Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Letná je zachráněna – silnice povede jinudy

26. 3. 2008 - PRAHA [Econnect]

-foto-
-foto-
Letenské sady jsou zachráněny. Silnice, kterou chtěl napříč parkem vyasfaltovat Metrostav kvůli stavbě Městského okruhu, nakonec povede jinudy. Firma a pražský magistrát ustoupili měsíc trvajícím protestům devíti nevládních organizací a zamítavému postoji Prahy 7 a České inspekce životního prostředí. Původní plán vyvolal také masivní negativní reakci Pražanů. Ti všichni mohou slavit malé vítězství.

Jak vyplývá dostupných informací, Metrostav nakonec z plánu vybudovat náhradní silnici ustoupil. Doprava z ulice Milady Horákové povede během budování tunelu pod Stromovkou jinudy. Poprvé o tom přinesly zprávu Lidové noviny. Původně chtěl Metrostav prorazit silnici napříč parkem, vykácet se mělo šestnáct stromů. Proti tomu se postavila Městská část Praha 7 a souhlasila s pokácením maximálně čtyř stromů. Česká inspekce životního prostředí pak zahájila správní řízení o úplném zastavení škodlivého projektu. Metrostav nakonec přistoupil na to, že vybuduje náhradní silnici za plotem svého staveniště a tedy mimo park.

„Je to jednoznačný úspěch,“ shrnuje výsledek Martin Skalský ze sdružení Arnika. „Postavení silnice napříč Letenskými sady by byl velmi nebezpečný precedent. Zeleň ve městě je už nyní vystavena obrovskému tlaku, tento projekt by výrazně poškodil celý park a otevřel cestu k jeho další zástavbě.“

Skalský zdůrazňuje, že magistrát vede kolem Městského okruhu účelovou kampaň. „Celý měsíc tvrdilo vedení města, že náhradní silnici není možné postavit nikde jinde než přes letenský park. Teď se ukazuje, že to možné je,“ říká Skalský. Jeho slova potvrzuje například dopis radního Radovana Šteinera z 21. března, který zaslal nevládním organizacím v odpověď na jejich otevřený list pražskému primátorovi. V dopise radní uvádí: „Vše je stanoveno zejména na základě potřeby pro dobu výstavby zachovat možnosti dopravy alespoň v současných parametrech. Jiné řešení by značně zkomplikovalo dopravu…“.

Podle Skalského staví radní Šteiner celý problém na hlavu. „Stavba Městského okruhu Letnou ani Letenské sady neničí, právě naopak,“ napsal radní Šteiner nevládním organizacím. „Není pravdou, že by návrh rušil Letenské sady, v podstatě se sadů jen okrajově dotýká velmi malou částí… V současné době veřejnost tuto část Letenských sadů nevyužívá, neboť v jejich těsné blízkosti je dočasně vybudována těžební jáma… Také lze konstatovat, že stavba Městského okruhu, kromě zcela nezbytného kácení minimálního počtu stromů, obsahuje významnou náhradní výsadbu a ve finální podobě znamená proti současnému stavu v množství zeleně její zvýšení!,“ napsal Šteiner.

„Radní Šteiner si zřejmě nestihnul prohlédnout projekt,“ komentuje vyjádření mluvčí Arniky Jan Losenický. Ten připomněl, že jen v Praze 6 má kvůli Městskému okruhu padnout téměř tisícovka stromů a téměř 40 tisíc metrů čtverečních keřů. Náhradní výsadba je přitom sotva pětinová.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz