Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Odpůrci porušování lidských práv v Tibetu uspořádali koncert

24. 4. 2008 - PRAHA [Radio Praha / Econnect]

Odpůrci porušování lidských práv v Číně a v Tibetu uspořádali v parku u pražského hlavního nádraží koncert. Delegáty Českého olympijského výboru (ČOV), kteří ten samý den zasedali v nedaleké budově, chtěli vyzvat, aby se jasně k napjaté situaci v regionu vyjádřili. Akce, kterou svolalo několik občanských sdružení včetně Člověka v tísni nebo Amnesty International, se na jejím začátku zúčastnilo více než 100 lidí.

Shromáždění svolané k příležitosti zasedání Českého olympijského výboru a delegátů českých sportovních svazů nebylo voláním organizátorů voláním po bojkotu olympijských her. Naopak, cílem organizátorů bylo vyjádřit podporu všem českým sportovcům, kteří se svobodně rozhodnou zúčastnit se olympijských her v Pekingu. "Žádáme Český olympijský výbor, aby dodržel svůj slib a žádným způsobem neomezoval svobodu projevu českých sportovců, kteří se budou chtít vyjádřit k porušování lidských práv v Číně a Tibetu," řekl zástupce občanského sdružení Lungta.

Organizátoři happeningu chtěli Českému olympijskému výboru připomenout, že lidská práva nejsou politickou záležitostí a diskuse o lidských právech nejsou politizováním olympijských her. "Vyzýváme Český olympijský výbor, aby sám jasně deklaroval svůj protest proti porušování lidských práv v Číně a Tibetu a v tomto duchu apeloval na Mezinárodní olympijský výbor," uvádí se ve společném prohlášení organizátorů.

Plénum Českého olympijského výboru (ČOV) na zasedání téměř jednomyslně, až na jediného delegáta schválilo prohlášení k srpnové olympiádě v Pekingu. Předseda ČOV Milan Jirásek při čtení prohlášení zdůraznil, že výbor je zásadně proti porušování lidských práv, zároveň však jednoznačně odmítl, že by česká strana uvažovala o bojkotu olympiády.

Členové pléna Jiráskem přečtené prohlášení schválili téměř jednomyslně, dva se zdrželi hlasování a proti se postavil pouze Radim Masný, viceprezident Evropské asociace boxerů amatérů a člen výkonného výboru České boxerské asociace.

"Mám osobní zkušenost se sportovními podniky v Číně. Nevidím jediný důvod, proč bych se toho měl účastnit," prohlásil Masný. "Byl jsem před třemi lety na mistrovství světa v Mien-jangu, které sice bylo organizačně skvěle zvládnuté, ale město bylo úplně vylidněné a do hlediště byli nahnáni vojáci a organizovaní studenti. Nezdálo se mi, že by to sbližovalo lidi," uvedl Masný, kterému prý vadí i současná situace v Tibetu.



DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz