Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Novinky z alternativního zpravodajského serveru Akt-info

11. 4. 2008 - PRAHA [Econnect/Akt-info]

Akt-info poskytuje informace, které nejsou, ale měly by být v běžných médiích. V aktuálním vydání si můžete přečíst: Největší humanitární organizace předpovídá světovou potravinovou krizi, Aktivisté vyzývají politiky, aby na zahájení olympiády v Pekingu nejeli, Další civilisté v Iráku zahynuli při těžkých bojích a další zprávy.

NEJVĚTŠÍ HUMANITÁRNÍ ORGANIZACE PŘEDPOVÍDÁ SVĚTOVOU POTRAVINOVOU KRIZI
Organizace World Food Program, orgán Organizace spojených národů, který disponuje velkou částí mezinárodní potravinové pomoci, vydala minulý měsíc naléhavou prosbu o další dotace. Bettina Luescher z World Food Program předpovídá, že celý svět může čekat rozsáhlou potravinovou krizi: “Stojíme na prahu velkých problémů. V této chvíli se světové ceny za potraviny ohromně zvedly. V některých případech se ceny zdvojnásobily jen za poslední dva měsíce. A k tomu máme klimatické změny, které způsobují menší zemědělské výnosy a případně i sucho nebo záplavy. Situace je opravdu kritická a musíme s tím ihned něco dělat.“ Za poslední týden se lidé v mnoha zemích Afriky a v dalších částech světa vzbouřili kvůli nedostatku potravin. Skutečná cena jídla v některých afrických zemích se zvedla až o 300 procent. Policie v Egyptě o víkendu zatkla 200 lidí ve snaze zabránit celostátní generální stávce proti zvýšení cen potravin. V Haiti o víkendu zemřelo nejméně pět lidí během potravinových nepokojů, které pokračují do dnes. Ve Spojených státech amerických dokonce organizace, které vydávají nouzové potraviny chudým, hlásí hromadné nedostatky potravin. Aina Duggan z takzvané Potravinové banky v New Yorku říká, že za poslední rok zaznamenala prudký pokles v množství darovaných potravin.
7/4/08

AKTIVISTÉ VYZÝVAJÍ POLITIKY, ABY NA ZAHÁJENÍ OLYMPIÁDY V PEKINGU NEJELI
V americkém San Franciscu se v úterý shromáždily tisíce lidí na protest proti zacházení Číny s Tibeťany. Demonstrace začala několik hodin předtím, než do města dorazil oheň letošních letních olympijských her v Pekingu, který je na své cestě kolem světa. Bývalý jihoafrický arcibiskup a známý aktivista za lidská práva Desmond Tutu na tiskové konferenci řekl, že nepodporuje bojkot olympijských her v Pekingu, ale vyzval čelní světové představitele, aby se neúčastnili zahajovacího ceremoniálu: „V tuto chvíli se nedožadujeme bojkotu her, protože sportovci strávili přípravou hodně času a nechceme je tímto zbytečně trestat, vyzývám nicméně hlavy států, aby se neúčastnily zahajovacího ceremoniálu a daly tím skutečně najevo svůj nesouhlas a znechucení.“ Členové několika sdružení pro lidská práva se shromáždili tento týden v San Franciscu, aby upozornili také na způsob jednání Číny v Barmě a Darfúru. Za poslední měsíc, od začátku protestů buddhistických mnichů proti čínské okupaci, je Tibet pod velkým vojenským tlakem.
9/4/08

DALŠÍ CIVILISTÉ V IRÁKU ZAHYNULI PŘI TĚŽKÝCH BOJÍCH
Více než 1000 amerických a iráckých vojáků se tento týden v Bagdádu zúčastnilo prudkých bojů proti šiítským milicím spojených s duchovním vůdcem Muktadou al-Sadrem. Od neděle byly po celém Iráku zabity desítky šiítských bojovníků a nejméně 12 amerických vojáků. Stupňují se také útoky na irácké civilní obyvatelstvo. Počet zemřelých civilistů není přesně znám. Stovky Iráčanů opustily v pondělí své domovy ve čtvrti Sadr City, aby se tak vyhnuly bojům. Už v té době bylo několik civilistů zabito v Sadr City, když americké bojové letouny bombardovaly obytnou oblast. Očitý svědek uvedl, že americká armáda zopakovala útok v jedné z ulic poté, co se obyvatelé přišli podívat na škodu způsobenou prvními bombami. Novinářům řekl: „Zaútočila zde vojenská letadla. Když po útoku lidé vyšli ven, aby zjistili, co se přihodilo, letadla je znovu bombardovala. Bylo zde mnoho obětí. Co tito lidé provedli?“ Novináři se dnes dozvěděli o dalším konkrétním úmrtí civilistů v Sadr City – tři členové jedné rodiny byli zabiti při snídani poté, co minomet amerických vojsk zasáhl jejich dům. Následkem amerického leteckého útoku zemřelo podle dalších hlášení osm civilistů v Basře. Televize zaznamenala záchranáře vytahující těla zpod sutin zcela zničeného domu. Příbuzní v zármutku plakali, zatímco děti prohledávaly trosky domu.
10/4/08

SADR ODVOLAL MILIÓNOVÉ PROTESTY V IRÁKU
Šiítský duchovní Muktada al-Sadr ve středu odvolal v Iráku protest, který se měl konat ve znamení pátého výročí dobytí Bagdádu americkými jednotkami, s předpokládanou účastí nejméně miliónu demonstrantů. Sadr ve svém prohlášení sdělil obavu, že americká a irácká armáda by proti protestům tvrdě zasáhla: „Vyzývám irácký lid, který chce protestovat proti okupaci, aby svou demonstraci odložil, protože se obávám krveprolití.“ Předtím, než Sadr demonstraci zrušil, zřídily irácké ozbrojené síly desítky kontrolních stanovišť, kde chtěly Sadrovým stoupencům bránit v účasti na shromáždění. Sadr dále znovu pohrozil ukončením šest měsíců trvajícího příměří, při němž byla pozastavena aktivita jeho armády. Tomuto příměří byl připisován pokles násilností v Iráku až do nedávné americko-irácké ofenzívy. Irácký premiér Nouri al-Maliki varoval Sadra, že nebude moci kandidovat do voleb, pokud jeho milice nebudou naopak zcela rozpuštěny.
9/4/08

IRÁČTÍ SOUDCI VOLAJÍ PO PROPUŠTĚNÍ NOVINÁŘE Z AMERICKÉ VOJENSKÉ VĚZNICE
Oficiální justiční výbor v Iráku volá po propuštění Bilala Husseina, fotografa mezinárodní tiskové agentury Associated Press, jenž je uvězněn v americké vojenské věznici. Hussein je vězněn bez obžaloby nebo obvinění ze zločinu již dva roky. Irácký státní výbor čtyř předních soudců tento týden prohlásil, že by Hussein měl být ihned propuštěn. Americké vojenské úřady na výzvu zatím nijak nereagovaly.
10/4/08

NAVRHOVANÝ DOKUMENT UMOŽŇUJE NEOMEZENOU OKUPACI IRÁKU
Deník Guardian oznámil, že obdržel kontroverzní návrh dohody mezi vládami USA a Iráku, která by umožnila neomezenou americkou vojenskou přítomnost v Iráku. Navrhovaný strategický rámec má nahradit již existující mandát OSN. Opravňuje USA k "provádění vojenských operací v Iráku a k zadržování osob, pokud to bude nutné z bezpečnostních důvodů" a to bez časového omezení. Iráčtí kritici navržené dohody poukazují na to, že dokument nestanovuje žádné limity na počet amerických vojsk v zemi, druh jejich ozbrojení, jejich status v rámci místních zákonů, ani jejich pravomoci nad životy civilního obyvatelstva.
8/4/08

AKTIVISTOVI PROTI RAKETOVÉMU ŠTÍTU BYL ZABRÁNĚN VSTUP DO USA
Americký Úřad pro národní bezpečnost zabránil jednomu irskému mírovému aktivistovi vstup do Spojených států. Damien Moran měl v pondělí přednášet ve městě Colorado Springs o plánech pro umístění části amerického raketového štítu v Polsku a v České republice. Poté, co Moran přiletěl na letiště v Chicagu, byl vyslýchán ohledně činnosti irských aktivistů proti americké armádě v roce 2003 a poté byl donucen vrátit se do Irska.
7/4/08

POLICIE V ZIMBABWE ZASÁHLA PROTI OPOZICI A NOVINÁŘŮM
Vláda v Zimbabve reaguje na volební porážku z minulého měsíce, a to novými policejními raziemi. Minulý čtvrtek vpadla do kanceláře hlavní opoziční strany (Hnutí za demokratickou změnu, MDC) a postavila blokádu okolo hotelu, kde se ubytovávají novináři z ciziny. Strana prezidenta Roberta Mugabeho (Zanu-PF) ve volbách do parlamentu těsně prohrála. Mugabe zřejmě bude muset kandidovat na prezidentské místo proti vedoucímu MDC Morganu Tsvangirai v druhém kole. 4/4/08

IZRAEL UZAVŘEL RADIOVOU STANICI MEZIETNICKÉHO SOUŽITÍ
Policie v Izraeli uzavřela jeruzalémskou radiovou stanici RAM FM, jejíž záměrem je spojit Izraelce a Palestince ve vzájemné spolupráci. Během pondělní razie zabavila policie technické zařízení stanice a zatkla osm pracovníků rádia. Izraelský státní zástupce žaluje RAM FM z vysílání bez povolení. Rádio vysílá v Jeruzalémě i v Ramallaze. Stanice byla založena loni jihoafrickým židovským podnikatelem, který ji vytvořil dle vzoru mezietnické jihoafrické stanice z 80.let.
8/4/08

ČÍNSKÝ AKTIVISTA ZA LIDSKÁ PRÁVA UVĚZNĚN ZA KRITIKU VLÁDY
Jeden z předních čínských aktivistů za lidská práva byl odsouzen na tři a půl roku vězení za kritiku vlády. Hu Jia byl souzen za vzpouru proti vládě kvůli své eseji a veřejným projevům o porušování lidských práv ze strany čínských komunistů.
4/4/08

V ANGLICKÉ EKOLOGICKÉ SKUPINĚ SE OBJEVIL ŠPION
Britský deník The Times of London uvádí, že udavač spolupracující se soukromou špionážní firmou vnikl do ekologické skupiny, která je známá odporem proti leteckému průmyslu. Muž jménem Toby Kendall se přidal ke skupině Plane Stupid a tvrdil o sobě, že je hluboce znepokojen vlivem letectví na globální klimatické změny. Ve skutečnosti však Kendall pracoval pro C21 Intelligence, soukromou zpravodajskou firmu, kterou založili bývalí důstojníci britských elitních sil.
8/4/08

=============================================
Poznámka: Naše rubrika mezinárodních zpráv vám přináší souhrn zpráv programu DemocracyNow televizní stanice Pacifica. Videozáznamy těchto zpráv můžete shlédnout s pomocí programu RealPlayer. Vložte adresu http://www.democracynow.org/recent.pl do vyhledávače a vyberte si zprávy v angličtině podle data.
=============================================

INFORMACE:
Akt-info je alternativní zpravodajský servis. Poskytujeme informace, které nejsou, ale měly by být v běžných médiích. Redaktoři jsou nezávislou skupinou novinářů a přátel. Akt-info je zcela neziskový projekt. Pokud jste členem organizace nebo neformální skupinou, aktivní v našich prioritních tématech (lidská práva, obrana skutečné demokracie, sociální spravedlnost a mírové řešení konfliktů), můžete prostřednictvím našeho servisu informovat širší veřejnost o vašich aktivitách. Vaše případné dotazy a připomínky můžete zasílat na akt-info@seznam.cz.

ROZŠIŘUJTE INFORMACE DÁL:
Pošlete informaci o Akt-info svým kamarádům a dejte jim vědět, jak se mohou přihlásit. Zprávy z akt-info chodí jen jednou týdně a náš systém je zabezpečen, takže se nikdo nemusí obávat spamů. Přihlásit se může každý sám. Stačí jen poslat e-mail s předmětem „přihlásit“ na adresu: akt-info@seznam.cz.

JAK POMOCI:
Všimli jste si, že běžná nebo „mainstreamová“ média neinformují objektivně nebo dostatečně o tématech, která Vás zajímají? My také. Už vás štve, že dostáváme jen politicky vhodné informace o světě kolem nás? Nás také. Potřebujeme překladatele z angličtiny do češtiny. Také potřebujeme české korektury. Vždy uvítáme zprávy z alternativních zdrojů. Pokud můžete pomoci, zkontaktujte nás na: akt-info@seznam.cz


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz