Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

The Notwist hledají krásu v melancholii

17. 4. 2008 - PRAHA [Econnect/Palác Akropolis]

Do pražského Paláce Akropolis se 23. dubna chystá kvarteto The Notwist. Ve světě nezávislého rocku není v současnosti důležitější kapela z Německa, ani z vnitrozemské Evropy. The Notwist spojují melancholické písničkářství s nejvytříbenější tradicí německé experimentální elektroniky.

„The Notwist umí vtěsnat do čtyřminutové písně více emocí a nápadů než některé kapely do celé své diskografie. Představte si nejlepší chvíle vašeho oblíbeného alba od Mouse On Mars, upřímnost Björk a inteligenci Stereolab a máte The Notwist,“ říkají kritici z hudebního magazínu Splendid Magazine.

Jejich zatím poslední album Neon Golden patří mezi nejlépe hodnocené desky naší dekády a jejich novinka The Devil, You + Me patří mezi nejočekávanější desky letošního jara. Členové kapely zanechali otisk také v projektech Lali Puna, Tied & Tickled Trio nebo Ms. John Soda, The Notwist je pro ně ale vždy místo, v němž se jejich kreativita znásobuje. Jako předkapela vystoupí velký domácí objev loňského roku Sporto.

Říká se jim „němečtí Radiohead“ a The Notwist to neslyší příliš rádi. Jejich kariéra se opravdu ubírala podobnými cesty jako ta slavné oxfordské kapely, ale The Notwist byli ve všem první. Bratři Archerové a Mecki Messerschmidt od svých hardcore začátků dospěli za deset let pečlivým nasáváním hudebních vlivů k působivé a plně funkční fúzi elektroniky, jazzu a kytarového roku. Všechny škatulky jsou ale pro The Notwist malé. Jejich vizionářské album Shrink, jež nahráli s novým členem Martinem Gretschmannem alias Console předběhlo v roce 1998 o celé tři roky podobně volnomyšlenkářskou kolekci Kid A od Radiohead.

S následujícím počinem Neon Golden si rovnou postavili pomník. Kritikou vysoce ceněné album je proslavilo po celém světě a katapultovalo do absolutní špičky, mezi neúnavné nadstylové hledače. Deska se například umístila v první třicítce nejlepších alb naší dekády podle prestižního internetového magazínu Pitchfork. Bylo by asi lehké natočit další album z osvědčených ingrediencí, The Notwist ale nikdy nevstoupí dvakrát do stejné hudebním řeky a místo rychlé odpovědi se rozprchli do svých bočních projektů. Z dnešního pohledu působí The Notwist jako spojnice kreativních mozků za tak výraznými kapelami jako jsou Lali Puna, Console, Tied & Tickled Trio, 13 & God nebo třeba Ms. John Soda.

Kvarteto hudebníků se ale ze svých soukromých dobrodružství ke své domovské kapele pravidelně vrací. Z jejich společných vystoupení lze cítit, že jsou pořád na stejné hudební vlně. Ostatně českého posluchače o tom přesvědčili před dvěma lety na festivalu Sperm a určitě to potvrdí i 23. dubna v Paláci Akropolis. Jako předkapela vystoupí pražská electro-popová kapela Sporto, jejichž loňský debut One Minute Cardinal vzbudil zaslouženou pozornost a to nejen díky tomu, že vyšel velmi netradičně v podobě mp3 přehrávače.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz