Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Greenpeace žádá ministra Lišku, aby nehlasoval pro radar

9. 4. 2008 - PRAHA [Econnect/Greenpeace]

-Greenpeace proti radaru / foto Václav Vašků-
-Greenpeace proti radaru / foto Václav Vašků-
Brdské lišky vyslané organizací Greenpeace dnes přišly před úřad vlády za svým ministerským jmenovcem s jasným poselstvím: „Liško, jsi jeden z nás, nezraď nás!“ Požádaly zeleného ministra, aby konečně jasně odmítl vybudování americké radarové základny v Brdech.

Ministr Liška se na rozdíl od předsedy strany Martina Bursíka několikrát vyjádřil v tom smyslu, že ho závěry Bukurešťského summitu NATO dostatečně neuspokojily a nesplnily v plné míře podmínky, které si Strana zelených dala pro své případné schválení amerického radaru v Brdech. To ostatně konstatovala i Republiková rada zelených, která vyzvala zelené zákonodárce, aby hlasovali proti radaru. Ondřej Liška nicméně toto usnesení nepodpořil a stále veřejnosti jasně nesdělil, jak hodlá hlasovat ve vládě a v parlamentu.

„Liška je v našich končinách pokládána za symbol chytrosti, někdy však i vychytralosti. Doufáme, že v případě pana ministra se jedná o první variantu a že jeho výroky o nenaplnění podmínek zelených nejsou jen dobře vypočítanými vstřícnými gesty, po nichž by následovalo zvednutí ruky pro radar. Nejen brdské lišky by takový postup asi velmi mrzel,“ prohlásil Jan Freidinger, vedoucí radarového projektu.

K dalšímu lavírování přitom nemá pan ministr důvod. Bukurešťský summit je za námi a i podle Liškových vlastních slov nepřinesl žádné záruky, že brdský radar bude pod řízením a velením NATO. Nedospělo se ani ke společnému stanovisku EU. Poukazovat na skutečnost, že zatím neznáme text bilaterálních smluv mezi Českou republikou a USA, nemá v tomto kontextu smysl.

„Pokud by v nich bylo něco konkrétnějšího než v deklaraci NATO, jistě by se nám vládní vyjednavači již pochlubili. Bilaterální smlouva navíc těžko může řešit, zda radarová základna bude pod řízením a velením NATO. Takové rozhodnutí je na Alianci samotné, která jej však neučinila. Pochopitelně ani společné stanovisko Rady EU nám podpisem smluv s USA z nebe nespadne,“ řekl politický expert Greenpeace Martin Kloubek.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz