Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Přijďte se ohřát do kina, začínají Mezipatra

5. 11. 2004 - BRNO [Econnect]

-Mezipatra 2004-
-Mezipatra 2004-

Téměř sedmdesát snímků z celého světa o historii, životním stylu, osudech a kultuře gay a lesbické minority a bohatý doprovodný program navrch: taková je nabídka už 5. ročníku českého gay a lesbického filmového festivalu Mezipatra 2004. Festival, který chce do českých kin přinést kvalitní a u nás málo známou kinematografii s gay a lesbickou tématikou, bude v následujících dvou týdnech probíhat v pražských a brněnských kinech. Slavnostní zahájení se uskuteční dnes ve 20 hodin v brněnském kině Scala.

Festival chce přispět k odstraňování přetrvávajících společenských předsudků, netolerance a – mnohdy zbytečného – vzájemného nepochopení. Pořadatelé lákají na celovečerní i krátkometrážní snímky z celého světa; některé filmy doputovaly až z Číny, Haity, Izraele, Nového Zélandu nebo Austrálie. "Téměř osmdesát procent filmů, které uvedeme, bude v české premiéře," říká šéfdramaturg festivalu Aleš Rumpel. V předpremiéře bude dnes večer navíc uveden španělský film Má matka je na holky.

V nabídce programu diváci najdou šest dramaturgických sekcí. Cyklus Sousedské vztahy nahlíží za hranice zemí sjednocující se Evropy, na nebezpečí "škatulkování" upozorní vážně i s humorem sekce Stereotypy, tématu otevřeného přiznání homosexuality je věnována sekce Coming out. O tom, jak se žije gayům a lesbám mimo "bezpečná území Evropy a Severní Ameriky", budou filmy zařazené do cyklu Daleko od San Francisca, další ze sekcí jsou Labyrinty srdce o peripetiích s láskou. "Hlavní důraz klademe na sekci Staveniště: Krása," upozorňuje Aleš Rumpel na cyklus, v němž se objeví filmy ukazující alternativní pojetí mužské a ženské krásy.

Kromě filmů festival nabídne i vernisáže, divadelní představení nebo večírky v obou festivalových městech. "Pražáci a Pražačky nám vytýkali, že většina doprovodných akcí je jen v Brně pro Brňáky a Brňačky. Proto jsme se snažili, aby to tentokrát bylo vyrovnanější," říká vedoucí produkce festivalu Hana Kulhánková. "Připravili jsme opravdu bohatý doprovodný program. Kromě vernisáží a literárních čtení se já osobně opravdu těším na večery v Divadle v 7 a půl v Brně a na představení Divadla bez zábran v Praze. No a samozřejmě celý tým už se nemůže dočkat mezipaterní párty Bukobraní na Flédě a pražského večírku Le Buzna Célebre," popisuje. Večírky budou oslavou homosexuality. A proč zrovna "Bukobraní"? "Protože homosexuálům a lesbám se říká nejenom teplouši a teploušky, ale řiká se jim i bukvice," vysvětluje se smíchem Hana Kulhánková.

Nejžhavější novinky z festivalového dění a o zahraničních hostech bude divákům opět přinášet list Meziřady, jehož první výtisk získají už dnes. Kromě toho budou moci návštěvníci svůj oblíbený film ocenit výherní esemeskou – anebo dokonce film "adoptovat". "Zatím bylo adoptováno patnáct filmových projekcí, s blížícím se festivalem zájem roste a počítáme, že ještě před zahájením a během festivalu se ještě zájemci o adopci filmu objeví," říká další z organizátorů festivalu Martin Strachoň. Adopce filmu je jednou z novinek letošního ročníku festivalu – zájemci o filmové rodičovství si vyberou snímek z festivalového programu a podpoří jeho projekci částkou alespoň 500 korun. "Rodiči jsou nejen jednotlivci, ale i různě namíchané páry nebo i pracovní kolektiv," doplňuje Hana Kulhánková.

Slavnostní zakončení festivalu se chystá na neděli 21. listopadu v pražském kině Světozor – festival uzavře tentýž film, který jej zahajuje, tedy španělská komedie o pianistce Sofii, která se rozhodne představit svým třem dospělým dcerám svou novou přítelkyni. Slavnostního ukončení Mezipater se zúčastní i Chantal Poullain-Polívková, která nad festivalem převzala záštitu společně s bývalým zmocněncem vlády pro lidská práva Janem Jařabem.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz