Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Společnost Člověk v tísni zahájila kampaň proti dluhům

14. 3. 2008 - PRAHA [Econnect / Člověk v tísni]

-foto-
-foto-
Společnost Člověk v tísni zahájila kampaň proti dluhům. Záměrem projektu nazvaného Spotřebitelský úděl je upozornit na problém předluženosti občanů s nízkými příjmy. V ulicích deseti českých a moravských měst se postupně objeví tematické plakáty a billboardy, na poštách a v knihovnách téma přiblíží nainstalované panely. Kampaň v každém městě vyvrcholí veřejnou debatou, semináři pro odborníky a koncertem. Více informací lidé také získají na webových stránkách kampaně www.spotrebitelskyudel.cz.

Cílem kampaně je upozornit na problém předluženosti naší společnosti. „Půjčku dnes může získat skoro každý, bez ohledu na to, zda ji bude schopen splácet,“ říká Ladislav Toušek, koordinátor kampaně. „Stále více společností nabízí úvěry i nebonitním klientům a nevyžaduje žádné ručení. Počítají s tím, že budou moci uvalit exekuci na dlužníkův příjem, i když je příjemcem sociálních dávek. O své peníze společnosti nepřijdou, protože vysoké úroky z prodlení společně se smluvní pokutou jim přinesou několikanásobný zisk,“ upřesňuje koordinátor kampaně. Čím méně je klient spolehlivý, tím lépe. Novodobí lichváři nestahují z kůže jenom dlužníky, ale všechny, kdo platí daně, hlásají nosiče kampaně.

Důsledkem exekucí majetku i dlužníkových příjmů je, že lidé ztrácejí motivaci legálně pracovat. Rozmáhá se práce načerno a roste kriminalita. „Chceme upozornit, že na exekuci sociálních dávek, jejichž původním cílem bylo udržet sociálně slabého občana na hranici důstojného života, doplácejí všichni, kdo platí daně,“ upřesňuje Ladislav Toušek. Chování poskytovatelů těchto půjček lze podle něj bez skrupulí označit za novodobou lichvu, na kterou doplácí celá společnost.

„Veřejnost chceme oslovit prostřednictvím reklamních nosičů a speciálních novinových příloh, které budou v jednotlivých krajích v průběhu března vycházet v denících Vltava-Labe-Press. Ve městech se uskuteční i „Den proti dluhům", k němuž se váže speciální program, a putovní výstava varující před rychlou a snadnou možností zadlužit se u jednotlivých nebankovních společností,“ dodává koordinátor kampaně Ladislav Toušek.

Kampaň, která potrvá během měsíce března a dubna, vyvrcholí v jednotlivých regionech Dnem proti dluhům. Součástí akce bude odborný seminář pro úředníky a pracovníky neziskových organizací, veřejná debata o problematice předlužení a hudební koncert.

Kampaň bude probíhat v regionech, kde společnost Člověk v tísni dlouhodobě působí. Konkrétně se jedná o Plzeň, Ústí nad Labem, Bílinu, Sokolov, Liberec, Chomutov, Kladno, Olomouc, Přerov a Prostějov.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz