Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Novinky z alternativního zpravodajského serveru Akt-info

28. 4. 2008 - PRAHA [Econnect/Akt-info]

Akt-info poskytuje informace, které nejsou, ale měly by být v běžných médiích. V aktuálním vydání si můžete přečíst: OSN varuje před plíživou katastrofou světového hladu, Počet mrtvých v Súdánu může být podle OSN až 300 000, Systém propagandy z Pentagonu odhalen a další zprávy.

OSN VARUJE PŘED PLÍŽIVOU KATASTROFOU SVĚTOVÉHO HLADU
Světový potravinový program, humanitární agentury OSN, popisuje světovou potravinovou krizi jako tichou vlnu tsunami, která hrozí uvržením více než 100 miliónů lidí na každém kontinentu do hladu a bídy. Výkonný ředitel Světového potravinového programu Josette Sheeran sdělil, že v boji proti doposud největšímu problému, kterému kdy tato organizace čelila, je zapotřebí rozsáhlé celosvětové reakce. Sheeran vysvětlil: „Vidíme, že růst cen potravin postihuje v podstatě všechny trhy na světě. Pro lidi vydělávající méně než patnáct korun za den neexistuje možnost se tomu přizpůsobit.“ World Vision, jedna z největších světových humanitárních organizací, mezitím oznámila, že kvůli rostoucím cenám potravin tento rok poklesne počet lidí, kterým bude možné poskytnout potravinovou pomoc, a to o 1,5 miliónu oproti loňskému roku. World Vision již byla nucena ukončit své programy potravinové pomoci ve Východním Timoru a na Srí Lance a dále musela omezit pomoc, kterou posílala do Burundi, Nigeru, Kambodži a Súdánu.
23/4/08

POČET MRTVÝCH V SÚDÁNU MŮŽE BÝT PODLE OSN AŽ 300 000
Nejvyšší představitel OSN sdělil, že ztráty na životech v Súdánu za posledních pět let mohou nyní dosahovat až 300 000. John Holmes, zástupce generálního tajemníka OSN pro humanitární záležitosti, uvedl tento nový odhad ve svém proslovu na shromáždění Rady bezpečnosti OSN, věnovanému konfliktu v západní oblasti Súdánu. Holmes řekl: „Cíl se nám vzdaluje natolik, že mír v Dárfúru se dnes zdá být vzdálenější, než kdy jindy.“ Súdánský velvyslanec OSN Abdalmahmoud Abdalhaleem namítl, že tento údaj je přehnaný: „Podle našich odhadů nepřesahuje celkový počet obětí deset tisíc.“
23/4/08


SYSTÉM PROPAGANDY Z PENTAGONU ODHALEN
Deník New York Times zveřejnil další detaily o programu Pentagonu, který zaměstnal více než 75 bývalých důstojníků, aby před válkou v Iráku vystoupili v různých televizních zpravodajstvích a diskusích jako odborníci na vojenské věci. Měli totiž mezi lidmi vytvářet dojem, že Irák představuje naléhavou hrozbu. Times uvádí, že americká armáda nadále využívá těchto odborníků v propagandistické kampani, která má pozitivně ovlivnit mediální obraz válečné politiky současné vlády. Vnitřní spisy Pentagonu mluví o těchto takzvaných odbornících jako o “zástupcích”, kteří budou věrně předávat vládní názory a ideje miliónům Američanů ve formě podobající se odborné informaci. Kampaň se rozšířila i do novin. Dle zjištění redaktorů dostávalo například devět z těchto odborníků od armády mzdu, za psaní komentářů pro New York Times.
21/4/08

ANALÝZA Z PENTAGONU PROHLAŠUJE, ŽE IRÁCKÁ VÁLKA JE KATASTROFOU
Nová studie z hlavního vojenského vzdělávacího ústavu v Pentagonu došla k závěru, že válka v Iráku se stala „závažnou katastrofou“ a že výsledek je „pochybný“ i přes loňskou velkou ofenzivu. První věta závěrečné zprávy analýzy zní: „Měřeno krví a poklady, lze tuto válku charakterizovat jako jednu z významných válek i jako závažnou katastrofu.“ Analýza byla zveřejněna americkým Národním ústavem pro strategické výzkumy, který byl zřízen Pentagonem.
18/4/08

SEBEVRAŽEDNÝ ÚTOK NA POHŘBU ZABIL 50 IRÁČANŮ
Nejméně 50 Iráčanů zemřelo koncem minulého týdne při sebevražedném útoku na pohřbu dvou sunnitských bratrů. Oba muži patřili k takzvané Radě povzbuzení, která je sunnitskou skupinou proti působení Al-Kájdy v Iráku. Útočník vešel do přeplněného stanu truchlících s výbušninami přivázanými okolo těla. Americké noviny Los Angeles Times uvádějí, že útok byl zřejmě součástí vnitřní války mezi iráckými sunnity. Někteří sunnité v Iráku se připojili k Američanům, zatímco jiní se připojili k Al-Kájdě.
18/4/08

BUSH DOSÁHL NEJHORŠÍHO HODNOCENÍ V HISTORII PRŮZKUMU
Americký prezident George Bush dosáhl dalšího rekordu. Momentálně má nejhorší hodnocení ze všech amerických prezidentů za celou sedmdesátiletou historii průzkumů agentury Gallup. Podle nejnovějších výsledků nesouhlasí s Bushovou politikou 69 procent Američanů. Předchozím držitelem tohoto rekordu byl Harry Truman, jenž dosáhl 67 procent nespokojených voličů v roce 1952. Bush však současně drží rekord v nejlepším hodnocení oblíbenosti prezidentů v historii průzkumů. Krátce po útocích 11. 9. 2001 dosáhl 90 procent spokojených voličů.
22/4/08

GENETICKY MODIFIKOVANÉ ROSTLINY VYNÁŠÍ MÉNĚ
Nový výzkum americké Kansaské univerzity ukázal, že genetická modifikace snižuje úrodnost. Britské noviny Independent of London zabývající se tímto výzkumem uvádějí, že analýza převrací předpoklady o geneticky upravených rostlinách. Často se opakují tvrzení, že tato kontroverzní technologie je potřebná k vyřešení rostoucí světové potravinové krize. Výzkumníci zjistili, že geneticky modifikovaná soja přináší o 10 % menší úrodu než soja obyčejná.
21/4/08

JIHOAFRIČNÍ ODBORÁŘI ODMÍTLI VYLODIT ZBRANĚ PRO MUGABEHO
Čínská loď, která převážela zbraně pro zimbabwského prezidenta Roberta Mugabeho, byla nucena vrátit se z jihoafrického přístavu domů poté, co dělníci v docích odmítli zbraně vyložit. Tito dělníci, patřící do místního profesionálního odboru, protestovali proti diktatuře v sousedním Zimbabwe a dále proti tomu, že Mugabe stále ještě nezveřejnil výsledky prezidentských voleb z minulého měsíce. Opoziční strana - Hnutí za demokratickou změnu - tvrdí, že volby vyhrála ona, ale vládnoucí Mugabeho strana Zanu-PF chce, aby se hlasovalo v druhém kole a výsledky prvního kola nechce zveřejnit.
21/4/08

TAKZVANÝ “BISKUP CHUDÝCH” ZVÍTĚZIL V PARAGUAYSKÝCH VOLBÁCH
V Paraguayi byl prezidentem zvolen bývalý katolický kněz známý jako “biskup chudých”. Fernando Lugo bude prvním paraguayským prezidentem od roku 1946, který nepochází z pravicové strany Colorado. Lugo získal 41 procent hlasů, přičemž jeho soupeř Blanca Ovelar prohrál s 31 procenty. Lugo slíbil, že tvrdě zakročí proti korupci a bohatství Paraguaye bude soustředit na sociální pomoc chudým.
22/4/08

KRIZI V KENI MÁ VYŘEŠIT DOHODA O NOVÉ VLÁDĚ
Minulý týden v Keni převzala moc nová vláda, která spojuje bývalou vládu s hlavní opoziční stranou. Tím by měly skončit čtyři měsíce trvající boje. Nepokoje zanechaly nejméně 1200 mrtvých od té doby, co byly předchozí volby zpochybněny. V nové vládě zatím zůstává v prezidentské funkci Mwai Kibaki a jeho hlavní protivník Raila Odinga obdrží post premiéra. Oba muži se nedávno tajně sešli, aby urovnali spor okolo vytvoření koalice. Později Odinga prohlásil, že Keňa musí zůstat jednotná.
18/4/08

=============================================
Poznámka: Naše rubrika mezinárodních zpráv vám přináší souhrn zpráv programu DemocracyNow televizní stanice Pacifica. Videozáznamy těchto zpráv můžete shlédnout s pomocí programu RealPlayer. Vložte adresu http://www.democracynow.org/recent.pl do vyhledávače a vyberte si zprávy v angličtině podle data.
=============================================

INFORMACE:
Akt-info je alternativní zpravodajský servis. Poskytujeme informace, které nejsou, ale měly by být v běžných médiích. Redaktoři jsou nezávislou skupinou novinářů a přátel. Akt-info je zcela neziskový projekt. Pokud jste členem organizace nebo neformální skupinou, aktivní v našich prioritních tématech (lidská práva, obrana skutečné demokracie, sociální spravedlnost a mírové řešení konfliktů), můžete prostřednictvím našeho servisu informovat širší veřejnost o vašich aktivitách. Vaše případné dotazy a připomínky můžete zasílat na akt-info@seznam.cz.

ROZŠIŘUJTE INFORMACE DÁL:
Pošlete informaci o Akt-info svým kamarádům a dejte jim vědět, jak se mohou přihlásit. Zprávy z akt-info chodí jen jednou týdně a náš systém je zabezpečen, takže se nikdo nemusí obávat spamů. Přihlásit se může každý sám. Stačí jen poslat e-mail s předmětem „přihlásit“ na adresu: akt-info@seznam.cz.

JAK POMOCI:
Všimli jste si, že běžná nebo „mainstreamová“ média neinformují objektivně nebo dostatečně o tématech, která Vás zajímají? My také. Už vás štve, že dostáváme jen politicky vhodné informace o světě kolem nás? Nás také. Potřebujeme překladatele z angličtiny do češtiny. Také potřebujeme české korektury. Vždy uvítáme zprávy z alternativních zdrojů. Pokud můžete pomoci, zkontaktujte nás na: akt-info@seznam.cz


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz