Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Vláda dnes schválila další ptačí oblasti. Heřmanský stav - Odra - Poolší však mezi nimi není

27. 10. 2004 -, Econnect

Vláda dnes rozhodovala o dalších ptačích oblastech, které se mají stát součástí soustavy chráněných území Natura 2000. Celkem je navrženo 41 oblastí, i s dnešními 12 jich vláda dosud schválila 18. Kvůli průmyslové zóně Dolní Lutyně však dnes vláda odmítla vyhlásit ptačí oblast Heřmanský stav-Odra-Poolší v Moravskoslezském kraji. Podle sdružení Arnika tak vláda porušila evropský zákon a ČR proto může očekávat od Evropské unie sankce. Spor za vyhlášení ptačí oblasti trvá již od léta - petici za vyhlášení ptačí oblasti v původním rozsahu a proti výstavbě průmyslové zóny v Dolní Lutyni podepsalo více než 1300 místních obyvatel, pod dopis vládě se podepsalo 20 ekologických organizací.

Svým nařízením vláda dosud schválila vyhlášení 18 ptačích oblastí: Nechranice, Žehuňský rybník, Orlické Záhoří, Libavá, Podyjí, Řežabinec, Lednické rybníky, Hovoransko-Čejkovicko, Jaroslavické rybníky, Jizerské hory, Bohdanečský rybník, Rožďalovické rybníky, Krkonoše, Hlubocká obora, Novohradské hory, Údolí Vltavy a Otavy, Jeseníky a Českolipsko - Dokeské pískovce.

Zbývá dalších 23 oblastí. Je však otázka, kolik jich vláda ještě schválí. S řadou z nich nesouhlasí kraje či obce, neboť se obávají omezení svých plánovaných ekonomických a rozvojových aktivit. Podle evropských směrnic však mají být ptačí oblasti jako součást soustavy Natura 2000 vymezovány podle odborných, nikoli ekonomických kritérií. To řadou rozsudků potvrdil i Evropský soudní dvůr. Pokud vláda bude tato kritéria porušovat, ekologické organizace podají stížnosti Evropské komisi.

"Hospodářské požadavky mohou být brány v potaz teprve poté, co budou oblasti Natury zřízeny. Až pak je možné zvažovat realizaci plánů a projektů, které by mohly ovlivnit život chráněných druhů ptáků. Postup rozhodování je přesně stanoven jak ve směrnici EU, tak v novelizovaném zákoně o ochraně přírody. Opačný postup - tedy diskuse o hranicích ptačí oblasti na základě průmyslových záměrů, je nezákonný," vysvětluje Martin Skalský ze sdružení Arnika a dodává: "Naším nejbližší krokem bude podání stížnosti Evropské komisi na postup české vlády."

Ekologické organizace opakovaně na vládu apelovaly, aby schválila navržená ptačí území v plném rozsahu. Vyvracejí například obavy, že vyhlášení ptačích oblastí vezme lidem práci. Na všech územích bude stát podporovat takové činnosti a způsoby hospodaření, které přispějí k zachování stávajících přírodních podmínek. Zajistí se tak lepší ochrana nejvzácnějších částí české přírody.

Heřmanský stav - Odra - Poolší

Vláda obdržela již několik výzev aby ptačí oblast Heřmanský stav - Odra - Poolší schválila dle původního návrhu. Naposledy se tak stalo před 14 dny, kdy se 20 ekologických organizací připojilo pod žádost, aby byla oblast vyhlášena podle všech pravidel. Ekologové uvádějí řadu argumentů proti zřízení průmyslové zóny na "zelené louce" u Dolní Lutyně a za vyhlášení této ptačí oblasti. Jsou příkladem častých současných střetů mezi ekonomickými rozvojovými plány krajů a měst na úkor ochrany hodnotných přírodních území a životního prostředí. Argumenty shrnuje také petice, kterou podepsalo dosud na třináct set signatářů.

Ptačí oblast Heřmanský stav - Odra - Poolší je významné přírodní území. Patří mezi oblasti s vysokým potenciálem pro hnízdění, tah a zimování ptáků v ČR. Představuje jednu z nejlepších tuzemských lokalit pro čtyři pravidelně hnízdící ptačí druhy - motáka pochopa, ledňáčka říčního, bukáčka malého, slavíka modráčka, které uvádí směrnice EU pro ptačí oblasti.

Ostravsko je plné nevyužitých průmyslových oblastí, které mohou být oživeny. Po útlumu průmyslové výroby (zvl. těžkého průmyslu) na počátku 90. let zůstaly na Ostravsku dodnes opuštěné a nefunkční areály někdejších podniků, které hyzdí obce i krajinu. Trendem v současné Evropské unii je při umisťování průmyslových aktivit jednoznačně preferovat již urbanizované a aktuálně nevyužité plochy - "brownfields" - před stavbami na "zelené louce".

Území v okolí Dolní Lutyně má - vedle ekologických hodnot podstatný význam také jako zemědělská oblast. Jedná se o jednu z posledních ucelených lokalit v okrese Karviná s perspektivními podmínkami pro rozvoj zemědělské prvovýroby v bezprostřední blízkosti průmyslové aglomerace, která je navíc značně poznamenána průmyslovou a hornickou činností. Připravovaná průmyslová zóna má zabrat více než 200 hektarů velmi kvalitní orné půdy.

Ochrana přírody neznamená zastavení veškeré lidské činnosti, stejně jako průmyslová zóna u Dolní Lutyně nevyřeší problém nezaměstnanosti Moravskoslezského kraje. Místo výstavby průmyslové zóny by měl být zachován krajinný ráz širokého volného údolního luhu s rozptýlenou zelení, který má navíc nezastupitelný význam jako inundační území při povodních - tvoří nejlevnější a neúčinnější protipovodňovou ochranu sídel ležících v nivě poblíž soutoku Odry a Olše

"Nepovažuji rozhodnutí vlády za šťastné, obzvlášť proto, že MPO, MMR i kraj původně požadovaly pouze zmenšení ptačí oblasti o plánovanou průmyslovou zónu. Resort životního prostředí bude samozřejmě hledat alternativní řešení. Otázkou ale je, nakolik je reálné, že se podaří všem ze vzácných ptačích druhů zajistit potřebnou ochranu na jiné lokalitě," komentoval dnešní rozhodnutí vlády ministr životního prostředí Libor Ambrozek.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

Alena Mejstříková

Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz