Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

První májový víkend patří ptačímu zpěvu

2. 5. 2008 - PRAHA [Econnect/MŽP]

Pátek 2. května se už 25 let slaví jako Světový dnem ptačího zpěvu a na nejrůnějších místech republiky se již ode dneška začínají nabízet ornitologické výpravy a vycházky k Vítání ptačího zpěvu. Chce to ráno výjimečně brzké probuzení, ale nevšední zážitek při slibovaném krásném jarním počasí bude jistě stát zato. První veřejné jarní vítání ptačího zpěvu zorganizovali milovníci ptactva v britském Birminghamu v květnu 1983. Kdo se na žádnou akci v terénu nedostane, může hlasy ptáků obdivovat alespoň z okna nebo na stránkách Českého rozhlasu.

Ptáci jsou významným indikátorem zdravého životního prostředí. Bohužel, více než 60 % ptačích druhů, žijících v České republice, patří do kategorie ohrožených. Postižené jsou především druhy zemědělské krajiny, v posledních letech ale zaznamenávají významné úbytky i druhy dříve hojné, jako je vrabec domácí nebo racek chechtavý. Ptáky ohrožují především dva faktory – narušování potravního řetězce (například hnojení průmyslovými hnojivy a další používání agrochemikálií) a mizení jejich přirozeného prostředí (obecně snižování pestrosti nejenom druhů rostlin a živočichů, ale také typů ekosystémů a mozaikovitosti krajiny).

Ochrana ptáků stála vlastně za vznikem současné celoevropské soustavy chráněných území evropského významu Natura 2000. Právě směrnice na ochranu ptáků z roku 1979 dala soustavě Natura 2000 základ, na němž stojí dodnes. V České republice je pod značkou Natura 2000 vyhlášeno bezmála 40 ptačích oblastí (jejich kompletní seznam a podrobné informace jsou na stránce http://www.natura2000.cz).

Pomoci ptákům lze celou škálou aktivit a opatření od těch nejjednodušších, které může udělat prakticky každý (zimní přikrmování, vyvěšování budek, pestrá zahrada), až po rozsáhlejší managementová opatření (například agroenvironmentální či ekologické metody zemědělství, snižování dávek umělých hnojiv, apod.). Odkazy na stránky s praktickými informacemi o ochraně ptáků najdete zde.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

2. 5. 2008
???cyvo
2. 5. 2008
2. 5. 2008
m
6. 5. 2008
díkycyvo

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz