Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Na pomoc Barmě zatím Češi vybrali necelé 3 miliony korun

13. 5. 2008 - PRAHA [Radio Praha]

Česká republika se snaží pomoci obyvatelům barmy, postižené cyklonem. Ministerstvo zahraničí poukázalo prvních 2,5 milionu korun začátkem minulého týdne, další humanitární organizace dávají peníze z vlastních zdrojů a současně vyhlašují veřejné sbírky. To vše přesto, že zahraniční pomoc se do země dostává kvůli politice vládnoucí vojenské junty velice obtížně.

Do pomoci se zapojilo několik českých humanitárních a církevních organizací. Katolická organizace Charita ČR využívá mezinárodní sítě sesterských organizací. Podle Jakuba Dvořáčka se práce na místě Češi nezúčastňují, pouze z České republiky koordinují tok vybraných prostředků. Těch je zatím nemnoho vzhledem ke krátkému času od vyhlášení jejich sbírky. Základem tak zůstává čtvrt milionu korun od české Charity samotné.

"Díky tomu, že už tam máme členy té charitní sítě, tak jsme schopni dostat ty prostředky přímo do země a pomoc poskytnout. My jsme teď zaměření převážně na vodu, tzn. čistící tablety, systémy na vyčištění vody a snažíme se jim tam dodat i základní potravinovou pomoc. Ty potraviny jsou převážně nakupovány přímo na místě."

Svou světovou síť využívá také organizace ADRA, která má na místě mezinárodní tým lékařů. Na její konto Češi přispěli čtvrt milionem korun.

Menší česká organizace Člověk s tísni bez většího mezinárodního zázemí proniká do Barmy obtížněji. Její pracovník, který si s ohledem na složitou situaci v Barmě nepřál být jmenován, se z hranic přesunul do Bangkoku v sousedním Thajsku, kde nadále čeká na vízum.

Podle něj se situace komplikuje tím, že barmská vojenská vláda nevpouští pomoc do země. Rostoucí krize komplikuje práci humanitárních pracovníků.

"Z oblasti Končengo přicházejí zprávy, že začínají být přepadávány náklaďáky s humanitární pomocí a rabovány obchody a restaurace, protože lidé jsou zoufalí, mají hlad a potřebují se dostat k jídlu a vodě jakoukoliv cestou. Důsledkem je, že je těžší a těžší získat nákladní dopravu do těch postižených oblastí, protože dopravci se bojí tam vyjíždět."

Člověk v tísni zatím shromáždil od českých dárců 1,5 milionu korun a z vlastního humanitárního fondu uvolnil půl milionu. Na co budou použity?

"My se budeme snažit dělat v rámci naší kapacity maximum, i když to samozřejmě představuje jenom kapku v oceánu. Jsme malá organizace a spolupracujeme s neformálními skupinami, s mnišskými organizacemi na místě, ale v současné době se soustředíme na to nejdůležitější, to znamená jídlo, purifikační tablety do vody a nějaké oblečení, případně plachty na zhotovení dočasných přístřešků. Protože ti lidé jsou tam vystaveni jednak horku a ostrému slunci, a současně se tam blíží prudké deště, které by mohly způsobit výrazné zhoršení celkové situace a další vlnu úmrtí."

Podle nejnovější bilance, o níž informovala barmská státní televize, si cyklon vyžádal necelých 32.000 obětí. OSN naproti tomu vychází z počtu až 100.000 mrtvých. Podle britské humanitární organizace Oxfam navíc až téměř půldruhému milionu lidí hrozí smrt v důsledku neúnosných životních podmínek. Světový program pro výživu upozorňuje, že do nejhůře postižených oblastí se zatím dostalo pouze 20 procent potřebných dodávek jídla.


Autor: Vilém Faltýnek

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz