Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Francie: Aktivista zahynul při blokádě transportu jaderného odpadu

8. 11. 2004 - GORLEBEN [Econnect/Greenpeace/Indymedia]

Protijaderný francouzský aktivista Sebastien B. (23) zahynul při blokádě vlaku, který převážel vyhořelé jaderné palivo z Francie do úložiště v německém Gorleben. K tragédii došlo poblíž francouzského města Avricourt, kde se mladík připoutal ke kolejnicím ve snaze zastavit vlak převážející 12 kontejnerů Castor s nákladem 175 m³ jaderného paliva. Strojvůdce nestihl zastavit rozjetý vlak a aktivistu přejel. Ten na následky zranění později podlehl.

Spontánní shromáždění na uctění jeho památky se konala ve více než 25 městech v Německu, kde lidé vyšli do ulic s květinami a svíčkami v rukách. Ve většině případů se aktivisté rozhodli dále pokračovat v protestních akcích, které by měly vyvrcholit v úterý nad ránem. Proti přepravě radioaktivního odpadu demonstrovalo už v sobotu u Gorlebenu nejméně 4500 lidí, přestože soud potvrdil zákaz shromažďování podél trasy přepravy nákladu.

Protijaderné aktivistické skupiny zaměřené na nenásilné přímé akce jako X-1000 quer oznámily, že chtějí i nadále uskutečnit velkou protestní blokádu na posledním úseku transportu kontejnerů s jaderným odpadem. Ten se na posledních 17 kilometrů cesty překládá z vlaku na nákladní vozy. Tentokrát se však protestní akce ponese ve smutečním duchu. „Chceme při akci vyjádřit náš zármutek,“ řekl mluvčí X-1000.

Německý ministr životního prostředí Jürgen Trittin vydal prohlášení, ve kterém uvedl, že velmi lituje této tragédie, a že by chtěl vyjádřit soustrast pozůstalým. Prohlásil, že žádný cíl nemůže ospravedlnit riziko ztráty vlastního života či ohrožení jiných lidí a apeloval na aktivisty, aby se řídili rozumným úsudkem.

Protestní akce se konají v Gorleben od roku 1977, kdy bylo oznámeno, že tato lokalita byla vybrána jako místo pro vybudování trvalého úložiště jaderného odpadu, aniž by došlo k dohodě s místním obyvateli a byla provedena vědecká analýza celého projektu. Gorleben bylo vybráno z politických důvodů, protože se v té době se nacházelo blízko hranic s tehdejší NDR. Gorleben je zemědělský region, kde žije pouze málo lidí, a proto politici a zástupci jaderného průmyslu věřili, že zde nevznikne žádné opoziční hnutí vůči plánům na vybudování trvalého úložiště.

„Při geologickém průzkumu oblasti Gorleben na počátku osmdesátých let bylo zjištěno, že zde existuje pouze jedna geologická bariéra, která by chránila jaderné úložiště. To, znamená, že Gorleben není vhodné a ani bezpečné jako místo, protože pravidla jaderného průmyslu stanoví, že při budování trvalého úložiště je nutné využívat „vícečetné bariéry“, které tak bezpečně oddělí radioaktivní látky. Pokud budeme brát v úvahu, že jaderný odpad je nutné chránit po sta tisíce let, je zcela jistě nezodpovědné používat tak nevhodné místo jako je Gorleben,“ uvedla koordinátorka protijaderné kampaně Greenpeace ČR Hana Gabrielová, která se nyní účastní protestních akcí v Německu.

První transport v roce 1995 se setkal s odporem desítek tisíc aktivistů, kteří zablokovali transport jaderného odpadu na řadu hodin, a stal se nejdražší policejní operací v německých dějinách. Transport urazil poslední část cesty z města Dennenberg do Gorleben za 5 hodin a doprovázelo ho 6 500 policistů, v to nepočítaje další policisty střežící trať. Celá operace stála v přepočtu 40 milionů USD. Přestože v posledních letech protesty proti transportům, které se nyní ze strategických důvodů konají na jaře a na podzim, poněkud oslabily, neztratily nikdy zcela na intenzitě.


Tomáš Tetiva

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

8. 11. 2004
jarmilkas
8. 11. 2004
10. 12. 2004
jarmilkas

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz