Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Kino Světozor zve na filmový večer o situaci v Iráku

21. 3. 2008 -, Econnect

Filmový večer nazvaný Pět let po invazi – přítomnost a budoucnost Iráku se uskuteční v pondělí 24. března od 18 hodin v rámci cyklu Dokumentární pondělky kina Světozor. V průběhu večera bude promítnut dokumentární film Fragmenty z Iráku a první irácký hraný film natočený po svržení Sadáma Husajna nazvaný Želvy mohou létat. Mezi oběma projekcemi se uskuteční debata s odborníkem na problematiku Iráku Nisanem al-Jazairim.

V březnu tohoto roku uplynulo pět let od invaze spojeneckých vojsk pod vedením Spojených států do Iráku. Vojenská akce přispěla ke svržení diktátora Sadáma Husajna, avšak zároveň v zemi zavládl značný chaos a mezinárodní vztahy na Blízkém východě se otřásly v samotných základech. Jaké je nyní přítomnost Iráku a jakou budoucnost tato země má? Na to se pokusíme odpovědět prostřednictvím filmových projekcí a debaty s odborníkem na problematiku Iráku Nisanem al-Jazairim.

Film Fragmenty z Iráku natočil režisér James Longley v americko-irácké produkci v roce 2006. Snímek bude promítán v angličtině s českými titulky, stopáž snímku je 93 minut.

Někdy hluboce osobní a meditativní, jindy rychlý a šokující, tento vizuálně strhující film rozdělený na tři části rozjímá nad budoucností válkou poničeného Iráku. V Bagdádu čelí malý chlapec ze sunnitské komunity nejistým vyhlídkám života v rušných ulicích města. Na jihu se stále radikálnější šíitští muslimové shromažďují a provádějí předchozím režimem zakázané rituály, při kterých se vybičovávají do agresivní náboženské mánie. A na rozlehlých pláních severu přemítají kurdští pastevci a výrobci cihel nad svou budoucností v znesvářené zemi. Hypnotická koláž poukazuje na nespojitelné rozdělení Iráku, zlomky rozbité země dokáže scelit už jen poetická stavba filmového dokumentu.

Film Želvy mohou létat natočil režisér Bahman Ghobadi v produkci Írán - Irák – Francie v roce 2004. Film bude v původním znění v kurdštině s českými titulky, stopáž snímku je 95 minut.

V utečeneckém táboře na turecko-irácké hranici, kam se stáhli Kurdové z okolních vesnic, to vře. Všichni čekají, kdy se tu konečně objeví Američané. Ve vyprahlé pustině, kde není téměř žádný rádiový či televizní signál, mají informace cenu zlata, kdyby ovšem bylo čím platit. Tady přežívají den za dnem ti nejchudší z chudých. Třináctiletý Kak, přezdívaný Satelit, se stává nepsaným vůdcem skupiny místních dětí, jejichž domovem jsou táborové stany. Většina z nich jsou zmrzačení sirotci, kteří mají paradoxně jedinou možnost, jak si vydělat trochu peněz: sbírají a prodávají zbylé nevybuchlé nášlapné miny, jimiž je zdejší oblast doslova zamořená. V táboře se jednoho dne objeví i bratr a sestra z vesnice za kopcem, kteří prožili kruté trauma. Tohle je ta odvrácená tvář války, plná krve, strachu a bolesti, jež dětská srdce proměňují v kámen.

Partnerem večera je Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět a sdružení Kultura jinak http://kulturajinak.com/. Mediální partner projekce je sdružení Econnect http://www.ecn.cz. Po filmu se uskuteční debata na téma Pět let po invazi – přítomnost a budoucnost Iráku.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
Člověk v tísni - Irák

O Autorech

Tomáš Tetiva

Autor je redaktorem Econnectu. Zaměřuje se na oblast kultury, globalizace a zodpovědnosti korporací.

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz