Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Novinky z alternativního zpravodajského serveru Akt-info

16. 5. 2008 - PRAHA [Econnect/Akt-info]

Akt-info poskytuje informace, které nejsou, ale měly by být v běžných médiích. V aktuálním vydání si můžete přečíst: Greenpeace táboří na místě amerického radaru, Za poslední týden zahynulo v Libanonu 81 lidí, Novinářský hotel v Iráku byl oficiálním cílem útoku a další zprávy.

GREENPEACE TÁBOŘÍ NA MÍSTĚ AMERICKÉHO RADARU
V České republice pokračuje protestní tábor ve vojenském prostoru, který byl vybrán pro umístění americké vojenské základny. I přes snahy policejních hlídek, zamezit vstup na kótu 718, přicházejí na místo, kde se aktivisté Greenpeace na protest usídlili, stále další odpůrci radaru. Dne 8. května se na kótu 718, nedaleko obce Míšov, podařilo proniknout zhruba stovce návštěvníků. Fotografie aktivistů s transparenty „Mám cíl – nebýt cíl“ jsou vyvěšeny v táboře mezi stromy i na webu Greenpeace.org. Tým našeho zpravodajství se o víkendu vydá na místo pro zvláštní reportáž.
15/5/08

ZA POSLEDNÍ TÝDEN ZAHYNULO V LIBANONU 81 LIDÍ
Nejméně 81 lidí zahynulo za poslední týden v Libanonu při bojích mezi opozičními skupinami (podporovanými organizací Hizballáh) a vládními bezpečnostními silami (podporovanými USA). Koncem minulého týdne porazili opoziční bojovníci vládní milice a převzali tak kontrolu nad velkou částí hlavního města Bejrút. Později pak kontrolu nad oblastí předali libanonské armádě. O víkendu boje pokračovaly v severních a východních částech země a v pondělí poté začaly nové přestřelky v Bejrútu. Profesor As’ad Abu Khalil, z Kalifornské státní univerzity, viní z krize americkou finanční podporu specifické politické skupiny v regionu: “Je to velmi podobné tomu, co se děje v Súdánu, Palestině, Iráku, Afghánistánu i v Somálsku, kde Spojené státy v podstatě podněcují k občanským válkám, tím, že je financují.”
12/5/08

NOVINÁŘSKÝ HOTEL V IRÁKU BYL OFICIÁLNÍM CÍLEM ÚTOKU
Pár týdnů po zahájení invaze do Iráku, odstřelovala dne 8. dubna 2003 armáda USA hotel Palestina v Bagdádu, kde byli ubytováni zahraniční novináři. Dva z nich – kameraman Taras Protsyuk (Reuters) a José Couso (Telecino) – útok nepřežili. Novináři po celém světě proti tomuto útoku protestovali, neboť americká armáda byla o místě ubytování zahraničních novinářů předem informována. Oficiální zprávy uvádějí, že se jednalo o nehodu. Bývalá důstojnice výzvědné služby americké armády však nyní poprvé v rozhovoru pro televizní zprávy Democracy Now odhalila, že hotel s ubytovanými zahraničními novináři byl v průběhu invaze na seznamu cílů. Během příprav invaze byla seržantka Adrienne Kinne odpovědná za odposlechy satelitních telefonních hovorů Američanů a dalších cizinců v Iráku, včetně novinářů a humanitárních organizací jako např. Červený kříž a Lékaři bez hranic. Obdržela tak tajnou vojenskou informaci a uvedla, že viděla vojenské dokumenty, ve kterých byl hotel Palestina zařazen mezi potenciální cíle útoku. Kinne vysvětluje: „Odposlouchávala jsem rozhovory novinářů, kteří byli v hotelu Palestina ubytováni. Ti ubezpečovali své blízké i kolegy z práce, že jsou v naprostém bezpečí. Když jsem však viděla hotel na seznamu vojenských cílů, tušila jsem, že je něco špatně. Zašla jsem ke svému nadřízenému důstojníkovi a řekla mu, že v hotelu jsou ubytováni zahraniční novináři. Můj nadřízený mi sdělil, že zkoumání těchto věcí není má práce.“ Španělský soud za tento útok před rokem obvinil tři americké vojáky z vraždy a dalších zločinů proti mezinárodnímu společenství. Americká vláda však tyto vojáky odmítla vydat k soudnímu stíhání a neobvinila je ani doma v USA.
13/5/08

BOJE VE ČTVRTI SADR CITY POKRAČUJÍ
Nejméně sedm lidí bylo v noci ze středy na čtvrtek zabito v Baghdádské čtvrti Sadr City během bojů mezi ozbrojenými silami pod americkým vedením a šiítskými bojovníky.. Dalších sedm lidí zahynulo z úterý. Pokračující přestřelky tak ohrožují křehká jednání, která by měla dlouhotrvající nepokoje v Sadr City ukončit. Počet mrtvých civilistů mezitím stále roste. Místní obyvatelé tvrdí, že tři oběti prohlášené Spojenými státy za ozbrojence, byli ve skutečnosti doma spící studenti. Dalších 20 lidí zahynulo tento týden při bombovém útoku západně od Baghdádu.
15/5/08

SPOJENÉ STÁTY PŘIPOUŠTĚJÍ, ŽE SE OHLEDNĚ NALEZENÝCH ZBRANÍ V IRÁKU ZMÝLILY
Zatímco prezident Bush znovu obvinil Írán ze zasílání zbraní povstalcům v Iráku, vyvstaly nové otázky ohledně těchto tvrzení. List L.A. Times uvádí, že armáda USA minulý týden v Iráku připravila tiskovou konferenci, na které měla novinářům předvést údajně Íránem dodané výbušniny, nalezené v Karbale. Avšak armáda musela tuto prezentaci zrušit, když vyšlo najevo, že žádná z připravených ukázek zbraní nebyla ve skutečnosti dodána z Íránu.
13/5/08

BUSH NAVŠTÍVIL BLÍZKÝ VÝCHOD A OZNÁMIL OSOBNÍ OBĚŤ
Americký prezident George Bush navštívil Izrael, aby se mohl podílet na oslavách šedesátého výročí založení Izraele v roce 1948. Bush řekl, že nemá v úmyslu připomenout 700 000 Palestinců, kteří v tom samém roce byli donuceni opustit své domovy na území nového státu Izraele. Právě v době, kdy Bush dorazil, byli při izraelských útocích v pásmu Gazy zabiti nejméně dva palestinští civilisté. Jeden z mrtvých byl chlapec na vyjížďce na kole. V téže době se prezident Bush rozhodl vzdát hraní golfu, aby tím dal najevo poctu americkým vojákům a jejich rodinám. V rozhovoru pro deník Politico Bush prohlásil: “Nechci, aby nějaká máma, jejíž syn nedávno padl, viděla vrchního velitele hrát golf. Cítím, že to těm rodinám dlužím a myslím, že hraní golfu během války by mohlo být špatně pochopeno.” Prezidentský historik Robert Dallek to komentoval: “To je jeho představa o oběti, vzdát se hraní golfu?”
14/5/08

IZRAELŠTÍ VOJÁCI ZABILI UČITELKU ZE ŠKOLY OSN
Organizace Spojených národů požaduje vyšetřování případu z minulého týdne, kdy izraelská armáda zabila v Gaze palestinskou učitelku, která učila na místní základní škole zřízené OSN. Vojáci výbušninami odpálili hlavní dveře u jejího domu právě ve chvíli, kdy se je Wafer Shaker al-Daghmová snažila na jejich vyzvání otevřít. Čtyřiatřicetiletá Al-Daghmová zahynula při výbuchu za přítomnosti svých tří dětí.
12/5/08

VĚDCI TVRDÍ, ŽE BARMSKÁ BOUŘE JE VÝSLEDKEM KLIMATICKÝCH ZMĚN
Britská humanitární organizace Oxfam varuje, že Barma stojí na pokraji masivní zdravotnické katastrofy. Barmská vojenská vláda totiž i nadále překáží mezinárodní pomoci obětem bouře Nargis. Oxfam uvádí, že katastrofa ohrožuje na životě až 1,5 milionu lidí, kteří trpí nemocemi a hladem. Přední skupina indických vědců, která monitoruje klimatické změny v jižní Asii, nyní předpovídá, že tato bouře byla jen předchůdkyní budoucnosti. Sunita Narain z Centra pro vědu a životní prostředí varovala, že se ničivé bouře budou objevovat stále častěji, pokud vyspělé země neurychlí snahy o snížení produkce skleníkových plynů. Narain uvedla: „Oběti těchto bouří jsou obětmi klimatických změn a jejich utrpení by mělo připomenout bohatým národům, jak málo dělají pro omezení své produkce skleníkových plynů.“ Největší znečišťovatelé světa by za události v Barmě měli podle Narain nést zodpovědnost.
12/5/08

EKOLOGICKÝ AKTIVISTA ODSOUZEN K DVACETI LETŮM VĚZENÍ
Třicetiletý ekologický aktivista byl v Kalifornii odsouzen na téměř dvacet let poté, co byl shledán vinným za neuskutečněný plán narušit několik státních i komerčních zařízení. Eric McDavid byl obviněn ze záměru sabotáže ve třech lokalitách Kalifornie – v genetické laboratoři státního úřadu lesů v Placerville, na přehradě Nimbus a dále v rybí líhni v Rancho Cordova. Zastánci McDavida tvrdí, že aktivistu k tomuto záměru naváděla FBI. Jeden z hlavních členů plánovací skupiny byl student z Floridy, kterého FBI rekrutovala, aby pronikl do protestního hnutí. Obhájci McDavida uvádí, že ke spiknutí by nikdy nedošlo, kdyby ho k tomuto činu sám udavač nenaváděl.
12/5/08

VOJENSKÝ DODAVATEL ČELÍ DALŠÍMU OBVINĚNÍ ZE SEXUÁLNÍHO OBTĚŽOVÁNÍ V IRÁKU
Americká firma KBR, sloužící armádě jako dodavatel technických služeb, je spojována s dalším obviněním ze sexuálního obtěžování a zneužívání v Iráku. Tři bývalé irácké zaměstnankyně vypověděly, že při práci na britské ambasádě čelily atmosféře sexuálního obtěžování. Jedna z uklizeček uvádí, že nadřízený v KBR jí za sex nabídl rovnou dvojnásobný plat. Po odmítnutí nabídky byla propuštěna. Další dvě bývalé americké zaměstnankyně, Jamie Leigh Jones a Mary Beth Kineston, otevřeně obviňují zaměstnance KBR ze znásilnění.
9/5/08

=============================================
Poznámka: Naše rubrika mezinárodních zpráv vám přináší souhrn zpráv programu DemocracyNow televizní stanice Pacifica. Videozáznamy těchto zpráv můžete shlédnout s pomocí programu RealPlayer. Vložte adresu http://www.democracynow.org/recent.pl do vyhledávače a vyberte si zprávy v angličtině podle data.
=============================================

INFORMACE:
Akt-info je alternativní zpravodajský servis. Poskytujeme informace, které nejsou, ale měly by být v běžných médiích. Redaktoři jsou nezávislou skupinou novinářů a přátel. Akt-info je zcela neziskový projekt. Pokud jste členem organizace nebo neformální skupinou, aktivní v našich prioritních tématech (lidská práva, obrana skutečné demokracie, sociální spravedlnost a mírové řešení konfliktů), můžete prostřednictvím našeho servisu informovat širší veřejnost o vašich aktivitách. Vaše případné dotazy a připomínky můžete zasílat na akt-info@seznam.cz.

ROZŠIŘUJTE INFORMACE DÁL:
Pošlete informaci o Akt-info svým kamarádům a dejte jim vědět, jak se mohou přihlásit. Zprávy z akt-info chodí jen jednou týdně a náš systém je zabezpečen, takže se nikdo nemusí obávat spamů. Přihlásit se může každý sám. Stačí jen poslat e-mail s předmětem „přihlásit“ na adresu: akt-info@seznam.cz.

JAK POMOCI:
Všimli jste si, že běžná nebo „mainstreamová“ média neinformují objektivně nebo dostatečně o tématech, která Vás zajímají? My také. Už vás štve, že dostáváme jen politicky vhodné informace o světě kolem nás? Nás také. Potřebujeme překladatele z angličtiny do češtiny. Také potřebujeme české korektury. Vždy uvítáme zprávy z alternativních zdrojů. Pokud můžete pomoci, zkontaktujte nás na: akt-info@seznam.cz


-red-


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz