Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Novinky z alternativního zpravodajského serveru Akt-info

18. 4. 2008 - PRAHA [Econnect/Akt-info]

Akt-info poskytuje informace, které nejsou, ale měly by být v běžných médiích. V aktuálním vydání si můžete přečíst: Globální potravinová krize dosáhla stavu nouze, Boje v Iráku se vyostřují, Americká armáda propustila vězněného fotografa a další zprávy.

GLOBÁLNÍ POTRAVINOVÁ KRIZE DOSÁHLA STAVU NOUZE
Generální tajemník OSN Ban Ki-moon varuje, že rostoucí globální potravinová krize dosáhla stavu nouze. Ban Ki-moon řekl, že mezinárodní společenství potřebuje přijmout okamžitá opatření, aby byla odvrácena rozsáhlejší politická a globální bezpečnostní krize. Americký prezident George Bush v pondělí nařídil uvolnění 200 milionů dolarů ve formě nouzové potravinové podpory, aby tak pomohl snížit nedostatek potravin v rozvojových zemích. Světová banka odhaduje, že světové ceny potravin se zvýšily o 80 procent za poslední tři roky a že v důsledku toho čelí nejméně třiatřicet zemí sociálním nepokojům. Kvůli rostoucím cenám potravin se nepokoje v rozvojových zemích dále šíří. V Bangladéši začalo v pondělí stávkovat nejméně 15 000 zaměstnanců oděvních továren za vyšší mzdy, které by kompenzovaly prudce stoupající ceny potravin. V Jihoafrické republice zahájily místní odbory sérii protestů proti stoupajícím cenám potravin. V minulých týdnech propukly potravinové nepokoje také na Haiti, v Mexiku, Jemenu a ve značné části Afriky.
15/4/08

BOJE V IRÁKU SE VYOSTŘUJÍ
Americké a irácké síly pokračují v útocích na šíitské bojovníky v bagdádské čtvrti Sadr City. Svědci uvádějí, že boje jsou nejtěžší od počátku nové ofenzivy, která začala koncem minulého měsíce, počet civilních obětí však není znám. Vedle toho zahynulo jen v úterý více než sedmdesát lidí v jiných oblastech Iráku. Ve městě Baquba explodovala uvnitř autobusu bomba, která zabila čtyřicet lidí a na sedmdesát jich zranila. Mezi mrtvými bylo údajně mnoho žen a dětí. Dalších třicet lidí zahynulo ve městě Ramádí, když sebevražedný pumový atentátník zaútočil na restauraci, kde právě jedli místní policejní velitelé. V Basře mezitím zahynuli při americkém leteckém útoku čtyři Iráčané. V severním Iráku provedly turecké vojenské letouny další nálet zaměřený na kurdské oblasti. Stovky demonstrantů v sobotu vyrazily do ulic Bagdádu na protest proti americké okupaci. Sheikh Abu Talib al-Amin z Asociace iráckých zemědělců na demonstraci kritizoval pokračující útoky na civilisty: "Iráčané očekávali po vpádu americké armády do Iráku reformy a obrat k lepšímu. Nyní vidíme, že vše je úplně jinak. Američané uzavírají cesty do určitých oblastí a zabíjí místní obyvatele. Nedávají lidem příležitost vyjádřit svůj vlastní názor."
16/4/08

AMERICKÁ ARMÁDA PROPUSTILA VĚZNĚNÉHO FOTOGRAFA
Armáda Spojených států propustila fotografa agentury Associated Press Bilala Husseina na požadavek iráckého justičního výboru. Hussein, fotograf iráckého původu a držitel Pulitzerovy ceny, byl vězněn bez obvinění celé dva roky. Pentagon dlouho tvrdil, že Hussein měl styky s iráckými povstalci, protože se mu podařilo je vyfotit, avšak obvinění proti němu vznesena nikdy nebyla. Během svého věznění Hussein vytrvale tvrdil, že je nevinný. Prezident AP Tom Curley minulý měsíc řekl: "Jsme přesvědčeni, že Bilalovo zadržení je součástí úklidu nepohodlných dokumentaristů vojenským okupačním režimem, se záměrem zabránit dokumentování těch válečných událostí a postupů, které se tak docela nevydařily." Mezinárodní výbor pro ochranu novinářů uvítal propuštění Husseina, ale tvrdě odsoudil americké zacházení s novináři. Ředitel výboru Joel Simon upozornil na fakt, že Hussein je jen jeden z dlouhého seznamu novinářů zadržených americkou armádou ve válečných konfliktech. Simon řekl: “Tato politika v podstatě umožňuje americké armádě, aby novináře kdykoliv pozavírali bez toho, aniž by museli uvést nějaká zdůvodnění.” Americké úřady nadále bez obžaloby vězní nejméně dva další novináře. Sami al-Haj, kameraman arabské televizní stanice Al-Jazeera, je zadržován na Guantanámu na Kubě a Jwed Ahmad, novinář z kanadské televize CTV, je vězněn ve vojenské zakládně Bagram v Afghánistánu.
17/4/08

20 PALESTINCŮ A 3 IZRAELCI ZABITI V GAZE
Dvacet Palestinců a tři izraelští vojáci zemřeli ve středu během jednoho z nejkrvavějších dní v Gaze za posledních několik týdnů. Velkou část zabitých Palestinců tvořili civilisté, včetně 5 dětí mladších 16 let. Mezi mrtvými byl také dvaatřicetiletý Fadel Shana, kameraman tiskové agentury Reuters. Zahynul poté, co bylo jeho auto, obrovskými písmeny označené jako novinářský vůz, zničeno minometnou palbou z izraelského tanku Shana před svou smrtí momentálně natáčel v terénu. Reuters zveřejnil videozáznam z jeho kamery, jenž ukazuje výstřel minometu. Kamera krátce nato zhasne.
17/4/08

BUSH UZNAL, ŽE SI BYL VĚDOM DOHODY O MUČENÍ MEZI PŘEDNÍMI POLITIKY
Americký prezident George Bush potvrdil, že si byl plně vědom toho, že vládní ministři a další vysoce postavení úředníci probírali a schválili výslechové metody CIA v rámci takzvané války proti terorismu. Zpravodajství ABC News minulý týden zveřejnilo, že jistý Výbor principů v rámci vládní Rady o národní bezpečnosti se dohodl na kontroverzních metodách výslechu, zahrnujících fyzické napadení, odpírání spánku a navození pocitu u vězně, že se topí. Mezi členy vlády, kteří se dohody osobně zúčastnili v roce 2001 až 2003, byli i viceprezident Dick Cheney, poradkyně národní bezpečnosti Condoleezza Riceová, ministr obrany Donald Rumsfeld a ministr zahraničí Colin Powell. V dalším rozovoru s ABC News Bush uvedl, že schůzky schvaloval, ale neúčastnil se jich osobně. Největší americká organizace za občanská práva (American Civil Liberties Union) nyní vyzývá Kongres k volbě zvláštního prokurátora, který by byl pověřen přezkoumáním dohod. Ředitel ACLU Anthony Romera řekl: "Je velmi smutné, že prezident Spojených států převrací ústavu, zákony a americké principy justice."
14/4/08

PĚT ZEMÍ USKUTEČŇUJE 88 PROCENT VŠECH POPRAV
Nová zpráva organizace Amnesty International, která monitoruje lidská práva po celém světě, uvádí, že za minulý rok bylo oficiálně popraveno nejméně 1200 lidí. 88 procent poprav se konalo v pěti zemích světa - v Číně, Iránu, Saúdské Arábii, Pákistánu a Spojených státech amerických. Generální tajemnice Amnesty International Irene Kahn řekla, že Čína kvůli nejvyššímu počtu poprav nadále vede.
16/4/08

OPOZICE V ZIMBABWE VYZÝVÁ KE GENERÁLNÍ STÁVCE
Opoziční vůdci v Zimbabwe vyzývají ke generální stávce na protest proti patové situaci po prezidentských volbách. Zimbabwská vláda odmítla zveřejnit oficiální výsledky voleb, které se konaly minulý měsíc.
15/4/08

SOUKROMÁ ŠPIONÁŽNÍ FIRMA SLEDOVALA EKOLOGY
Americký časopis Mother Jones uvádí, že soukromá bezpečnostní firma, kterou tvoří bývalí členové amerických tajných služeb, špehovala od konce devadesátých let několik ekologických skupin. Firma, z počátku fungující pod názvem Beckett Brown International (později jako S2i), kradla spisy z popelnic a infiltrovala agenty do organizací (včetně Greenpeace), pořizovala záznamy telefonátů a odposlouchávala schůzky. Firma pracuje pro obchodní klienty, včetně Carlyle Group, Wal-Mart, Monsanto a Halliburton.
11/4/08

CHEMIKÁLIE K VÝROBĚ PLASTOVÝCH KOJENECKÝCH LAHVÍ BYLY SHLEDÁNY ŠKODLIVÝMI
Američtí vládní výzkumníci varují před diskutabilním bifenolem A, obsaženým v kojeneckých lahvích a dalších nádobách z tvrdého plastu, který může být škodlivý pro vývoj dětského mozku a reprodukčních orgánů. Bifenol A (jinak známý jako BPA) je dnes jednou z nejrozšířenějších syntetických látek používaných na výrobu plastů. Podle deníku Los Angeles Times se někteří vědci domnívají, že vystavení vlivu BPA v raném dětství naruší hormony a pozmění geny, což v pozdějším životě přináší riziko vzniku rakoviny prsu nebo prostaty, předčasné puberty u dívek, poruchy pozornosti a další neurologické poruchy.
16/4/08

=============================================
Poznámka: Naše rubrika mezinárodních zpráv vám přináší souhrn zpráv programu DemocracyNow televizní stanice Pacifica. Videozáznamy těchto zpráv můžete shlédnout s pomocí programu RealPlayer. Vložte adresu http://www.democracynow.org/recent.pl do vyhledávače a vyberte si zprávy v angličtině podle data.
=============================================

INFORMACE:
Akt-info je alternativní zpravodajský servis. Poskytujeme informace, které nejsou, ale měly by být v běžných médiích. Redaktoři jsou nezávislou skupinou novinářů a přátel. Akt-info je zcela neziskový projekt. Pokud jste členem organizace nebo neformální skupinou, aktivní v našich prioritních tématech (lidská práva, obrana skutečné demokracie, sociální spravedlnost a mírové řešení konfliktů), můžete prostřednictvím našeho servisu informovat širší veřejnost o vašich aktivitách. Vaše případné dotazy a připomínky můžete zasílat na akt-info@seznam.cz.

ROZŠIŘUJTE INFORMACE DÁL:
Pošlete informaci o Akt-info svým kamarádům a dejte jim vědět, jak se mohou přihlásit. Zprávy z akt-info chodí jen jednou týdně a náš systém je zabezpečen, takže se nikdo nemusí obávat spamů. Přihlásit se může každý sám. Stačí jen poslat e-mail s předmětem „přihlásit“ na adresu: akt-info@seznam.cz.

JAK POMOCI:
Všimli jste si, že běžná nebo „mainstreamová“ média neinformují objektivně nebo dostatečně o tématech, která Vás zajímají? My také. Už vás štve, že dostáváme jen politicky vhodné informace o světě kolem nás? Nás také. Potřebujeme překladatele z angličtiny do češtiny. Také potřebujeme české korektury. Vždy uvítáme zprávy z alternativních zdrojů. Pokud můžete pomoci, zkontaktujte nás na: akt-info@seznam.cz


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz