Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Týden opravdových plen chce propagovat šetrné látkové pleny

18. 4. 2008 - ČESKÉ BUDĚJOVICE [Econnect/Rosa, o.p.s.]

V týdnu od 21. 4. - 27. 4. 2008 se i na jihu Čech chystá letos již druhý ročník Týdne opravdových plen (TOP) v České republice, který je součástí mezinárodní kampaně Real Nappy Week. Tato osvětová kampaň se snaží zviditelnit látkové pleny šetrné k dítěti i k životnímu prostředí a v loňském roce vyvolala v České republice nečekaný zájem veřejnosti.

Letos se organizačního zajištění na jihu Čech ujali pracovníci i dobrovolníci neziskové organizace Rosa a pracovnice obchůdku Babyšátky z Českých Budějovic. Jedna z nich, Lenka Berlinská, která má s látkovými plenami velké zkušenosti vysvětluje proč se do kampaně zapojila: „Látkové plenky jsem používala na svoji dcerku a byla jsem s nimi spokojená, a proto budu ráda, když se o nich dozvědí i další maminky. Akce TOPu jsem podpořila vloni a protože vidím jejich smysluplnost i zájem o tuto problematiku, pomáhám i letos.“

S úsměvem pak dodává: „Protože jsem na částečný úvazek začala prodávat v obchůdku s látkovými plenami, jsem nepřetržitě v kontaktu s novinkami, které stále přichází na český trh. Leckterá maminka, která k nám do obchůdku zavítá s dítětem, které vyrostlo na látkových plenkách, se nestačí divit, co všechno nového se po roce v „látkovkách“ objevilo.“

Loňským pořadatelem první ročníku TOP byla českobudějovická nezisková organizace Rosa o.p.s. (www.rosacb.cz), letos se organizátorů objevilo víc – zapojila se mateřská centra, zdravotníci, pedagogové zdravotně-sociálních škol a oborů, ekopedagogové, ekoporadci, knihovnice, duly, dovozci – výrobci a dealerky šetrných plen a konečně i ti nejdůležitější - zkušené maminky.

„Je úžasné jak velký zájem kampaň v loňském roce vyvolala a kolik mladých maminek a odborníků se podařilo oslovit. Nečekali jsme takový ohlas, tolik emailů, telefonátů, dotazů…“ vzpomíná na loňský TOP jeho hlavní organizátorka Věra Soukupová, pracovnice Rosy, o.p.s.

Do TOPu se zapojilo i mateřské centrum Velešínské klubíčko. „Naším působištěm je malé město, takže na naši přednášku nečekáme nával, v malém městě se o látkových plenách ještě tolik neví, ani o ně zde není takový zájem, ačkoli se dnes stávají téměř módním trendem. Zeptejte se ale maminek v Praze, Brně, Budějovicích, například co je bambusová plenka, většina z nich je už v obraze, perfektně vám odpoví a to je skvělé,“ komentuje osvětovost akce Irena Vacková, předsedkyně Velešínského klubíčka.

Růžové, modré, oranžové, s obrázky, z biobavlny, bambusu, konopí… Tak různé mohou být moderní látkové plenky. Látkové pleny dnes totiž vypadají jinak, než za dob našeho mládí. K tomu, abyste se v dnešním sortimentu moderních látkových plenek orientovali, potřebujete přednášku. Sice už není tak snadné rozhodnout se, který typ plenek si vybrat, zato jsou moderní látkové pleny jednoduché při používání, což maminky jistěocení.

V Týdnu opravdových plen proběhne řada propagačních a osvětových akcí k tomuto tématu. Besedy, přednášky, výstavy, v Českých Budějovicích dokonce i módní přehlídka. Ta se uskuteční v sobotu 26.4. od 15.00 hod asi do 17.00 hod v MC Máj. Předvádět se budou různé druhy látkových plen, oblečky pro bezplenkovou metodu a několik druhů úvazů šátků na nošení dětí. Mladé modely – děti od jednoho roku se samy nebo s maminkou projdou po molu jako na opravdové přehlídce. Všichni zájemci o tuto tematiku jsou srdečně zváni.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz