Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Aktivisté Greenpeace blokují místo budoucí výstavby radaru

28. 4. 2008 - PLZEŇ [Econnect/Greenpeace]

Aktivisté Greenpeace dnes nad ránem obsadili kótu 718, kde vláda hodlá umístit radar americké protiraketové obrany, a zahájili tak svůj tábor „Mosty místo radarů“. Horolezci, kteří zůstávají na plošinách upevněných v korunách stromů, roztáhli vysoko nad zemí obrovský transparent ve tvaru terče. Ostatní aktivisté postavili pod ním tábor a vztyčili Totem svobody.

Vláda se chystá v nejbližších dnech podepsat hlavní smlouvu o radaru a předložit ji Parlamentu. Je tedy skutečně za pět minut dvanáct dát našim politikům najevo, že americkou radarovou základnu v Brdech odmítáme. Zveme občany, kteří nesouhlasí s výstavbou radarové základny, aby přišli za námi a zapojili se do plánovaných aktivit nebo aby se alespoň zúčastnili fotoblokády, kterou souběžně spouštíme na stránkách www.fotoblokáda.cz.

Všichni vojenští experti se shodují na tom, že radar jakožto oko protiraketové obrany se v případném konfliktu stane terčem prvního útoku. Potvrdil to při své návštěvě Prahy i bývalý náměstek amerického ministra obrany a expert na protiraketovou obranu Philip Coyle.

„Vláda přitom před občany nedokázala obhájit, proč tu chce postavit část systému, který v realistických podmínkách nefunguje a přináší přitom mnoho rizik, včetně vystavení hostitelské země útoku. Proto jsme zvolili terč. Jde však současně i o symbol cíle. A ten máme s většinou obyvatel ČR společný: žádný radar ani antirakety v České republice,“ řekl Jan Freidinger, vedoucí radarového projektu Greenpeace.

Greenpeace považuje zřízení základen USA v rámci tzv. raketového deštníku v zemích střední Evropy za krok vedoucí k nestabilitě mezinárodních vztahů a k dalšímu kolu globálního závodu ve zbrojení. Čím více zdokonalujeme štít, tím více zdokonalujeme štíty, tím více jiní musí zdokonalovat meče k jejich proražení. Výroba moderních obranných systémů vede výrobce zbraní k aktivnější činnosti v oblasti zbraní útočných.

„Krásné přírodní místo uprostřed zachovaných lesů, které vláda vybrala k výstavbě radaru, považujeme za důležitou křižovatku v našich i světových dějinách. Zde se symbolicky rozhoduje o tom, zda půjdeme cestou sbližování či rozdělování, uvolňování mezinárodního napětí či zastrašování a jaderného zbrojení,“ řekl Jan Piňos, vedoucí kampaní Greenpeace.

Na jsou plánovány i další kulturně-společenské aktivity. Dění na kótě 718 můžete v přímém přenosu sledovat na stránkách www.greenpeace.cz. Greenpeace také spustili internetové stránky vyzývající českou veřejnost, aby „ukázali“ svůj nesouhlas s vybudováním amerického protiraketového systému na území České republiky.

Internetové stránky www.fotoblokada.cz umožňují každému stáhnout a vytisknout slogan „Mám cíl nebýt cíl“ nebo si vytvořit svůj vlastní vzkaz, vyfotit se a poté vložit svou fotografii. Postup je jednoduchý a stránky umožňují prohlížení všech zaslaných fotografií, včetně vložených komentářů.

Vybrané fotografie se tisknou na barevný papír a symbolicky se postupně rozvěšují mezi stromy na kótě 718, kde aktivisté již od včerejšího rána pobývají. Aktivisté Greenpeace během dnešního dne také navštíví obce v okolí vojenského prostoru v Brdech a vyzvou místní obyvatele, aby se do fotoblokády zapojili.

Greenpeace považuje zřízení základen USA v rámci tzv. raketového deštníku v zemích střední Evropy za krok vedoucí k nestabilitě mezinárodních vztahů a ve svém důsledku k dalšímu kolu globálního závodu ve zbrojení. Zbrojení se tak stává překážkou skutečné bezpečnosti.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!

Informační partneři oblasti Lidská práva

Infoservis společnosti Člověk v tísni
Infoservis
MOST PRO LIDSKÁ PRÁVA
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz