupci pražských divadel a kulturních subjektů na společné diskusi o aktuální situaci neziskových kulturních organizací, která proběhla 19. května od 13.30 v Divadle Rokoko. Jejich snahu podpoří od 25. do 29. 5. 2008 Dny neklidu, které začnou v neděli 25. 5. ve 14.00 pětihodinovým protestním koncertem na piazzettě Národního divadla a skončí demonstrací ve čtvrtek 29. 5. v 8.30 na Mariánském náměstí v Praze před budovou magistrátu. Mezitím se po celé republice chystají podpůrné kulturní akce, které mají vyvinout tlak na politiky.

Setkání se za ohrožené subjekty zúčastnil mimo jiné Jiří Suchý z divadla Semafor, Jakub Špalek z Divadla v Celetné, Marta Lajnerová za Tanec Praha o.s., za transformovaná divadla Eva Měřičková z Dejvického divadla, za Asociaci profesionálních divadel ČR Jan Burian (DJKT Plzeň), členka grantové komise Yvonna Kreuzmannová, člen prezídia Herecké asociace Miroslav Táborský a umělecký šéf Městských divadel pražských Petr Svojtka.

Vyměnit si své poznatky z regionů přijeli do metropole např. divadelníci z Městských divadel v Brně, Zlíně či Mostu, z Jihočeského divadla v Českých Budějovicích, z ostravského Divadla Petra Bezruče, z libereckého F.X . Šaldy, z Divadla Šumperk nebo ze Slováckého divadla v Uherském Hradišti. Nechybělo také Centrum experimentálního divadla z Brna a diskuze se účastnili i zástupci Státní opery Praha, Filharmonie Hradec Králové či Plzeňské filharmonie.

Výzvu ke Dnům neklidu za Prahu kulturní i rekapitulaci vývoje kulturní politiky v Praze a naleznete v českém i anglickém jazyce ke stažení na stránkách www.za-prahu-kulturni.cz. Petici Za Prahu kulturní můžete podpořit na stránkách http://www.tydenika2.cz/petice.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz