Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Člověk v tísni pomohl postavit multi-etnické tržiště na východě Srí Lanky

16. 4. 2008 - PRAHA [Člověk v tísni / Econnect]

Společnost Člověk v tísni dokončila rekonstrukci veřejného tržiště na Auradhapurské křižovatce ve městě Tirikunámalé ve východní provincii Srí Lanky, které po ničivé vlně tsunami zasáhl i současný válečný konflikt. Tržiště by kromě obchodu mělo sloužit také jako místo setkávání všech místních etnických komunit i představitelů města. Ve vzhledu nových budov se prolíná respekt k tradiční podobě srílanských otevřených tržišť s řadou moderních a funkčních prvků. Náklady na přestavbu tržiště přesáhly 508 000 amerických dolarů (8,13 milionů korun).

“Rekonstrukce tržiště představuje komplexní víceúčelový projekt; přispívá ke snaze o obnovu regionu po tsunami, usiluje o podporu ekonomického rozvoje stejně jako o stabilizaci křehkých vztahů mezi místními komunitami,” říká Matěj Novák, vedoucí mise na Srí Lance.

Přestavba na místě původního zchátralého tržiště začala v polovině září 2007. Návrh podoby tržiště zpracoval přední srílanský architekt podle potřeb, které si stanovily místní komunity a městský úřad, a s ohledem k tradiční podobě tržišť. Jelikož tržiště obvykle představují přirozená místa pro setkávání jednotlivých komunit, navrhovaný plán zvláště kladl důraz na zajištění volného prostoru pro odpočinek, volnočasové aktivity a společenské události.

Na místě vyrostla nová hlavní budova se 43 prodejními prostory několika velikostí, které mohou sloužit prodejcům různých druhů zboží. Další budova bude sloužit jako kancelář místního úřadu; umístněny jsou zde také bezbariérové toalety a skladovací prostory. Součástí rekonstrukce byla i stavba veřejných toalet, kanalizace, příjezdové silnice a parkoviště, úpravy okolního prostranství či vyčištění studny.

Jedním z cílů projektu je také obnova a prohloubení vztahů mezi jednotlivými komunitami i mezi obyvateli a představiteli města. Člověk v tísni proto také asistoval prodejcům při založení multi-etnické Asociace prodejců a inicioval spolupráci s místním úřadem při vytváření pravidel pro vedení a údržbu tržiště. Uplatňování a užitečnost těchto předpisů budou pracovníci společnosti Člověk v tísni dále vyhodnocovat.

Na projektu rekonstrukce veřejného tržiště se podílela organizace Člověk v tísni v úzké spolupráci s městským úřadem Tirikunámalé. Projekt je financován Americkou agenturou pro mezinárodní rozvoj (U.S. Agency for International Development - USAID) a řeckou agenturou Hellenic AID.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz