Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Dozvuky Bhópálu: investice přednější než spravedlnost pro ty, kteří přežili?

13. 5. 2008 - PRAHA [E-žurnál]

Přes 280 indických právníků, včetně prominentních advokátů a penzionovaných soudců, napadlo pokusy vlády udělit imunitu americké nadnárodní společnosti Dow Chemical v souvislosti s její odpovědností za toxické neštěstí v Bhópálu. Označili je za protiústavní a protiprávní. Kancelář premiéra viní z toho, že se snaží s korporací domluvit, aby podpořil investice ve výši jedné miliardy dolarů, které se firma chystá v Indii vydat.

Mezi činiteli, kteří mají být do vyjednávání zapojeni, jsou prý Abhishek Manu Singhvi, advokát firmy Dow u nejvyššího soudu v Madhya Pradesh, a indický průmyslník a funkcionář americko-indické společnosti CEO Forum Rattan Tata.

Problém, jemuž firma Dow (která v roce 2001 převzala společnost Union Karbide, která za katastrofu v Bhópálu mohla) čelí, spočívá v tom, že se u soudu jedná o nařízení, podle něhož by musela uhradit miliardu rupií za vyčištění toxickými látkami zamořených prostor opuštěných Union Karbide.

Dow však jakoukoli odpovědnost za bhópálskou katastrofu popírá a indické vládě naznačuje, že její investice by se mohly, v případě, nebude-li jednání o nařízení zastaveno, setkat s obtížemi.

Jednání však v obecném smyslu není jen o tom, kolik zaplatí Dow. Kapitál nakonec nemá až takové potíže s tím, zaplatit něco za své kriminální chování. Problém má s tím, když není jisté, kolik se má platit, a když se tato částka špatně promítá do kalkulační alchymie budoucích náklad, tržeb a zisků.

Právě to pomáhá vysvětlit účast Taty, který ve do jednání zapojen i jako něco více než pouhá pomocná ruka Američanů: účastní se ho i jako pomocník jednající v zájmu indického kapitálu. Potenciálně se totiž vyjednává i o cenu za další Bhópály, ať už je spáchá kdkooli, korporace americká či indická.

Skandální na celém případě však je to, že Dow tvrdí, že by neměla platit vůbec nic. A to navzdory tomu, že si závazků Union Carbide musela být v roce 2001, kdy ji ovládla, dobře vědoma. Už jen proto, že se odpovědnosti tolikrát veřejně a právně zříkává.

Katastrofě v roce 1984 podlehlo hned v prvním měsíci na 15 tisíc osob, dalších sto tisíc trpí následky.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz