Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Člověk v tísni rozšířil na Olomoucku nabídku služeb

21. 5. 2008 - OLOMOUC [Econnect / Člověk v tísni]

Olomoucká pobočka společnosti Člověk v tísni během posledního roku výrazně rozšířila nabídku poskytovaných služeb. „Na Prostějovsku působíme již sedmým rokem. V roce 2007 jsme ovšem díky podpoře ze Společného regionálního operačního programu Olomouckého kraje mohli poskytované služby výrazně rozšířit,“ říká Richard Kořínek, ředitel olomoucké pobočky společnosti. Na terénní sociální práci nově navázalo pracovní poradenství a program věnovaný doučování dětí v rodinách.

Člověk v tísni začal pracovat také v Přerově a vznikla olomoucká pobočka působící v metropolitní oblasti Olomouckého kraje - na Prostějovsku, v Přerově a Olomouci. „V krajském hlavním městě právě připravujeme s oddělením péče o rodinu a děti olomouckého magistrátu a s dalšími neziskovými organizacemi projekt věnovaný terénní sociální práci v rodinách,“ doplňuje Richard Kořínek.

Zatímco olomoucký projekt teprve vzniká, na Prostějovsku již více jak rok působí čtyřčlenný tým terénních sociálních pracovníků a jejich asistentů poskytující sociální a právní poradenství, pracovní poradkyně a koordinátorka dobrovolníků, která zabezpečuje doučování dětí v rodinách.

„Specifikem poskytování našich služeb na Prostějovsku je skutečnost, že pracujeme nejen s klienty ve městě Prostějov ale i v dalších šestadvaceti přilehlých obcích. Pro lidi, kteří žijí v obcích vzdálenějších od města, je mnohem složitější efektivně řešit běžné problémy, se kterými se setkávají. Někteří proto využívají například naší asistence při jednání na úřadech. Vysvětlujeme klientům, co vše bude zapotřebí a pomáháme jim zajistit nutné dokumenty. Dopravní dostupnost je v těchto místech špatná a pro lidi s nízkými příjmy samozřejmě není zanedbatelná ani cena jízdného,“ vysvětluje Richard Kořínek.

V malých obcích se ocitla řada rodin z bývalé kolonie od svaté Anny. „Tito lidé žijí v rodinných domcích, které jsou často ve špatném technickém stavu, a navíc některým z nich hrozí vlivem zadluženosti exekuce domu. Naši pracovníci s nimi proto řeší otázky bydlení týkající se jeho udržení nebo zlepšení stávajícího standardu. Zároveň klientům pomáhají s oddlužením sjednáváním splátkových kalendářů, asistencí při jednání s věřiteli a s exekutorskými firmami.V některých rodinách pracujeme velmi intenzivně několik měsíců, zatímco jinde stačí klientům doporučit další služby,“ říká Richard Kořínek.

Velkým problémem ve městě a ještě více v malých obcích je dlouhodobá nezaměstnanost a závislost na sociálních dávkách. Společnost proto nabízí pracovní poradenství, jehož cílem je pomoci motivovaným klientům získat zaměstnání a následně si ho i udržet.

Další službou je pro rodiny s dětmi nabídka doučování. Využilo ji 19 dětí, za kterými jezdilo přímo do jejich domovů 16 dobrovolníků. „Snažíme se zajistit, aby se dobrovolníci dostali i do malých obcí a doučování tak mohly využít děti, kterým rodiče s přípravou do školy nedokáží pomoci. Z našeho pohledu je úspěch, i když se třeba jen několika dětem podaří zlepšit školní prospěch a dosáhnout lepšího vzdělání. Tyto děti tak dostanou možnost v dospělosti si vybrat, jestli budou žít stejně jako jejich rodiče, nebo to zkusí jinak,“ říká Richard Kořínek.

V Olomouci bude k vidění i putovní výstava společnosti Člověk v tísni nazvaná Spotřebitelský úděl, která je součástí protidluhové kampaně společnosti. Výstava upozorňuje na fenomén rychlých půjček, které jsou nabízeny i rodinám s nízkými příjmy nebo dokonce lidem závislým na sociálních dávkách. V Olomouci ji od 22. do 30. 5. budou moci zhlédnout návštěvníci odboru sociální pomoci Magistrátu města Olomouce (Hálkova 20). Na dobu od 31. 5. do 12. 6. se výstava přestěhuje do Atria v přízemí Regionálního centra Olomouc (Jeremenkova 40b).


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz