Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Myslete na budoucnost - dekriminalizujte konopí!

20. 3. 2008 -

-foto-
-foto-
Minulý týden ve sněmovně parlamentu proběhlo první čtení vládního návrhu nového trestního zákoníku. Jeho součástí je i právní úprava, která by měla dekriminalizovat držení a pěstování netechnického konopí (marihuany) pro vlastní potřebu. Pokud tento návrh projde, nemělo by již být považováno za trestný čin jako dosud, ale postihováno pouze pokutou coby přestupek. Ve sněmovně je již také pozměňovací návrh, kterým by se mělo dekriminalizovat i pěstování a držení konopí pro léčebné účely – při dodržení zákonem stanovených omezení by tak nemělo být postihováno vůbec žádnými sankcemi.

Vyzývám politiky KDU-ČSL, kteří se již vyjádřili, že vládní návrh nepodpoří, aby změnili svůj postoj a pomohli napravit situaci, kterou byť nechtěně sami zavinili. Aby se v tomto čase velikonočního rozjímání zamysleli nad důsledky svých skutků a jako dobří křesťané učinili pokání.

Perverzní efekt

Politici z KDU-ČSL se k návrhu dekriminalizace lehkých drog vyjádřili zamítavě, protože jak tvrdí, pomohli by tím jen dealerům drog. Vždyť to byl právě jejich poslanec Pavel Severa, kdo před osmi lety prosadil onen dnes již pověstný zákon o větším množství marihuany než malém. Jeho cílem bylo bojovat proti drogové mafii, ale ve skutečnosti dosáhl pravého opaku.

Následovala totiž tvrdá represe drobných pěstitelů konopí s tím důsledkem, že ze zahrádek a skleníků, které byly příliš na očích zvědavým a nepřejícím sousedům, jeho pěstování se přestěhovalo dovnitř pod umělé osvětlení. A místo venkovních druhů konopí, které v našich klimatických podmínkách typicky obsahuje 4-6% psychoaktivní látky THC, se začal pěstovat tzv. indoor. Jedná se o konopí vyšlechtěné na vysoký výnos a pěstované pod umělým osvětlením, často v hydroponii, které obsahuje až 20% THC. Tyto silné druhy konopí často doslova uzemní i zkušeného uživatele a u začínajících a velmi mladých mohou způsobit dost vážné problémy i když většinou jen přechodného rázu. Mnozí uživatelé by dali přednost konopí s mírnějším omamným účinkem, ale takové se pod lampami nepěstuje.

Na černém trhu se prakticky nic jiného než tento indoor nevyskytuje a prodává se za cca 250 Kč/gram. Dříve se mezi huliči venkovní konopí rozdávalo zdarma, dnes se však již prodává a to za podobnou cenu jako na černém trhu. Slunce a kompost byly zadarmo, ale elektřina a hydroponická hnojiva jsou zatraceně drahé. A je jasné, že tyto ceny budou růst a zisky černého trhu se ještě zvýší.

Lidovci si tedy díky Severově novele mohou připsat k dobru nárůst zisků nejen výrobců hnojiv a distributorů elektřiny, ale především té drogové mafie, kterou chtěli poškodit. Říká se tomu perverzní efekt – kdy dobré úmysly se ve zlo obrátí. Chybovat je lidské, ale když si chybu uvědomíme, měli bychom udělat vše pro její napravení. Proto lidovce vyzývám, aby odčinili rozšíření silného, pod lampami pěstovaného konopí mezi naší mládeží a podpořili dekriminalizaci navrhovanou vládou v novém trestním zákoníku. Mládež se vrátí k přírodně pěstovaným slabším druhům konopí a hlavně, nedostane se již do styku s drogovými dealery, kteří mladým rádi nabídnou i něco silnějšího. Pokud lidovci podpoří dekriminalizaci konopí, zasadí tak skutečně znatelnou ránu drogové mafii.

Léčebné konopí za poplatky u lékaře

Zakázané netechnické konopí je velmi účinná bylina v medicíně používaná již po více než pět tisíc let. Její používání k léčebným účelům je velmi rozšířené v celém světě a léčí se jím i u nás. Nejde jen o stovky vážně nemocných lidí postižených Parkinsonovou, Alzheimerovou či Crohnovou nemocí nebo trpících roztroušenou sklerózou, kteří doplňují svou předepsanou klasickou léčbu konopím s dobrými výsledky. Konopí má u těchto diagnóz z praxe již známý pozitivní účinek (často potvrzený i odbornými studiemi) a pacientům jeho užívání někdy umožňuje omezit příjem klasických léků a tím i jejich často negativní vedlejší účinky. Lékaři o užívání konopí pacienty obvykle vědí, ale pokud tato léčba nemocným prospívá, tolerují ji.

Existuje řada dalších závažných diagnóz, kde konopí pomáhá – jen namátkou například epilepsie, zelený zákal, astma, svalové křeče u vozíčkářů, nechutenství, migrény, nausea po chemoterapii a podání anti-HIV léků. Konopí pomáhá při vnitřním požití ve formě prášku sypaného do jídla, sušenek, konopného másla či kouře, což jsou klasické způsoby jeho terapeutického využívání.

Tato bylina je však neobyčejně účinná i při velmi rozšířeném zevním použití, a to nejen v koupeli, ale především ve formě tinktury či masti. Používá se jednak na vážné problémy jako lupénka, atopické ekzémy, bércové vředy, hemeroidy, astma, artróza, ale velmi rychle zabere i na bodnutí hmyzu, akné, spáleniny a opary či výrony a natažené svaly.

Celkově se odhaduje, že vnitřně nebo v zevní formě konopí používají již desetitisíce lidí v České republice a jsou s jeho účinky velmi spokojeni. Jenže pokud je někdo udá, že tuto bylinu pěstují, rázem se z nich stanou zločinci a vedle své nemoci navíc ještě musí čelit trestnímu stíhání. Nejvyšší soud sice ve svém nedávném výroku potvrdil, že pěstování konopí pro léčebné účely není trestné, ale je třeba, aby tento princip byl zabudován do trestního práva v podobě zákona.

Podpořením absolutní dekriminalizace (depenalizace) terapeutického využití konopí lidovci umožní nemocným lidem léčit se prakticky zadarmo pomocí byliny, kterou si mohou vypěstovat s minimem nákladů za okny nebo doma na zahrádce. Odčiní tak trochu, že nechali zavést poplatky za lékaře a recepty i pro děti a staré lidi, což není zrovna tím nejlepším výrazem křesťanské lásky.

Všem politikům, kteří jsou z nějakého důvodu proti dekriminalizaci konopí, pak vzkazuji: myslete i na svou budoucnost, protože i vám se jednou může stát, že tuto bylinu budete potřebovat, až onemocníte! A pomyslete také na to, že mezi těmi, kteří se konopím léčí, jsou i vaši voliči.

Více o dekriminalizaci konopí pro léčebné účely najdete na stránkách www.konopijelek.cz, které budou zprovozněny od 21. března 2008.


Bushka Bryndová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

18. 4. 2008
12. 7. 2009

Související odkazy

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz