Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

O ztracené lásce v pondělí v Podobrazech

29. 10. 2004 - BRNO [Econnect / STUD Brno]

Ještě před samotným slavnostním zahájením mohou Brňané navštívit první doprovodnou akci festivalu Mezipatra. V pondělí 1. listopadu od 18 hodin nabídne Jazzová kavárna Podobrazy setkání s mladým talentovaným malířem Janem Mikem. Vernisáž obrazů z malířova cyklu L’amour perdu, le future perdu je první z mnoha kulturních a společenských akcí, které pro letošní pátý ročník připravil český festival gay a lesbických filmů Mezipatra 2004. Ten bude probíhat ve dnech 5.až 13. listopadu v brněnských kinech Art a Scala a od 15. do 21. 11. v pražských kinech Aero a Světozor.

Pondělní vernisáž v kavárně Podobrazy začne v 18 hodin a od 20 hodin zpestří večer v Podobrazech také performance dívčí excentrické skupiny Les femmes Catastrophiques. Další Mikova díla budou současně k vidění také v pražském Café Erra (Konviktská 11), a to, stejně jako v Brně, až do konce listopadu. „Je to velmi osobní cyklus, který souvisí se ztrátou mě velice blízké osoby. Na druhou stranu musím říct, že tyto obrazy znamenají v mé tvorbě obrat o 360 stupňů,“ komentoval své malby Miko.

Jan Miko (narozen 1978) je malířem nastupující umělecké generace a stejně jako řada jeho vrstevníků (Roman Týc, Jan Kaláb, Jan Zajíček, Mikuláš Rittstein) je výrazně ovlivněn nejrůznějšími projevy pouličního umění. Jeho malby jsou inspirovány poetikou velkoměstské periférie, na které vyrostl a kde se také v roce 1994 poprvé začala objevovat jeho graffiti. „Sleduji Janovu práci již od svého pedagogického působení na uměleckoprůmyslové škole. Vždy patřil k výrazným osobnostem, které se nenechaly svazovat mantinely osnov a prosazoval svůj osobitý malířský projev,“ popsal mladého tvůrce vysokoškolský pedagog Vít Soukup.

Od poloviny 90. let patřil Jan Miko k předním osobnostem pražské hip-hopové scény tzv. old schoolu a stál u zrodu českého „street artu“. To, že malířská tvorba Jana Mika splňuje i náročnější požadavky, dokládají úspěšné prezentace v posledním období (samostatné výstavy v galerii klubů Mecca a Erpet). Prestižní byla také jeho účast na Art Safari 7 pořádaném Čestmírem Suškou (Tvrdohlaví), kde vystavoval spolu s významnými světovými umělci a vysokoškolskými pedagogy. „Díla Jana Mika bez okolků reprezentují kulturně-generační posun, potenciál současných výtvarných vyjádření a přirozenou cestou si tak vydobývají respekt u příslušníků jinak nepříliš otevřené odborné veřejnosti,“ dodal Soukup.

Tradiční podzimní festival Mezipatra bude slavnostně zahájen v pátek 5. listopadu ve 20 hodin v brněnském kině Scala. Při této příležitosti bude v distribuční předpremiéře promítnut španělský snímek scenáristického a režisérského tandemu Daniela Fejerman a Inés París Má matka je na holky. Zvláštním hostem zahájení bude česká herečka Eliška Sirová, která ztvárnila roli matčiny milenky. Záštitu nad festivalem převzali Chantal Poullain-Polívková, prezidentka Nadace Archa Chantal, a zmocněnec vlády pro lidská práva Jan Jařab.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Tiskové zprávy NNO

Pomůžeme vám zveřejnit vaše stanoviska, tiskové zprávy a informace o činnosti a projektech vaší organizace. Využijte následujících služeb: Tiskové zprávy nevládních organizací vystavujeme na stránkách Econnectu do několika hodin po zveřejnění.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz